NorbertN Napisano 27 Marzec 2011 Autor Napisano 27 Marzec 2011 Wotom!Poszukuję książki opartej na faktach z czasów II wojny światowej, tj. Herberta Brunnegera KTO SIEJE WIATR... Czy ktoś z was zna podbone? Najbardziej ucieszyłaby mnie książka o zwiadowcach, ale to szczegół. Poza tym wasze ogólne opinie i czytelnicze doświadczenie - co polecacie? Najlepiej gdyby książka była oparta na faktach.Zdrów!
Czlowieksniegu Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=673610#1226805lub mieszanehttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=665903#1004045
SHarky Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 Jeżeli na faktach to bezkompromisowo ,,Kompania Braci,, ale nie wiem czy o tego typu książkę chodzi.
NorbertN Napisano 27 Marzec 2011 Autor Napisano 27 Marzec 2011 Czytałem - Kompanie braci, biała śmierć, kto sieje wiatr, wspomnienia snajper na froncie wschodnim. Pierwsze 3. są w mojej hierarchii najlepsze. Co jeszcze byście dodali?
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 kol. NorbertNCzyżby ,,Biała Śmierć,, to ksiązka o tym fińskim snajperze Simo który zdziesiątkował wrogów, lepiej niż nie jedna altyleria?? Nie jestem pewien co do tytułu - jeżeli to prawda to warto ją przeczytać?
NorbertN Napisano 29 Marzec 2011 Autor Napisano 29 Marzec 2011 Osobiście polecam tą książkę.Fajnie się czyta, historie trzymające w napięciu. Fajna:) POLECAM.Na, ale Panowie/Panie.Polećcie mi jakąś książkę...
nomyss Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Sajer apomniany żołnierz" polecana w przytoczonym wątku i na innych forach i również przeze mnie :) . Z innych Hans Schaufler Pantery nad Wisłą. Żołnierze ostatniej godziny" i 3 Paula Carella :Barbarossa" Lisy pustyni" oraz skromniejsza objętościowo Alianci lądują ! Normandia 1944 ". 2 pierwsze autobiograficzne a Carell opisuje działania ale często wtrąca pojedyncze akcje z perspektywy żołnierzy. Uwaga !!! Poza 1 pozycją reszta jest ... powiedzmy proniemiecka i czarno-biała (dobrzy Niemcy i reszta...).
Weteran-39 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Polecam tytuł;Snajperzy wczoraj i dziś' autor Marek Czerwinski.Zbiór opowiadań o snajperach,lektura frapująca.Tego samego autora jeszcze 'Czas snajperów'
NorbertN Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 Interesowały by mnie tez książki o tematyce SS lub Hitlerjugend. Chodzi mi o takie jakby biografie, gdzie autor opisuje własne przeżycia, jakby czytelnik patrzy oczami autora.
NorbertN Napisano 8 Kwiecień 2011 Autor Napisano 8 Kwiecień 2011 A co sądzicie szanowni odkrywcy o tych pozycjach:* Guy Sayer - Zapomniany żołnierz* Wspomnienia żołnierza Wehrmachtu z frontu wschodniego Armin Scheiderbauer* JUNGVOLK Historia młodocianego żołnierza Hitlera Gehlen Wilhelm, Gregory Don* Waffen SS Piekło na froncie zachodnim Chris Bishop
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.