dominikp199217 Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 Kiedys jako maly chlopiec dostalem od pradziadka narzedzie jak to on mowil dla mlodego majsterkowicza ... przez lata sie nie interesowalem lecz ostatnio zainteresowalo mnie bicie na nim : Eigentum der Heeresverwaltug ... w sieci odnalazlem informacje ze sa to kombinerki z zestawu telegrafisty z okresu I WŚ ... tylko mam jedno pytanie ??? jak one mogly sie znalezsc w wiosce niedaleko Konina gdzie raczej zadne dzialania wojenne miejsca nie mialy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 Fotka poglądowa calego zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Czy są na kombinerkach jeszcze jakieś sygnatury (odbiór wojskowy),tekstem ˝Eigentum der Heeres Verwaltung˝ sygnowano mienie wojskowe armii austriackiej 1919/38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 niestety nie moge sie niczego dopatrzyc jedyne co to u gory jakby maly orzelek ale wrzery juz dosyc duze i niewiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Jeśli chodzi o zestaw telefoniczny to coś mi tu nie pasuje .Telefony polowe Wehrmachtu były wykonywane całkowicie z bakielitu,a na złączonej fotografii skrzynka jest drewniana.Czy ma korbkę z boku do magneta?Mikrotelefony;wtyki'izolacja kabli,dodatkowe słuchawki z ebonitu są z lat 1915-1920.Nie ma żadnych sygnatur? Sugeruję że zestaw ten był modyfikowany na przestrzeni lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Dopiero teraz dotarł do mnie zasadniczy wątek tematu - zasugerowałem się czymś innym- przepraszam zestaw telefoniczny pochodzi z okresu lat 1914-1918 a więc 1 wojna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 6 Marzec 2011 Autor Share Napisano 6 Marzec 2011 Zestaw to tylko fotka poglądowa potwierdzajaca jako tako teze ze moje kombinerki pochodza najprawdopodobniej z okresu I WŚ ... Dzwonilem do pradziadka ktory jeszcze zyje i ma sie dobrze i mowil ze kombinerki te to znalazl kiedys w górze niedaleko swojego domu w miejscowosci Podgór i gdyby jeszcze tego bylo malo moj wujek brat babci znalazl w tej samej gorze jak byl dzieckiem rogacza ... a mnie ciagle nurtuje pytanie skad to sie tam moglo wziac .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 Wiesz, nie musi za tym stać żaden fakt historyczny, ludzie w tamtych czasach często gęsto przemieszczali się wraz z najróżniejszymi przedmiotami. Znalezione np. w miejscu rozbrojenia kombinerki mogły się komuś spodobać i mogły trafić wszędzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 skrzynki drewniane są też z lat 2 wojny bo produkowano je do 33 roku , bakielitowe pojawiły się z FS 33 dopiero więc chyba wyjaśniłem;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.