Arbi1000 Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Czy ktoś się orientuje,na jakich zasadach się to odbywało?Który z producentów był tym właściwym tzn. dystrybutorem?Widziałem też sygnowaną A.&S. w połączeniu z O.&C. GES.GESCH.Trzeba by się też przyjrzeć do którego producenta pasuje kształt orła.
Barson1 Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Czy to na pewno oryginalna klamra? Podaj więcej fotek/
koppelmann Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Tego typu sygnatury występują tylko na alpakowych klamrach HJ.Pozdrawiam K.
huk 100 Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 witam EL.:) mogło być tak że jedna firma tłoczyła ,a druga robiła resztę nikiel i lutowanie , widełki itd.:)
Arbi1000 Posted March 3, 2011 Author Posted March 3, 2011 Tutaj przykład z innej klamry.Charakterystyczne jest to, że przypadki te związane sąz klamrami HJ.
Arbi1000 Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Czy ktoś się orientuje,na jakich zasadach się to odbywało?Który z producentów był tym właściwym tzn. dystrybutorem?Widziałem też sygnowaną A.&S. w połączeniu z O.&C. GES.GESCH.Trzeba by się też przyjrzeć do którego producenta pasuje kształt orła.
koppelmann Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Tego typu sygnatury spotyka się na wczesnych alpakowych klamrach HJ. Teorie są różne: klamry były produkowane przez Overhoffa na licencji Assmanna, Overhoff był podwykonawcą Assmanna, klamry były produkowane przez Assmanna i dystrybuowane przez Overhoffa, klamry były produkowane w ramach wspólnego przedsięwzięcia itp. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ nie istnieją źródła. Pewne jest tylko, że obydwie firmy miały jakiś udział w produkcji lub dystrybucji tych klamer.
Arbi1000 Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 dla wyjaśnienia:- o pierwsze" to Assmann- o drugie" to Overhoff & Cie, Lüdenscheid (też producent)
Question
Arbi1000
Czy ktoś się orientuje,na jakich zasadach się to odbywało?
Który z producentów był tym właściwym tzn. dystrybutorem?
Widziałem też sygnowaną A.&S. w połączeniu
z O.&C. GES.GESCH.
Trzeba by się też przyjrzeć do którego producenta pasuje
kształt orła.
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.