guzicznikniks Napisano 23 Marzec 2011 Autor Napisano 23 Marzec 2011 Witka!Aby nie wrzucac wszystkiego na Glowne, postanowilem porozmawiać tutaj, w sumie Nasze Odkrycia sluzą prezentowaniu znalezisk a więc i rozmowa o ekspozycji powinna także tu mieć miejsce.Chciałbym rozpocząć dyskusję o stanach zachowania guzików - wiem ze to moze i prozaiczne, bo kogo obchodza jakies guziki - ale mnie to interesuje :) Zastanawiam sie jak trzymac guziki i do jakiego stanu je doprowadzic aby wygladały w miare sensownie. Zastanawia mnie czy użycie do tego celu klaserów do monet nie było by dobrym rozwiązaniem? Takich w formie albumów-segragatorów z wpinanymi kartkami z folii z kieszonkami o różnych wymiarach. Czy ktos takie rozwiazanie stosuje? Czy inaczej wksponujecie swoje zbiory? Przejrzalem w tym celu forum, ale nie znalazlem odpowiedzi, poza tym caly czas przybywa uzytkownikow serwisu i mysle ze duzo osób moze dodac jakieś nowe spostrzeżenia?No i w jakich stanach macie swoje guziki? Wyczyszczone na blysk, doczyszczone wstepnie i zakonserwowane czy tylko zakonserowane np. oliwą z oliwek? Chciałbym zamiescic dwa przykłady dotyczace konserwacji, prosze o opinie które waszym zdaniem najlepiej prezentuja sie w zbiorze:
guzicznikniks Napisano 23 Marzec 2011 Autor Napisano 23 Marzec 2011 Zdj 1 - luźno podchodzac do tematu - wybralem kilka dublujących sie guziczków i poddałem różnym opcjom czyszczenia - pierwsze foto to wersja pierwotna" jak bym to ujął - czyli doczyszczone na blysk - fani patyny zjedzą mnie żywcem ale chciałem zobaczyć jak będzie wyglądał :)Drugi guzik to czyszczony z osadu ale nie do gołego metalu a tylko z grubsza"Trzecia fotka nieczyszczony - mam zamiar pokryć go delikatnie oliwką i zostawic w tym stanie.To taka moja propozycja na ekspozycje guziczków. Mam nadzieje ze pokażecie swoje propozycje i sposoby eksponowania - może coś ciekawego podpatrze?
guzicznikniks Napisano 23 Marzec 2011 Autor Napisano 23 Marzec 2011 I ten sam schemat działania - tym razem na celowniku inny populares - prosze o wasze sugestie i jeśli możecie - pokażcie w jakich formach Wy trzymacie swoje okazy. Chciałbym sie ukierunkować i nie wiem jaką drogą podążać w temacie moich guzikówG.
morfeusz27 Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 Moim zdaniem ścieranie patyny to błąd nie tylko w monetach, ale w każdym fancie. Oczyszczenie z brudu, oliwka i starczy. Ale to moje zdanie
emes Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 Ja uważam,że najlepiej wyglądają guziki w wersji 2,pozbawione patyny tracą charakter...dużo też zależy od stanu guzika...
emes Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 np. tego grenadierka moczyłem tylko w oliwce,jest dość wyraźny więc uważam,że to wystarczy...
tyfus Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 póki mój zbiór guzików się nie rozrósł - miałem je tak wyeksponowane.
emes Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 Ja trzymam w kasecie na monety(chyba dwuzłotowe kapslowane),można zawsze guziczek wziąć w łapę i dobrze obejrzeć...
tyfus Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 w tej chwili, gdy jest ich duuuuuużo, dużo więcej - zastanawiam się nad kupnem takich palet jak na focie.są to palety do monet, o róznej średnicy, więc łatwo można dobrać sobie kilka palet do różnych guzików.druga rzecz odnośnie tych palet - zawsze dany guzik można swobodnie wyjąć, bo jak wiadomo - guzik może mieć interesujący awers, ale równie ciekawy rewers (sygnatury).w pierwszej wersji - mocowany na sztywno - nie daje nam możliwości podejrzenia rewersu.Poza tym palety mają przezroczyste nakładki - nie kurzą się tak mocno.Guzików nie czyszcze na glans, nie moczę w oliwce (uważam, że opinie o niej są przesadzone) - najczęściej szczoteczka do zębów lub rąk i woda. Przy gorszych syfach, delikatna szczoteczka mosiężna - ale z nią umiar i delikatność wielce wskazana :)potem tylko zabezpieczenie, i już.INFO : zdjęcie palety pochodzi z serwisu aukcyjnego, aukcja trwa, więc linku nie podaję.
emes Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 No ja właśnie mam identyczną tylko w drewnianej obudowie...
odyn12 Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 też w tym temacie!http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=650568#822915
jagnah Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 Witam, ciekawy pomysł z tym wątkiem uważam że nie powinno tu zabraknąć linka do tej strony :) http://www.buttonarium.eu . Uważam osobiście że Polska najlepsza strona z guziolami. Pozdrawiam
radosci Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 Swietny temat, strona oczywiście jest obowiązkowa ale temat ekspozycji i czyszczenia mnie osobiście również bardzo interesuje. Podoba mi się pomysł palet ale czy aby, kiedy uszko nie jest wygięte czy uszkodzone albo guzik jest dość wysoki jak np amerykańskie to nie przeszkadza to w nałożeniu tej osłony na paletę?
Tradytor Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 Właśnie też mnie to zastanawia czy nie jest ona zbyt płytka ?.No ale cóż jak przyjdzie to się przekonam.
tyfus Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 tę paletę z aukcji, która pokazałem. Ona wykonana jest z tworzywa, dość cienkiego. Zawsze można delikatnie naciąć skalpelem i w taki otworek wpuścić uszko.sam jeszcze nie próbowałem - jeszcze nie zakupiłem takich.
mlody pomern Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 ja osobiscie wole eksponowac fanty w ramce . na zielonym tle albo jak pokazal tyfus na czerwonym prezentuja sie pieknie . ja nie lubie miec luzow w ramce dlatego jak narazie czekaj w woreczkach strunowych na wiecej kolegow . co do czyszczenie to psikam tylko srodkiem podobnym do wd 40 . usuwa syf a zostawia patyne ktorej staram sie nie niszczyc , jak wiadomo wszystko zalezy od gleby w lasach lisciastych ze stanem nawet mosiadzu bywa kiepsko . wczoraj trafil sie napoleonczyk ''52'' po wykopaniu prezentowal sie pieknie ale w domu po wyjeciu z kieszeni caly otok pokruszony a syf odchodzil razem z patyna do golego metalu .
guzicznikniks Napisano 24 Marzec 2011 Autor Napisano 24 Marzec 2011 Witam!Cieszę się ze watek sie podoba. Jestem w trakcie poszukiwania odpowiedniego rodzaju klaseru - poniewaz on wg mnie spelni te zadanie najlepiej. Efekty zaprezentuje za jakis czas jak doczyszcze reszte moich guziczkow (mała część dla zainteresowanych na foto obok).Jak juz wspomniano - wazne sa dla mnie takze sygnaturki - mam zamiar podziwiac te same guziczki (czyli jednego wzoru) na powiedzmy jednej stronie klaseru - albumu, a odwracajac strone porównywać różne sygnatury. Z moich obserwacji wynika ze awers tego samego guzika potrafi sie nieznacznie różnic w zależności od producenta - moze to mało istotne ale ciekawe.
guzicznikniks Napisano 24 Marzec 2011 Autor Napisano 24 Marzec 2011 Postanowilem skorzystac z waszych rad i doczyscilem wstepnie kilka ciekawszych guzikow, na koniec namoczylem je w oliwce i w tym stanie poczekaja do jutra. Oliwa z oliwek nie powinna im zaszkodzic a na pewno w pewnym stopniu zakonserwuje.Jeszcze na temat klaserow, mianowicie mysle ze fajnie by było aby mozna było łatwo oglądac wybrane" eksponaty. Np. segregator z guzikami kolejowymi, marynarskimi, carskimi, pruskimi etc... mozliwosci jest duzo. Pozdrawiam!G.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.