nabuh Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 Zaczynam dopiero grzebać i jako jedne z pierwszych skarbów wyszło to. Jak przypuszczam to z I w.ś. ale niech się wypowiedzą fachowcy.
nabuh Posted March 6, 2011 Author Posted March 6, 2011 Przejrzałem co mogłem o saperkach w necie i nie znalazłem żadnej takiej samej jak ta. Najbliższe kształtem i w ogóle jednak są pierwszowojenne. Sugeruje to też fakt, że niedaleko wygrzebałem łuske od mosina cechowaną 913 więc wypada 1913r. Wrzucę dokładniejsze obrazki licząc na pomoc w ustaleniu pochodzenia. Jednak to nie teraz-po koncercie LAO CHE czas walnąć w kojo. Polecam tym, co nie znają, przypominam tym, którzy słyszeli gdzieś - coś. To zespół wart zainteresowania.
mst28 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Oglądałem kiedyś CK katalog i były w nim oferty saperek prostokątnych....Do tego wykonanie (nity, cieniutki pierścień, krótkie mocowanie trzonka i z pewnością cieńka bardzo sprężysta blacha koncha) pasują do CK produkcji.Pozdr.
nabuh Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 ...i od strony drugiej.Teraz widać wyraźniej. Czekam na wypowiedzi znawców tematu: I czy II wojna? Jakiego wojska?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 22:51 07-03-2011
snajper-s1 Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Gdyby była pięciokątna, powiedziałbym, że to standardowa austro-węgierska wcześniejsza wersja z piłą...
nabuh Posted March 8, 2011 Author Posted March 8, 2011 Właśnie-pięciokątne a to jakiś ietypas". Już przyglądałem się, czy nie była cięta, ale nie wygląda.
snajper-s1 Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Pięciokątne były takiej samej długości, więc całkowicie odpada, bo w tym wypadku ktoś musiałby dospawać rogi :)
Kamiljan Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 saperka jest austro wegierska i top nie podlega dyskusji
nabuh Posted March 8, 2011 Author Posted March 8, 2011 Kamiljan-piszesz tak stanowczo, że nie mam wątpliwości...
snajper-s1 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Na + austro-węgierskiej przemawia:-ogólny kształt,-krótkie mocowanie trzonka,- piła z bokuna - przemawia:prostokątny kształt..kolego Kamiljan, możesz zarzucić jakąś fotkę?
nabuh Posted March 5, 2011 Author Posted March 5, 2011 Zwracam uwagę, że na jednym rancie ma piłkę. Może to rzeczywiście II wojna. Potem dodam większe zdjęcia.
DOMILUD PL Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Raczej nie jest to saperka niemiecka (przynajmniej w wersji podstawowej) - nie zagięte ranty i nity, a do tego piłka. Chyba że jakiś nietypowy wypust albo zdobyczna. Tak wyglądały podstawowe niemieckie:http://www.odkrywca.pl/niemiecki-ekwipunek-oporzadzenie-ii-ws,647916.html#647916
Question
nabuh
Zaczynam dopiero grzebać i jako jedne z pierwszych skarbów wyszło to. Jak przypuszczam to z I w.ś. ale niech się wypowiedzą fachowcy.
13 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.