sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 najpierw hełm, podejrzewam że kacapski, ale pewności nie mam, znajdowałem zdjęcia podobnych, ale inne miało po 6 otworów na nity a ten ma 3
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 nigdzie takiej samej nie znalazłem, zawsze jakieś szczegóły się różniły. Wykonana z alu. podejrzewam że powojenna, brak sygnatur.
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 no i łyżka, wykonana z miedzi, wytarta dość fajnie na początku. Obstawiam XIX w. Z tyłu sygnatura, może ktoś ją rozpozna?
Poszukiwacz bunkrów Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 hełm to nasz wz.67 a menażka NRD-owskapozdro
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 pasożyt? to co ja mam ci buraku przerysować w paintcie kółeczko i wtedy stwierdzisz że jest to lepsze niż wyraźne zdjęcie makro? Kpisz sobie czy co. Prawda jest taka że jak byś kojarzył tą sygnaturę znaczek producenta czy cokolwiek to jest to byś mi odpisał jak człowiek, a tak gówno wiesz i się jeszcze czepiasz.A kolega Chemik to jeszcze chce do tego? złe są zdjęcia? chyba nie widzieliście artystów z komórkami i VGA Jakie ja ma ci jeszcze szczegóły podać? dł tej łyżki a może waga ci pomoże w id?
stock84 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 mózg sobie narysuj w paincie: skopiuj i wklei do czaszki.szkoda, że nie jestem moderatorem nawet sekundy bym się nie zawachał aby uczynić przyjemność światu i takiego pustaka zbanował!!!
pawel888 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Dobre zdjęcie makro sygnatury z łyżki. Tak to widać tylko i wyłącznie to że sygnatura jest :)
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 a pana co boli? nie potrzeba tu więcej naganiaczy
pawel888 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Wiele, oj wiele jest bardzo podobnych sygnatur, różnych producentów wyglądających podobnie więc... Bez dobrego zdjęcia się niestety nie obejdzie, no chyba że nie chcesz wiedzieć.Chociaż po lekturze Twoich ostatnich wypowiedzi można domniemywać że inni nie będą chcieli pomóc :) I wcale im się nie dziwie. Miej szacunek do innych to i Ty będziesz szanowany. Niestety ostatnimi wpisami nie pokazałeś klasy. <pozdro
Sekal Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Pamiętajcie ludzie. Hełm wz.67 to nie jest asz" hełm. Chyba że Hebdy :D
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 wiesz paweł może i na początku sam nie potrzebnie tak poważnie wyjechałem, ale co poradzę na to że na tej łyżce ten obiekt jest ledwo widoczny? Troszkę się namęczyłem żeby w ciemnym pokoju, słabym aparatem jakoś to wyszło, nawet latarki użyłem, jutro przy dzienny świetle może lepiej przyfocę.
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 sudajew - nie kombinuj...po tej fotce łatwiej regał zidentyfikować niż sygnaturę...
R51 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Pamiętajcie ludzie. Hełm wz.67 to nie jest "nasz hełm. Chyba że Hebdy"Nie rozumiem. Nie nasz? To czyj? Kosmitów?Jeśli w ten sposób kolega chce się odciąć od okresu błędów i wypaczeń" to informuje, że po transformacji w III RP wciąż były w użyciu...
Sekal Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Ja mam straszne i bardzo rygorystyczne podejście do tamtych czasów więc wybaczcie mi :)
pawel888 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 To się Sekal wygłupiłeś... R51 już Ci odpowiedział. Ale zakończmy sprawę hełmu i jego przynależności etnicznej.Przecież mamy inne, równie wspaniałe precjoza, między innymi łyżeczkę :)
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 Przyznać się muszę że do póki nie zobaczyłem co kopijnik wstawił, nie podejrzewałem że w ogóle są tam literki, tylko po prostu myślałem że to kółko w kółku połączone promieniami tyle. Więc pasowało by tu wszystkich urażonych przeprosić.
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 dla odzwierciedlenia tego maleństwa łebek od szpilki
tyfus Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 i bardzo proszę - tak mi się wydaje, że to jest to :cyt. :Berndorf Alpacca mark (No.2) was applied in 1891-1930"http://www.silvercollection.it/ASCASBERNDORF.html------------------------------------------------------------na marginesie - uwagi jak najbardziej pożądane, ale proszę kolegów o kulturę wyrażania się na Forum.dziękuję-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:48 17-02-2011
mietek Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 Przeprosimy przyjete.Lyzka wzor hanowerski, przetloczenie na srodku uchwytu okreslane jest jako at tail"Wzor wprowadzony w 18 wieku, produkowany chyba do dzis.Popularne na terenie calej Europy (stad pytanie o sygnature). Cywilny wzor, ale tez uzywane np w armii brytyjskiej do lat 80-tych.Lyzka ma skosne zeszlifowanie, popularne w lyzkach uzywanych np w wojsku, gdy jedzono z metalowej menazki, w tej brak zeszlifowania z boku, co moze wskazywac na uzywanie jej z talezem, lub plaska menazka (choc pewno dlugie jedzenie z kamionki da podobny szlif)Sygnatura slabo czytelna, ale wyglada na austriacka (wczesniej austrowegierska) firme Berndorf (to na srodku, pomiedzy literami, to niedzwiedz). Sygnatura uzywana koniec 19/pocz 20 wieku. Material ALPACCA (pisownia niemiecka przez CC).Sygnature mozna porownac z:http://www.ascasonline.org/articoloDICEM104.html
mietek Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 O niepotrzebnie pisalem powyzszy tekst.Jak widac, gdy jest sygnatura, sprawa jest prosta.
sudajew Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 mietek, byłem tak uparty, ponieważ ja tam nie widziałem żadnych literek itp. Po prostu dal mnie to był kółko i tyle, stąd też moje powiedzmy zdziwienie że potrzebne są wam dokładniejsze zdjęciaCo do owej łyżki wyszła na miejscówce wrześniowej wśród niemieckich i Polskich łusek.
Pytanie
sudajew
najpierw hełm, podejrzewam że kacapski, ale pewności nie mam, znajdowałem zdjęcia podobnych, ale inne miało po 6 otworów na nity a ten ma 3
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.