jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Mam pytanie do kolegów z forum jak często znajdujecie polskie monety miedzy wojenne? I jakie są to nominały najczęściej? Pozdrawiam hera081Jeśli watek w złym miejscu to przepraszam ale nie wiedziałem gdzie go dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Na południowej lubelszczyźnie trafiają się często, wiodą prym przed kopiejkami carskimi i krajcarami.Najczęściej 1 i 5 groszy później 50 gr, 20, złotówki chyba nigdy nie trafiłem a o sreberkach nawet nie myślę.Zaznaczam, że chodzę po lasach.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Jak z kolei tylko 2groszówki nic grubszego i dziwie się ze ani jednego większego nominału ja szukam w dawnych Prusach wschodnich czyli obecnie Warmia i mazury tylko ze ja w takiej okolicy gdzie granica z polska fenigów więcej wyskakuje i grubsze nominały np: 10,5,50 a polskich mało a są to bardzo ładne monetki:) Szuka w lasach na polach jednym słowem wszędzie i w naj miej oczekiwanych miejscach wyskakują najciekawsze monetki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Jak z kolei tylko 2groszówki nic grubszego i dziwie się ze ani jednego większego nominału ja szukam w dawnych Prusach wschodnich czyli obecnie Warmia i mazury tylko ze ja w takiej okolicy gdzie granica z polska fenigów więcej wyskakuje i grubsze nominały np: 10,5,50 a polskich mało a są to bardzo ładne monetki:) Szuka w lasach na polach jednym słowem wszędzie i w naj miej oczekiwanych miejscach wyskakują najciekawsze monetki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Na świętokrzyskich polach częste - 1, 2 i 5 groszy, później 20 i 50 gr, rzadsze 10 gr. Większych nominałów brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Zapomniałem dodać że u mnie dwu groszówki w stanach super tylko patynka jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 1,2,5groszówki były bodajże z brązu,dlatego ładne stany..Warszawa okolice wychodzą głównie 2,5groszówki,50gr,1zł chyba tylko po jednej wyszło.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Monety 1,2,5 groszy tak były z brązu. A wie może ktoś z czego było 10,20,50groszy oraz 1złoty bo 2,5,10 złoty były chyba ze srebra próba 750 jak się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 1,2,5 to standard z tego okresu i co najmniej jedna na każdej przechadzce wypadała w łodzkim (wyższych nie trafiłem, z tego okresu rzecz jasna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Moje marzenie to znaleźć sreberko z tego okresu ale nie wiem czy się uda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pemko26 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Wielkopolska 1,2,5gr trudno o większe nominały ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 10, 20, 50 i 1 zł były z niklu, jednozłotówka z kobietą z kłosami wykonan ze srebra próby 750 tak jak inne nominały srebrne.Rarytasem byłoby trafić 10 albo 20 zł z Chrobrym wykonane w złocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Hehe,przypomniało mi się jedno zdarzenie,W Lelowie po poszukiwaniach sztandaru skoczyliśmy na jedno poletko,każda grupa miała swojego przewodnika i on nam polecił więc pojechaliśmy autkiem,co prawda w przeciągu godziny zaroiło się od samochodów innych grup(bo też mieli przewodników) i łaziliśmy tak na jednym polu chyba w 15-20osób,sporo moniaków wyszło trzeba przyznać,największy ból miał kolega Piter..trafił polskie sreberko z 32roku,z kobietą..tyle że ktoś jej ładnie główkę wyciął że został wielki srebrny pierścień z dziurą miast głowy:)zdrów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Kolego stock84 wątpię żeby ktoś z kolegów z forum trafił na taki rarytas :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Kolego Hebda ja ma ładne 10zł z głowa kobiety tylko że ktoś przerobił na medalik i nie wiem który rok bo z tyłu wszlifowana i napis ULA :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 niom,były przeróbki na biżuterie,także patriotyczną..Widziałem trafienie 2groszówek z dolutowanym uszkiem jako kolczyki:)Może znalazca wrzuci zdjęcie:)sam mam 1zeta na szyji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Ja widziałem bransoletkę z 1 groszówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Ale z tego co poczytałem to 10 20 50 groszy i 1zł z niklu kolega wcześniej pisał to mogą być mocno skorodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 górne polaki z gleby,złoty w najlepszym stanie szuflada,widac różnice..z tym że monet nigdy nie czyszcze bo nie zbieram,a jak się trafi to ląduje w słoiku i tyle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Mogą ale nie muzsą, zależy od gleby.Ja z piasku wyciągnąłem w zeszłym roku 50gr w stanie jak Hebdy złotówka szufladowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 zgadza siękiedyś opchnąłem na aukcji 3kopeijki z 1858,mennica warszawska,poszła za jakieś 3stówki,kupujący się dziwił że taki świetny stan jak na ziemie,była z leśnej drogi nad bugiem,piach:)złotówka wykop jest z czarnej,mokrej ziemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 http://fortresskatalog.com/tu macie podane materialy z jakich zostaly wykonane, naklady ceny itp. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 To jest ta z piachu.Z pola czy z innej kiszkowatej gleby czasem wychodzą tak zżarte, że trzeba wiele trudu włożyć aby w ogóle ją zidentyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek1990 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 tak jak kolega kilka postów wyżej w wlkp przewaga drobnego nominału sreberka konkretny rarytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 To ja się pochwalę, a co tam:) oprócz tego 1gr, 2gr, 5gr, rzadziej 10, 20 i 50.znaleziska z wlkppozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.