Skocz do zawartości
  • 0

bagnet z 1 wojny

arus

Pytanie

Napisano
czesc,dzisiaj dostalem od kumpla bardzo ladny bagnet, wedluk zdjec dostepnych w necie najbardiej przypomina grasa, ale wole sie upewnic.dzieki za pomoc.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, jak najbardziej jest to możliwe. A przyczyn było wiele, te bagnety były łamliwe (mógł się złamać to go zaostrzyli i dlatego jest krótszy), mógł zostać też celowo skrócony w końcu były długie, nieporęczne, itd. Ja np. mam w kolekcji podobny zastępczy bagnet który, sądząc po przeróbkach, niemcy uzywali jeszcze w czasie II wojny - oprócz tego że ma wafki i pooxydowany to ostrze zostało skrócone do standartowej długości 25cm.
Napisano
czesc,dzisiaj dostalem od kumpla bardzo ladny bagnet, wedluk zdjec dostepnych w necie najbardiej przypomina grasa, ale wole sie upewnic.dzieki za pomoc.
Napisano
Karabin, mówiąc en zastepczy" to oczywiscie masz na myśli ten ktory ma Arus? Albo ktorys z tych http://img827.imageshack.us/img827/6707/246z.jpg
a najlepiej wklej zdjecie wtedy bedzie mozna dokladniej Ci pomóc.

Arek do Twojego grassa" powinien pasować, jak już napisał Piotrek, standardowy I wojenny zatrzask do niemieckiego bagnetu. Tak więc szukaj zatrzasku do liściaka np. na znanym portalu aukcyjnym ;-)
Napisano
@por.pil.020,tak o ten zastępczy jak u Arka a na rys.ten środkowy najbardziej odpowíada temu który dziś widzíałem,no tyle że krótszy.
Pozdro
Napisano
...ewentualnie może kolega przesłać fotki na adres:
piotrszumlak@wp.pl
a ja już jakoś postaram się je wkleić w wątek.
Pozdr,
Piotr.
Napisano
Ten napis na grzbiecie nie jest raczej niemiecki. To typowe francuskie oznaczenie producenta. Powinno tam pisać w którym roku i miesiącu bagnet powstał, i w jakiej fabryce.
Daj fotkę gniazda po zatrzasku (nie pamiętam jaki typ w Twoim bagnecie był stosowany).Jeśli typowy, to nie powinno być z dobraniem problemu- trzeba szukać jakiegoś pospolitego niemieckiego rupa" z zatrzaskiem do przymierzenia.
Jeśli jednak to jakiś wynalazek, to o dorobieniu pogadaj z jakimś sprytnym ślusarzem- jeśli będzie miał wzór i Twój bagnet do dopasowania, to powinien dać sobie radę.
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
No i pochwal się swoimi nowymi zdobyczami.
Napisano
Dzięki,jutro puszcze fotki na grzbiecie ostrza znalazłem odręcznie wykonany po niemiecku napis z datą 1875r. Aha dzisiaj też coś wpadło, od innego kumpla jutro się pochwale,i kilkoma innymi. Arek.
Napisano
Te bagnety jak i inne długie pewnie czasem się łamały, więc wersja skrócona bardzo by mnie nie zdziwiła (choć takiej nie spotkałem).

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Zatrzask w Twoim bagnecie wygląda na typowy, więc mały problem- poszukaj pospolitego drugowojennego bagnetu w stanie „padlina” ale z zachowanym zatrzaskiem. Przymierz, ale powinien pasować.
Co do napisu – słabo widać na fotce, ale porównaj z tymi: http://old-smithy.info/bayonets/1866_chassepot.htm Pomijając rok produkcji coś powinieneś dopasować...
Bagnecikiem z kolejnych fotek jest niemiecki „messer” 1871/84.
http://www.bagnety.pl/niemcy/137-bagnet-mod-187184-qmesserq.html W niemieckich bagnetach starszego typu dosyć popularne było obcinanie pierścieni na lufę.
Ten ostatni dziwnie mi wygląda (głowica jakby nie od tego bagnetu), ale gdyby moje wątpliwości były bezpodstawne, to masz austro-węgierski bagnecik M-1890:
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/r-u_1890_bfm.pdf
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Witam i dziękuje za pomoc,napis na bagneciku jest faktycznie identyczny z napisem z katalogu tym z datom 1875,co do ostatniego to nie mogłem otworzyć linku.Dzięki za pomoc teraz zaczynam kombinować jak to wyczyścić. Arek.
Napisano

Fotka dotara.
No cóż, zazdroszczę kolegów... moi znajomi co prawda przynoszą mi co jakiśczas bagnety, ale do remontu...
Dostałeś bardzo fajny niemiecki pierwszowojenny bagnecik zastępczy, którego zrobiono na bazie francuskiego Grasa, ale z niemiecką rekojeścią.
GRATULUJĘ !
Ja się do tej pory takiego jeszcze nie dorobiłem.
Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie