Jump to content

co kupic

marekssa

Recommended Posts

Czytajac Wasze wypowiedzi dochodze do wniosku niema juz wsrod nas prawdziwych exploratorow" Wam zalezy tylko na wzbogaceniu sie,mnie juz nie,ja chce zrobic cos dla historii tego pieknego miasta,zamek jest pod stala opieka konserwatora zabytkow,wszelkie prace przebiegaja za Jego zgoda,chodzi tutaj tylko i wylacznie o wspomozenie bezinteresowne poszukiwan pod okiem konserwatora.

W wiekszosci uwazam Was za hieny" rozkopac,zabrac i pozniej wystawic na alledrogo",nietedy droga -pamietajcie to jest historia,ona nie jest na sprzedaz,to jest Nasze dziedzictwo.Maxim026,sza.man wy myslicie jak by tu sie tylko wzbogacic kosztem historii,ja pragne zrobic to dla tego miejsca ( muzeum )i tak po wielu latach powiedziec bylem uczciwy...biedny ale uczciwy...

marekssa-dla Twojej wiadomości-HIENĄ nie byłem,nie jestem i być nie zamierzam..jeżeli uważasz nas za takich a nie innych,to po co akurat na Odkrywcy zapodałeś" zapytanie w temacie sprzętowym..jest tyle innych porządnych portali..bez pozdr.

VW - chodzi mi o wspolne przeszukanie- pomoc wraz z wyslannikiem konserwatora zabytkow terenow pod przyszla rekonstrukcje murow zamkowych na wypadek istnienia podpiwniczenia w/w obiektow,do chwili obecnej znane sa tylko podpiwniczenia dziedzinca"brak natomiast podpiwniczen wlasciwego budynku,i to jest zastanawiajace dlaczego brak,czy sa glebiej ukryte ? jest to niewiadoma,dlatego teraz dysponujac srodkami niezbednymi na zakup jakiegos urzadzenia" prosze o wskazanie co moge zakupic w celu zglebinia ajemnic" tego jakze urokliwego miejsca,nie chodzi mi o korzysc materialna,wieksza korzyscia bedzie poznanie tajemnic tego miejsca dla przyszlych pokolen,ja juz odnalazlem to czego pragnalem...,moze nie wszystko jeszcze ale wiem ze uda mi sie,nie na polskiej ziemii ,niestety na obczyznie,lecz zawsze bede sercem z Polska....

Weles - nie wrzucam wszystkich do jednego worka"wiem ze posrod WAs sa rowniez uczciwi poszukiwacze historii,przepraszam ze zabrzmialo to zbyt dosadnie,wiem i szanuje Wasze aspiracje,lecz wiekszasc z nas ma na celu znalezienie czegos,spienierzenie z korzyscia dla samego siebie - dla mnie sie liczy juz tylko historia( stracilem przez to swoja rodzine"),ja pragne czegs innego,prawdy ,bez korzysci...,majac tylko swiadomosc ze zrobilem cos dobrego dla innych...

No tak właśnie czułem, że wcale nie jest jasne co tak naprawdę jest potrzebne:) W sumie dalej dla mnie nie jest jasne czego potrzeba - czy chodzi o wykrywacz pustek", w celu ustalenia czy podpiwnieczenie jednak było czy też wykrywacz, który dobrze się czuje wśród gruzu? Jeśli to drugie to czemu nie używasz dalej Xterry, która nieźle sobie radzi w takich warunkach? Innym sprzętem na drobnicę jest np., Whites's MXT, którego z powodzeniem używałem podczas badań archeologicznych średniowiecznej zabudowy miejskiej. Zakładasz porządną snajperkę i alleluja;-)

Pozdrawiam

VW

kolego marekssa można działać na rzecz histroii bez konserwatora i niszczyć historię wraz z nim...Wszystko jest na tym swiecie względne, a Twój pierwszy post w pełni uzasadniał ton mojej wypowiedzi...Tak czy owak dziękuję za epitet.
Co do pytania z wątku - to zacznij się rozglądać za georadarem

Cytuję marekssa:
wspolne przeszukanie- pomoc wraz z wyslannikiem konserwatora zabytkow terenow pod przyszla rekonstrukcje murow zamkowych na wypadek istnienia podpiwniczenia w/w obiektow".
Do tego celu na pewno nie nadaje się wykrywacz metali. Należy wykonać badania geofizyczne. Badania geofizyczne są wykonywane głównie metodami nieinwazyjnymi: geoelektrycznymi, magnetycznymi i elektromagnetycznymi.
Myślę, że przeszukanie wykrywaczem metali tego terenu objętego na pewno ochroną konserwatorską jest to wyłącznie Twój pomysł, nie konsultowany z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków.
Najpierw uzyskaj pisemną zgodę na przeprowadzenie badań, a dopiero potem rozglądaj się za wykrywaczem metali do stosowania w tym miejscu. Możesz po prostu narobić sobie dużo nieodwracalnych kłopotów.
Ale zawsze możesz rozglądać się za wykrywaczem, do znalezienia zagubionego wczoraj scyzoryka, ale zagubionego już w zupełnie innym miejscu, np na plaży nad jeziorem :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information