SaperDębica Napisano 30 Marzec 2011 Autor Share Napisano 30 Marzec 2011 Ogladałem kawałek takiego programu w TV. Widział ktos inne odcinki? Warto ogladnac? Sprawdzilem program na nastepny tydzien i nie znalazlem tego programu. Bylo tylko 8 odcinków?Odnaleźć poległych (8)serial dokumentalny (Finding the Fallen), Kanada, 2005Prowadzący badają historie żołnierzy, którzy walczyli podczas różnych wojen i polegli na polach bitewnych. Punktem wyjścia są miejsca bądź stare przedmioty, znajdowane w różnych regionach Wielkiej Brytanii. Ekipa filmowa podróżuje na miejsce znaleziska i stara się zrekonstruować losy właścicieli odkrytych przedmiotów.Ekipa programu znajduje ciało szkockiego żołnierza. Wkrótce dokonuje odkrycia, które pomoże ustalić jego tożsamość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek-stg Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Proszę,, możesz zobaczyć fragment za darmo. Żeby pobrac trzeba założyć konto i wykupić pakiet iluśtam giga za kilkazłotych. Myślę, że warto. Przypominam,że pobieranie tojest nielagalne etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomyss Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Widziałem kawałki kilku nawet fajne. Robi wrażenie jak odkopują dokładnie okop z I wojny albo łażą po jakimś lasku i na powierzchni poza odłamkami leży kawałek ludzkiej kości...notabene przy tym wydarzeniu iepochlebnie" wyrażają sie o poszukiwaczach którzy pozostawili za sobą dołki :)Troszkę podobny jest program Detektywi na polu bitwy" (Discovery) odcinek o Gallipoli robi wrażenie.Jest jeszcze trzeci ale nie kojarzę tytułu (też Discovery) widziałem tylko 1 odcinek jak ustalają gdzie Wittmann poległ i jak. Obok miejsca jego śmierci jakiś żabojad ma fajne zbiory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Dobry program, polecam. Kiedyś założyłem wątek na temat tego programu. Obejrzałem wszystkie odcinki, szkoda że nie ma więcej. Celem archeologów jest odkopywanie pozycji z 1 WŚ. Często natrafiają na szkielety lub szczątki poległych, starają się wtedy je zidentyfikować.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro1973 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Witam .Troche filmikow na ten temat jest na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=jsHslzodBzA badz http://www.youtube.com/watch?v=UdY67mI_LAA&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samgnus Napisano 3 Kwiecień 2011 Share Napisano 3 Kwiecień 2011 Na BBC Knowledge jest znacznie lepszy program traktujący o poszukiwaniach...Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko113 Napisano 30 Kwiecień 2011 Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Jeden odcinek był nawet był o Polaku który walczył bodajże w pruskiej armii. Serial całkiem przyzwoity, godny uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.