Skocz do zawartości

Kombinationswerkzeug czyli I wojenny MacGyver

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys jako maly chlopiec dostalem od pradziadka narzedzie jak to on mowil dla mlodego majsterkowicza ... przez lata sie nie interesowalem lecz ostatnio zainteresowalo mnie bicie na nim : Eigentum der Heeresverwaltug ... w sieci odnalazlem informacje ze sa to kombinerki z zestawu telegrafisty z okresu I WŚ ... tylko mam jedno pytanie ??? jak one mogly sie znalezsc w wiosce niedaleko Konina gdzie raczej zadne dzialania wojenne miejsca nie mialy ...

Jeśli chodzi o zestaw telefoniczny to coś mi tu nie pasuje .Telefony polowe Wehrmachtu były wykonywane całkowicie z bakielitu,a na złączonej fotografii skrzynka jest drewniana.Czy ma korbkę z boku do magneta?Mikrotelefony;wtyki'izolacja kabli,dodatkowe słuchawki z ebonitu są z lat 1915-1920.Nie ma żadnych sygnatur? Sugeruję że zestaw ten był modyfikowany na przestrzeni lat.

Zestaw to tylko fotka poglądowa potwierdzajaca jako tako teze ze moje kombinerki pochodza najprawdopodobniej z okresu I WŚ ... Dzwonilem do pradziadka ktory jeszcze zyje i ma sie dobrze i mowil ze kombinerki te to znalazl kiedys w górze niedaleko swojego domu w miejscowosci Podgór i gdyby jeszcze tego bylo malo moj wujek brat babci znalazl w tej samej gorze jak byl dzieckiem rogacza ... a mnie ciagle nurtuje pytanie skad to sie tam moglo wziac ....

Wiesz, nie musi za tym stać żaden fakt historyczny, ludzie w tamtych czasach często gęsto przemieszczali się wraz z najróżniejszymi przedmiotami.
Znalezione np. w miejscu rozbrojenia kombinerki mogły się komuś spodobać i mogły trafić wszędzie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie