Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio kolega przyniósł mi do pokazania film. Został on zdobyty" na cofających się w styczniu 1945 roku niemieckich wojskach. Część rodziny znajomego twierdziła, że od zabitego Niemca - druga część, że z rozbitego niemieckiego pojazdu, zresztą to nie ważne bo i tak już dziś nie do ustalenia.

Nie mam takiego projektora, więc mogę jedynie Wam powiedzieć, co widzę na rozwiniętej kliszy... Jest morze,a nad nim dwusilnikowe nisko lecące samoloty. Jest też wielki okręt strzelający z dział - wygląda jak pancernik lub krążownik. Ogólnie rzecz biorąc, wygląda to na walkę - mnóstwo wybuchów na powierzchni morza. Film kończy się czymś w rodzaju podniesienia bandery,obok której widać kompanię honorową i jakichś oficjeli w mundurach kriksmarine. Naprawdę przedstawiłem Wam to w wielkim skrócie, ale mniej więcej właśnie to na tych kadrach widać.

na alledrogo można zakupić projektory typu radzieckie Ruś lub Wołna . Na giełdach staroci chodzą w granicach 20-30 zł . Warto zakupić Jest to film typu 8 mm NORMAL. Uwaga zwrócić uwagę na projektor aby nie był na filmy SUPER 8 mm, jest wyraźna różnica w tych typach filmu i w perforacji i w wielkości kadru. Projektor RUS miał wymienne koło zębate na oba typy filmów ( więc trzeba zwrócić uwagę czy są 2 koła zębate) a projektor Wołna zdecydowanie nowocześniejszy miał przełącznik na typ wyświetlanego filmu. W trakcie wojny bardzo dużo Niemcy produkowali filmów propagandowych na taśmach 8 mm do normalnej sprzedaży dla cywilów i jest to normalny film seryjnie wydawany a nie amatorski. Najczęściej filmy takie kręcono po zajęciu jakiegoś obszaru np Polski, Francji, Norwegii, oraz obszarów ZSRR np KRYM itd. Najczęściej filmy 8 mm miały często albo tekstowe kadry do czytania gdzie jest robione ujęcie lub co przedstawia. Niestety nie warto szukać w wochnenschau bo to były kroniki filmowe kinowe na taśmy 35 mm z dźwiękiem. zresztą tu masz link bezpośredni do ściągania kronik http://nsl-archiv.info/Filme/Deutsche-Wochenschauen/heil.php
.Do wyświetlania kronik na froncie najczęściej używano projektorów 16 mm i taśmy dwustronnie perforowane do nich. Niestety także filmy na taśmie 16 mm były nieme do czytania, ale tu tekst najczęściej był w postaci pisanej pod filmem. Sam zbieram niemieckie kroniki więc porównuję z tym co posiadam . Film na takiej szpulce to film 7-8 minutowy jeśli jest cały czyli z rozbiegówką tematem głównym zakończeniem i wybiegówką .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie