Skocz do zawartości
  • 0

Rodzaj formacji

Weteran-39

Pytanie

Napisano

Szukam w jakim rodzaju wojska służył mój pradziadek, urodzony w 1883 roku. W chwili wybuchu konfliktu I Wojny Światowej miał lat 31. Wielkopolska była w tym okresie pod zaborem pruskim. Proszę Kolegów o strony internetowe, gdzie można znaleźć informacje na temat tych formacji.

Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolorystka munduru /o ile można o takiej mówić w przypadku zdjęcia czarno białego/ przypomina mi mundury prowincji Brandenburg
Napisano
Dlatego zanim wyciągniesz wnioski poczekaj parę dni pojawią się jeszcze fachowcy będziesz miał pewność co do identyfikacji chociaż Poznań jest dosyć mocnym argumentem tylko wtedy mundur będzie chyba w odcieniu zieleni no ale niech sie mądrzejsi odemnie jeszcze wypowiedzą
Napisano
Kolego Steel dziękuję bardzo.Ta informacja była bardzo cenna-sentymentalna .Jeszcze raz dzięki.Dalszych losów mojego pradziadka nie znam niestety czas zrobił swoje.Pozostała tylko pamieć.Dziękuję.
Napisano
9 zdjęcie podpisane Dragoner, Ulanen masz taką samą pikelhaube jak na zdjęciu i po prawej mundur różniący się pagonami

http://www.pickelhaubes.com/forum/viewtopic.php?t=5667
Napisano
Dzięki kol.Steell -informacją, prawdopodobnie pradziadek ponieważ mieszkał w Poznaniu służył w 1 Królewskim Pułku Strzelców Konnych -Poznań 5Korpus Armii
Napisano

Szukam w jakim rodzaju wojska służył mój pradziadek, urodzony w 1883 roku. W chwili wybuchu konfliktu I Wojny Światowej miał lat 31. Wielkopolska była w tym okresie pod zaborem pruskim. Proszę Kolegów o strony internetowe, gdzie można znaleźć informacje na temat tych formacji.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie