Skocz do zawartości
  • 0

Bluza marynarska ?

pika

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co do guzika floty Austro-Węgier się nie wypowiem, natomiast wg mojej wiedzy flota ta dzieliła się na flotę adriatycką i floty rzeczne, między innymi wiślaną.
Dodatkowo mundury mieli chyba ciemnogranatowe a nawet czarne z błękitnym lub białym wykładanym kołnierzem.

tu małe zestawienie flot rzecznych, widać mundury ale słabo, bluza raczej nie pasuje

http://www.jaskolowski.art.pl/artyleria/flota.html
Napisano

Naszywka z rekawu,faktycznie bardzo podobny,zagladałem na rewers,nie ma żadnych sygnatur,może ktos jeszcze sie wypowie,bo widze że jest problem.

Napisano
Kotwica i obrzeże naszywki wygląda na plastik. Jeśli tak, to jest ona najdalej z połowy lat 70-ych XXw. Ale tylko naszywka, zresztą dość marnie przyszyta.

C.
Napisano
Mundur jest stary i okresu ci raczej nie podam, ale co do naszywek mogę ci co nieco powiedzieć naszywka na ramieniu oznacza Stopień Wioślarza - Jungi. Jest to wewnętrzny harcerski stopień stosowany w wielu środowiskach w ZHP. Te na klatce dwie naszywki oznaczają pierwszy stopień harcerski ochotniczka/młodzik. Używałem kiedyś trochę innej wersji bluzy. Jeśli chciałbyś wiedzieć z jakiego roku pochodzi bluza spróbuj zapytać na stronie www.wodniacy.zhp.pl, bo te z czasów PRL wyglądały inaczej ta jest znacznie starsza.
Napisano
Witam,naszywka z kotwicą jak i te po obu stronach są wykonane podobnie,na suknie z gumy,tak jak wiekszosc naszywek z róznych okresów,pozdr.
Napisano
co do munduru nie wypowiem się ale guzik na pewno nie jest to Royal Navy
Guzik na 99% wygląda na Austrie,motyw podobny jak z lat 1880-1918
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie