wierzbaPOL Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Zdjecie Slabe jakosciowo, ale mysle, ze to co trzeba do ID bedzie widac. Wydaje mi sie, ze to korpus granatu F1, prosze o potwierdzenie. Srednica otworu u gory 1.5 cm, na dole 2,5cm.Skorpua pusta nie zawiera materialow niebezpiecznych!
stock84 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Dokładnie to nie wiem ale ponoć pierwotnie ten typ skorupy miał zastosowanie jako granat obronny.Po wykręceniu zaślepki od spodu i opróżnieniu można było go używać jako ćwiczebniaka i dlatego tak go zowią.Na ile jest to sensowne i czy to prawda, nie wiem.
karabin Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 No tak:),a ja niedawno kupiłem w sklepie internetowym dwa ćwiczebne i nie miały dziur od spodu ,na zapalnikach tylko napisane jest ,,ćwicz,,. Widocznie czasy się zmieniają.
Skok Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Francuzy miały z tego co pamiętam wkręcaną od dołu śrubę (plus drewniany korek transportowy)
vis1939 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Ponoć ten otwór służył do umieszczania tam ćwiczebnego ładunku hukowego i pozoracji pola walki.Jednak często zalepiano go np gipsem itp,po czym służył już tylko do ćwiczenia zamachu...Szukać mi się nie chce czy to prawda,wiec ponoć...
karabin Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 RG-42 ćwiczebne miały otwór na ładunek hukowy ,to wiem. Z F-1 mogło być podobnie.Pozdro.
Luftlander Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 http://www.shron.com.ua/mmg/695-uchebnaya-granata-f-1.html
wierzbaPOL Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Zdjecie Slabe jakosciowo, ale mysle, ze to co trzeba do ID bedzie widac. Wydaje mi sie, ze to korpus granatu F1, prosze o potwierdzenie. Srednica otworu u gory 1.5 cm, na dole 2,5cm.Skorpua pusta nie zawiera materialow niebezpiecznych!
stock84 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Drugiego zdjęcia nie widziałem jak pisałem więc jeżeli ma otwór to pewno będzie ćwiczebny
karabin Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Kolego stock,dlaczego robiono drugi otwór w spodzie wiesz może?Pozdro
vis1939 Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 Помимо боевых и учебных выпускаются практические гранаты УРГ, представляющие собой корпус боевой гранаты с отверстием в дне. В корпус ввинчивается имитационный запал, в котором капсюль-детонатор заменен гильзой с небольшим зарядом дымного пороха. Отверстие в дне гранаты служит для выхода газов при срабатывании имитационной части. Практическая граната — многоразового использования. Ее корпус, также как и корпус учебной гранаты, окрашен в черный цвет, но на него белой краской нанесены поперечная и продольные отличительные полосы и надпись УРГ" http://oruzheika.narod.ru/gf/3d.html
Pytanie
wierzbaPOL
Zdjecie Slabe jakosciowo, ale mysle, ze to co trzeba do ID bedzie widac. Wydaje mi sie, ze to korpus granatu F1, prosze o potwierdzenie. Srednica otworu u gory 1.5 cm, na dole 2,5cm.
Skorpua pusta nie zawiera materialow niebezpiecznych!
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.