Jump to content
  • 0

Samowar z XIX (?) w. z pieczęciami i misa

Wyro

Question

Zima, więc czas pofotografować rodzinne pamiątki. Kilka rzeczy, które jako dziecko otrzymałem w spadku po ojcu chrzestnym mają dla mnie szczególnie sentymentalną wartość. Jednak poza jednym obrazem nie próbowałem dotąd nic identyfikować. Samowar zapewne jest bardzo ciekawym przedmiotem ze względu na pieczęci. Zdjęcia wykonywałem na szybko z dzieckiem na ręku, ale chyba wszystkie pieczęci widać.

Misa nie zwracała nigdy mojej uwagi zbytnio, ale ma punce, może uda się coś powiedzieć.

Proszę o możliwe jak najbardziej szczegółową identyfikacją za co z góry dziękuję.

Recommended Posts

Ta misa jak piszesz, ale to chyba półmisek, to wytwór amerykańskiej firmy E. G. Webster & Son z Brooklynu NY, działającej w latach 1886-1928.
EPNS to skrót od Electro Plated Nickel Silver, czyli elektrolitycznie srebrzone.

Co do samowaru, to przydałaby się jego wysokość, ewentualnie przy kominku, albo na podstawie powinna być nabita cyfra od 0 do 5. I jednak zdjęcie tej centralnej sygnatury, ponieważ w Tule było sporo wytwórców, Jeden z największych to na przykład Bataszew.

Rzadkość samowarów zależy nie tylko od wytwórcy, ale również od rozmiaru. Te najrzadsze to 5, niewielkich rozmiarów, nazywane Egoist", lub podróżne. Oraz 0, czyli tak zwane kolejowe, dochodzące do 1 m. wysokości.

Zima, więc czas pofotografować rodzinne pamiątki. Kilka rzeczy, które jako dziecko otrzymałem w spadku po ojcu chrzestnym mają dla mnie szczególnie sentymentalną wartość. Jednak poza jednym obrazem nie próbowałem dotąd nic identyfikować. Samowar zapewne jest bardzo ciekawym przedmiotem ze względu na pieczęci. Zdjęcia wykonywałem na szybko z dzieckiem na ręku, ale chyba wszystkie pieczęci widać.

Misa nie zwracała nigdy mojej uwagi zbytnio, ale ma punce, może uda się coś powiedzieć.

Proszę o możliwe jak najbardziej szczegółową identyfikacją za co z góry dziękuję.

Ten wzór samowaru mógł być produkowany przez bardzo wiele lat. Im starszy egzemplarz, tym medali ma mniej. Każdy egzemplarz, który opuszczał wytwórnię miał nabijane wzory medali, jakie otrzymywał na poszczególnych wystawach. Dlatego ten konkretny okaz na pewno był wyprodukowany po dacie ostatniej nagrody. Tylko dokładnie nie wiadomo-kiedy. Możliwe, że więcej medali nie otrzymał a produkowany był jeszcze długo.

C.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information