Skocz do zawartości
  • 0

Saperka

nabuh

Pytanie

Napisano

Zaczynam dopiero grzebać i jako jedne z pierwszych skarbów wyszło to. Jak przypuszczam to z I w.ś. ale niech się wypowiedzą fachowcy.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przejrzałem co mogłem o saperkach w necie i nie znalazłem żadnej takiej samej jak ta. Najbliższe kształtem i w ogóle jednak są pierwszowojenne. Sugeruje to też fakt, że niedaleko wygrzebałem łuske od mosina cechowaną 913 więc wypada 1913r. Wrzucę dokładniejsze obrazki licząc na pomoc w ustaleniu pochodzenia. Jednak to nie teraz-po koncercie LAO CHE czas walnąć w kojo. Polecam tym, co nie znają, przypominam tym, którzy słyszeli gdzieś - coś. To zespół wart zainteresowania.
Napisano
Oglądałem kiedyś CK katalog i były w nim oferty saperek prostokątnych....Do tego wykonanie (nity, cieniutki pierścień, krótkie mocowanie trzonka i z pewnością cieńka bardzo sprężysta blacha koncha) pasują do CK produkcji.Pozdr.
Napisano

...i od strony drugiej.Teraz widać wyraźniej. Czekam na wypowiedzi znawców tematu: I czy II wojna? Jakiego wojska?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 22:51 07-03-2011

Napisano
Właśnie-pięciokątne a to jakiś ietypas". Już przyglądałem się, czy nie była cięta, ale nie wygląda.
Napisano
Na + austro-węgierskiej przemawia:

-ogólny kształt,
-krótkie mocowanie trzonka,
- piła z boku

na - przemawia:

prostokątny kształt..

kolego Kamiljan, możesz zarzucić jakąś fotkę?
Napisano
Zwracam uwagę, że na jednym rancie ma piłkę. Może to rzeczywiście II wojna. Potem dodam większe zdjęcia.
Napisano
Raczej nie jest to saperka niemiecka (przynajmniej w wersji podstawowej) - nie zagięte ranty i nity, a do tego piłka. Chyba że jakiś nietypowy wypust albo zdobyczna. Tak wyglądały podstawowe niemieckie:
http://www.odkrywca.pl/niemiecki-ekwipunek-oporzadzenie-ii-ws,647916.html#647916

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie