Lukasz1110 Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 Witam. Chciałbym wiedzieć coś więcej o tym w jakiej jednostce służył mój dziadek. I co to za odznaki na piersiach. Proszę o pomoc znawców tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz1110 Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 Witam. Chciałbym wiedzieć coś więcej o tym w jakiej jednostce służył mój dziadek. I co to za odznaki na piersiach. Proszę o pomoc znawców tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 przeczytaj - jak tytułować wątki :http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705----------------------------------------------------------tytuł poprawionoPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:58 19-02-2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ad Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Odznaka po lewej stronie to POS (Państwowa odznaka sportowa)http://www.weu1918-1939.pl/piechota/odznaki/pos/departament_piechoty_odznaki_pos.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawcio75 Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Ze zdjecia widac ze otok rogatywki wz.27 jest koloru zielonego. W takim razie jest to pulk artylerii. Odznaki na kieszeni dokladnie nie widac ale przypomina odznake pamiatkowa 8 pulku artylerii Lekkiej z Plocka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Odznaka 1 Pułku Szwoleżerów Józefa Piłsudskiego. Najwyraźniej zmienił jednostkę. :)Na naramienniku jest cyfra pułkowa/monogram. Coś jak '34'? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksklodo Posted February 19, 2011 Share Posted February 19, 2011 Ja bym obstawał przy 8 PAL. Szeregowców raczej nie często przenoszono do innych jednostek, a tym bardziej rodzajów broni. Chyba że miałby jakąś specjalność (podkuwacz itp) ale to też raczej po szkole podoficerskiej i z belką na naramieniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Lukasz1110
Witam. Chciałbym wiedzieć coś więcej o tym w jakiej jednostce służył mój dziadek. I co to za odznaki na piersiach. Proszę o pomoc znawców tematu.
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.