WWO292 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Napisano 3 Marzec 2011 Witam wszystkich wyszło dziś w ogrodzie kompletnie nie mam pojęcia co to nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji więc zwracam się do szanownych kolegówdługość 20 cmdługośc do główki 11 cmwaga ok 2 -2,5 kgdzięki za wszelkie informacje
cryssmar Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Być może nie jest to gwóźdź a nit. Takich nitów używano do budowy stalowych mostów. Może jakieś działo kolejowe było przyczyną utworzenia takiego wielkiego nitu. To tylko gdybanie ale mogło tak być.
ktos451 Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Dobra tak na serio wg. mnie to też jest nit, może w pobliżu masz most lub tory kolejowe? A może w miejscu twojego ogrodu szła jakaś droga? Ale tak jak mówi kolega cryssmar możemy tylko gdybać i zgadywać co to i od czego.
WWO292 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Napisano 3 Marzec 2011 niestety nie ma ani mostu ani torów i wg starych map nie biegła tędy żadna droga ok 100 metrów jest tylko cmętarz ale raczej to chyba nie z niego .Dzięki za checi pozdro
WWO292 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Napisano 3 Marzec 2011 Witam wszystkich wyszło dziś w ogrodzie kompletnie nie mam pojęcia co to nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji więc zwracam się do szanownych kolegówdługość 20 cmdługośc do główki 11 cmwaga ok 2 -2,5 kgdzięki za wszelkie informacje
ktos451 Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 No wiesz kiedyś handlowali gwoździami z krzyża Pańskiego, może to jeden z nich:)
BIZON750 Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 trop z cmentarzem nie jest zły, może część pomnika lub jego ogrodzenia
WWO292 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Napisano 3 Marzec 2011 no może ale w takim razie jak wyglądał krzyż jeżeli gwóźdź jest takich rozmiarów :)
WWO292 Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 Reper to chyba byłby najbliższy trop muszę doczyścić go może wyjdą jakieś oznaczenia a co do ogrodzenia to calutkie z kamienia no chyba ,ze z pomnika ale skłaniałbym się bardziej ku reperowi
woytas Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Podaj wymiary tego cocos.Moze byc i reper ale tez jakies ustrojstwo kowalskie do formowania obrabianych elementow.
WWO292 Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 wymiary takie jak wyżej napisałemdługość 20 cmdługość do główki 11 cmwaga ok 2 -2,5 kgna zdjęciu obok zaznaczyłem wypustkę na''główce'' tego czegoś na poprzednim może słabo widoczna
woytas Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 nie zauwazylem tych wymiarow :PMieszkam w kamienicy z poczatku 20 wieku i reper zamontowany jest troszke inny - ma walcowaty ksztalt zakonczony takim hmm sutkiem".Jak w murze wyglada tego niestety nie wiem...
pustertal Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Wygląda na kowadełko, np do klepania kosy. takie ustrojstwo wbijało się w pieniek.
woytas Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Czyli tzw abka" - ale babka jest plaska. I musi byc latwa do wbijania - a toto nie jest
WWO292 Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 z tego co wiem to w trakcie wojny obok stacjonowali niemcy a na tej działce w domy pod podłogą ukrywała się partyzantka jest jeszcze informacja ,ze gdzieś tam jest zrzut angielski zakopany ale chyba te wiadomości nie mają związku z tym przedmiotem a i jeszcze niedaleko stał czołg i ostrzeliwał pobliski las tyle informacji mam tylko na temat miejsca znależienia
tataja Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Repery bywają różne,zależy kiedy zakładane,można spotkać takie z przed pierwszej wojny[trzech zaborców różne wzory] a kilka 'różnych' mierzyłem.Wymiarami pasuje.Trop z kowadłem też dobry.W porządnym są dwa otwory na osprzęt kwadrat i okrągły.
WWO292 Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 w najbliższych dniach będę czyścił jak znajdę jakieś oznaczenie nie omieszkam zamieścić
Pytanie
WWO292
Witam wszystkich wyszło dziś w ogrodzie kompletnie nie mam pojęcia co to nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji więc zwracam się do szanownych kolegów
długość 20 cm
długośc do główki 11 cm
waga ok 2 -2,5 kg
dzięki za wszelkie informacje
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.