Skocz do zawartości

Cewka 7,5 khz DD do X terra 705, popsuta ?

banan20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !!!

Kupiłem nową X terrę 705 z cewką 7,5 khz DD z gwarancją i niestety od razu pojawił się problem....wg mnie cewka jest wadliwa...wyjechałem po raz pierwszy z Terką za miasto, okazało się że cewka non stop się wzbudza, cały czas pokazuje numerki przy tym skacząc non stop od żelaza do 46 :(...niezależnie od tego czy cewka jest nad ziemią czy w powietrzu, dopiero przy zejściu poniżej 20 w czułości staję się stabilna ... Dodam że w okolicy nie było żadnych transformatorów itp...nic nie pomogła zabawa z noice cancel...w dodatku podłączyłem koncentryka ze starej Terki i ten był stabilny, nie wzbudzał się nawet kiedy czułość była ustawiona na max !!! Może coś źle robię, w co wątpie..chodzę z X terrą 70 od dawna i nigdy nie miałem takiego problemu a przecież to to samo co X 705. Myślicie że cewka jest uszkodzona i powinienem ją odesłać??? Jeśli tak to wielki minus dla Minelaba i sklepu, w którym kupowałem że wychodzą takie buble i nawet nikomu nie chcę się przetestować wykrywki...co gorsza niedoświadczony poszukiwacz by zszedł ponizej 20stki w czułości i nieświadomy by chodził z uszkodzoną cewką ehhh Ile może trwać taka naprawa ?? odechciało mi sie Minelaba
Napisano
Kolego tez chodziłem z koncentrykiem i przesiadłem sie na DD i nie narzekam i powiem ze tez czasami popierduje w zaleznosci na jakim terenie .Chodze z X-Terra 70 a tobie sie dziwie ze taki doswiadczony jestes i nie mozesz dac rady ,pochodzisz w roznym terenie to zobaczysz jak to jest.podam przykład chodziłem na łace gdzie sygnały były non stop jak mowisz wzbudza sie ale jak troche dalej sobie poszedłem i gleba jakas inna i cisza czasami jak cos trafione to dawał głos.... wiec radze ci troche poznaj cewke zanim wydasz opinie na producenta... to tylko moja opinia.. pozdrawiam
Napisano
Skoro jest na gwarancji to nawet się nie zastanawiaj i ślij do naprawy. Po powrocie sprzedaj ją i kup jakiegoś koncentryka lub elipsę 18kę - znacznie przyjemniej się chodzi:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
VV mam dwie cewki koncentryczne 7.5 i 18 plus wlasnie tą 7.5 DD, wrecz przeciwnie zastanawiam sie czy nie sprzedac koncentryka 18 i kupic 18 DD...
Napisano
VV mam dwie cewki koncentryczne 7.5 i 18 plus wlasnie tą 7.5 DD, wrecz przeciwnie zastanawiam sie czy nie sprzedac koncentryka 18 i kupic 18 DD...
Napisano
co prawda miejsca były podobne....jeszcze gdyby cewka się wzbudzała tylko w ziemi a ona też gra w powietrzu jak najęta a koncentryk wogole nie piknie....
Napisano
Kolego sprawdź jeszcze jak terka odczytuje tą cewkę.Komunikacja sondy z wykrywaczem.Strona 57 instrukcji.Możliwe że komunikaty ci coś podpowiedzą
Napisano
odesłałem cewkę do sklepu, wymienili na inną, po przyjściu jest to samo...dodam że na kilku X terrach więc nie ma mowy że coś jest nie tak z wykrywczem.. Czyzby niesamowita ftopa ze strony Minelaba wypuszczając serie wadliwych cewek ???
Napisano
Machnij kolego jakiś filmik z testu i wrzuć na YT.
Pokaż na nim cewkę i wyświetlacz xterki.

PS nie masz przypadkiem w jednostce sterującej zblokowanego dziwnym trafem trybu prospecting ?

Nie sądzę żeby dystrybutor wysyłał po reklamacji cewkę bez jej uprzedniego sprawdzenia.
Napisano
Moja też ostatnio wariowała na polu, ale wiem że po prostu trafiłem na 3 pola mega zaśmiecone. X-terra ma to do siebie, że jest bardzo czuła na nawet maleńkie kolorki czy żelazne duperele. Podsumowując twój problem: miałeś 2 cewki DD i identyczna sytuacja, koncentryk milczy hm nie wiem ale zdaje mi się że może być to wina elektroniki w puszce lub błędne oprogramowanie.
Napisano
powtarzam jeszcze raz...że nawet w powietrzu się wzbudza....kiedy koncetryk milczy...jestem pewny że coś jest nie tak...pytałem kolegę co ma cewkę DD i mówi że jest bardzo stabilna nawet na 30 tce...a tutaj mam filharmonie nawet kierując cewkę w niebo...
  • 3 months later...
Napisano
banan20, i co zrobiłeś w końc z wykrywaczem?
Ja mam identyczne objawy co u Ciebie nawet jak trzymam w powietrzu cewke to sie wzbudza wydaje kakofonie dźwieków. Nigdy tak nie miałem zrobiło sie to nagle. Cewke wykluczam bo zamieniałem od kolegi i było to samo. Stawiam na elektronikę.
  • 11 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie