nabuh Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 Zaczynam dopiero grzebać i jako jedne z pierwszych skarbów wyszło to. Jak przypuszczam to z I w.ś. ale niech się wypowiedzą fachowcy.
nabuh Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Przejrzałem co mogłem o saperkach w necie i nie znalazłem żadnej takiej samej jak ta. Najbliższe kształtem i w ogóle jednak są pierwszowojenne. Sugeruje to też fakt, że niedaleko wygrzebałem łuske od mosina cechowaną 913 więc wypada 1913r. Wrzucę dokładniejsze obrazki licząc na pomoc w ustaleniu pochodzenia. Jednak to nie teraz-po koncercie LAO CHE czas walnąć w kojo. Polecam tym, co nie znają, przypominam tym, którzy słyszeli gdzieś - coś. To zespół wart zainteresowania.
mst28 Napisano 9 Marzec 2011 Napisano 9 Marzec 2011 Oglądałem kiedyś CK katalog i były w nim oferty saperek prostokątnych....Do tego wykonanie (nity, cieniutki pierścień, krótkie mocowanie trzonka i z pewnością cieńka bardzo sprężysta blacha koncha) pasują do CK produkcji.Pozdr.
nabuh Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 ...i od strony drugiej.Teraz widać wyraźniej. Czekam na wypowiedzi znawców tematu: I czy II wojna? Jakiego wojska?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 22:51 07-03-2011
snajper-s1 Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Gdyby była pięciokątna, powiedziałbym, że to standardowa austro-węgierska wcześniejsza wersja z piłą...
nabuh Napisano 8 Marzec 2011 Autor Napisano 8 Marzec 2011 Właśnie-pięciokątne a to jakiś ietypas". Już przyglądałem się, czy nie była cięta, ale nie wygląda.
snajper-s1 Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Pięciokątne były takiej samej długości, więc całkowicie odpada, bo w tym wypadku ktoś musiałby dospawać rogi :)
Kamiljan Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 saperka jest austro wegierska i top nie podlega dyskusji
nabuh Napisano 8 Marzec 2011 Autor Napisano 8 Marzec 2011 Kamiljan-piszesz tak stanowczo, że nie mam wątpliwości...
snajper-s1 Napisano 9 Marzec 2011 Napisano 9 Marzec 2011 Na + austro-węgierskiej przemawia:-ogólny kształt,-krótkie mocowanie trzonka,- piła z bokuna - przemawia:prostokątny kształt..kolego Kamiljan, możesz zarzucić jakąś fotkę?
nabuh Napisano 5 Marzec 2011 Autor Napisano 5 Marzec 2011 Zwracam uwagę, że na jednym rancie ma piłkę. Może to rzeczywiście II wojna. Potem dodam większe zdjęcia.
DOMILUD PL Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Raczej nie jest to saperka niemiecka (przynajmniej w wersji podstawowej) - nie zagięte ranty i nity, a do tego piłka. Chyba że jakiś nietypowy wypust albo zdobyczna. Tak wyglądały podstawowe niemieckie:http://www.odkrywca.pl/niemiecki-ekwipunek-oporzadzenie-ii-ws,647916.html#647916
Pytanie
nabuh
Zaczynam dopiero grzebać i jako jedne z pierwszych skarbów wyszło to. Jak przypuszczam to z I w.ś. ale niech się wypowiedzą fachowcy.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.