Skocz do zawartości

polska odznaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z racji tego, że jestem zielony" w temacie polskich odznak, proszę o pomoc w identyfikacji polskiej odznaczki.
Przedmiot został nabyty od pijaczka i jestem strasznie ciekaw co to za odznaka. Sygnatury na zakrętce (BALLOU REG'D 130 YEARS) jak i wygląd odznaki wskazują na powojenne pochodzenie, a może to zwykła kopia?

Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji.

Pozdro!

Napisano
Nakrętki opatentowano w 1942, 2 wojenne odznaki USA już takie posiadają,co nie zmienia faktu że orzeł z fotografii jest powojenny. http://www.freepatentsonline.com/2308424.pdf
Napisano
Jest to odznaka-'Znak honorowy sił zbrojnych RP'-dla żołnierzy wyróżnionej jednostki.Odznakę stanowi wizerunek panoplium znaku SZ.RP.Wykonano 2 wersje-metal srebrzony z emaliowanymi proporczykami(dla żołnierzy zawodowych) -metal srebrzony-oksydowany(dla żołnierzy służby zasadniczej)
Napisano

Dziękuję za pomoc w identyfikacji odznaki.

Z tego co pisze Weteren to moja odznaka jest wersją dla żołnierzy zawodowych, jednak dziwi mnie jedno - brak złoceń na koronie i szponach orzełka.
Moja odznaczka wygląda tak jakby ktoś chciał przerobić wersję służby zasadniczej na wersję dla żołnierzy zawodowych - wtórnie poemaliował flagi?, lecz mogę się mylić. Możliwe jest, że złota emalia się wytarła i jest to po prostu wer. dla żołnierzy zawodowych.
Dla przykładu zamieszczam foto poglądowe: po lewej odznaka dla żołnierzy zawodowych, po lewej dla żołnierzy służby zasadniczej.

Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie