Skocz do zawartości

Azjaci w Wehrmachcie

jack61

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pierwsze słysze , o azjatach w niemieckiej armi . Zastanawiają mnie ich klamry przy pasach , niemcy takich nie używali , z tego co wiem .
Napisano
Zapewne nie chodzi tu o dalekowschodnich pingpongów"(choć może byli..). Nie należy zapominać o byłych krasnoarmiejcach ze wschodu: kazachowie, tatarzy itp.
Napisano
Być może Japończycy przysłali ich troche w ramach przyjaźni Japońsko-niemieckiej ? Wyglądają mi tak jakoś na Japończyków ?
Napisano
Napewno paru(nastu) było przysłanych na ćwiczenia/trening(może w obsłudze urządzeń, ale wtedy zapewne ciczyli by w swoich fatałaszkach, a nie niemiecko-angielsko-jakichśtam(furażerka tego po lewej wyglada troch jak włoska lub holenderska- ciężko z tego skanu cos powiedzieć). Niemcy też wysyłali swoich m.in. do włochów i prawdopodobnie do japńców. Więc moze w odwrotna strone też to działało.
Napisano
Widzialem kiedys fotke skosnookiego w niemieckim mundurze ktory celuje z VISa :)
A no i jeszcze fotke iemieckich" wojakow na ktorej, zgodnie z radzieckim zwyczajem, jeden dumnie prezentuje zegarek :)
Napisano
Sprawdzcie te linki, jest tam troche fotek
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=41786

http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=30142

Sorry, ale na na pewno te pagony sa oficerskie_ Jakos mi rozdzielczosc szwankuje.
Napisano
Pod tym drugim linkiem mozna zobaczyc ochotnika z Japonii! Ma nawet flage japonska na rekawie i orla niem. na piersi!
Napisano
Wow, ale zakazane mordy!!!
Ale sobie Hitler Uebermenschów" do woja zaciągnął, buahahaha :)))

A na poważnie - zapewne Legion Turkiestański. Kol. Michalczewski kojarzy zdaje się artykuł (z Odkrywcy?), tam były faktycznie zdjęcia z zegarkiem i z Visem. To samo było w Gazetach Wojennych (Komu grozisz swoim Visem?").

pozdr,M
Napisano

mam jeszce kilka zdj i co najciekawsze t oprócz
japonczykow byli i chinczycy jak i thajowie
Jednak nigdzie nie spotkaBem sie z informacjami na ten temat.

Napisano
Jak najbardziej legion turkiestański, a zdjęcie (to pierwsze) widziałem w Archeologii Wojskowej", był cały artykuł, z kilkoma zdjęciami i rekonstrukcja umundurowania. Jak sprawdzę, to podam w którym numerze.
Daniel
Napisano
No co Wy przeciez oni maja typowo aryjskie rysy. . .
A tak na serjo zdjecie może pochodzi z któregoś ostlegionu. Niemcy formowali narodowościowe oddziały złożone z żołnierzy republik azjatyckich. Więc nic dziwnego że mają azjatyckie rysy.
Pzdr AK 77
Napisano
byli azjaci , hindusi , i inne nacje , proponuje poszukać na forach anglojęzycznych , kiedyśna www.feldgrau.com był dość długi i ciekawy wątek o tych formacjach . Chyba w Komandosie też kiedyś coś pisali. W książce o feldmarszałku Schornerze są djęcia i dość dużo napisane o służbie Chyba syna(nie pamiętam) Czang Kaj Szeka (mam nadzieje że dobrze pisze) w niemieckich jednostkach górskich przed II wojną.
Napisano
Kiedys moja mama mi opowiadala, ze z Niemacami kt. weszli do ich wioski byli jacys skosni - mowili na nich Mongolowie...akcja dziala sie chyba w Gowarczowie powiat Konskie,,,,musialby sie jej podpytac cos wiecej na ten temat...wiem tez ze byl tam jakis kociol i ze po walce Ruscy zgarneli cale niemickie uzbrojenie, wylopali pare dolow i wsio zasypali...dziadek przyniosl stamtad manierke, mam ja do dzis....
Napisano
Pewnie ,że byli ochotnicy" z Azji w Wehrmachcie... A Turkmenistan czy Azerbejdżan to co? :) Powiem więcej - było ich od cholery!

bjar_1
Napisano
Witam,
ja mam kolorową fotkę, na której są niemieccy oficerowie i jeden azjatycki Freiwillige". Poszukam i jutro wstawię. Z tego co wiem było kilka oddz. złożonych z Mongołów, ale nie słyszałem, żeby bezpośrednio wcielano ich do Wehrmachtu. Chyba, że jako uzupełnienie jednostek frontowych. Do jutra

Pozdr
Marcin
Napisano
Zgadzam sie ze czesc mogla sluzyc w ostbatalionie ale co ten japoniec robi w afryce ?
I jeszcze jedna uwaga zwroccie uwage ze czesc posiada naszywki na rekawie //ROA ?/ a czesc nie .
Napisano
Mam pytanie jak zaladowac zdjecia na forum? mam pare ciekawych dotyczacych tego tematu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie