wojtek780412 Napisano 13 Luty 2011 Autor Share Napisano 13 Luty 2011 Znalazłem dwa lata temu, przemyłem tylko wodą i boję sie kombinować więcej,bo ni groma się na tym nie znam.Jak przywrócić jej dawny blask, nie niszcząc jak kolega maru spanienkreuz-a?Wykonana najprawdopodobniej z mosiądzu srebrzonego,czy można użyć jakichś specyfików jubilerskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpagin Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 każdy kwas odpada bo będzie się świecił paskudnym kolorem miedzi jak psu jajca albo jak tu:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=670069#1054225wrzuciłbym w oliwkęchyba że koledzy znają jakiś specyfik jak napisałeś jubilerski:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 14 Luty 2011 Autor Share Napisano 14 Luty 2011 Z tą oliwką to róznie ludzie piszą,że działa,że nie działa,że długo albo smażyć.Ja na bank orzełka nie usmażę, wystarczy,że saperką po głowie dostał;)A może ktoś znalazł pułkówkę i czyścił, i posiada zdjęcia z przed i po?Dzięki szpagin za radę, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 14 Luty 2011 Share Napisano 14 Luty 2011 Możesz spróbować sodą. Dodajesz trochę wody do sody żeby zrobiła się pasta i szczoteczką do zębów szorujesz tą odznakę tą pastą. Na pewno nie zaszkodzi i powinno pokazać się srebrzenie jeśli się zachowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 14 Luty 2011 Share Napisano 14 Luty 2011 Oj,zbyt piękna rzecz i trzeba ostrożnie z każdym chemicznym polepszaczem.Spróbuj popiołem drzewnym w szmatce z odrobiną wody przecierać ją często zaglądając do niej czy coś złego się nie dzieje.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 14 Luty 2011 Share Napisano 14 Luty 2011 Nie kombinój z żadnymi chemikaliami , jest ładna namocz w oliwce i wytrzyj miękką szmatką , nabieże ładnego połysku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Panowie nie przesadzajcie soda na pewno nie zaszkodzi, można ją stosować bez obawy, nie wchodzi w reakcję chemiczną z metalami. Jeśli kolega ma wątpliwości niech spróbuje w sposób opisany przeze mnie wyczyścić fragment rewersu odznaki i na pewno będzie zadowolony z efektu. Sam popiół jest za bardzo ścierny, jeśli chcesz popiołem czyścić odznakę to dodaj do popiołu parę kropel oleju i zrób pastę. Ale i tak polecam metodę z sodą. Soda nie czyści w sposób żrący" tylko jest lekko ścierna i ma właściwości nabłyszczające. Srebrzenia ładnie by się pokazały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 15 Luty 2011 Autor Share Napisano 15 Luty 2011 Dzięki za pomoc, spróbuję z tą sodą lekko powalczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 15 Luty 2011 Autor Share Napisano 15 Luty 2011 Aha,a jak czyścić nakrętkę? Nie wiem z czego jest, na mosiądz chyba za lekka, też próbować popiołem lub sodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Sodka da radę. Pokaż pułkówkę po zabiegach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Nakrętka ładna. Nie ma potrzeby czyszczenia ale jak kolega chce może z sodą spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 Popróbowałem z sodą, efekt zadowalający +Szkoda,że nie umiem zrobić lepszych zdjęć, w rzeczywistości wygląda zdecydowanie lepiej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 Wylazło" puknięcie w główkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 A to chyba najlepsze ujęcie jakie mi się udało zrobić, odznaka nabrała blasku i ciężko dobrze ustawić światło.Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Ładnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Fajnie wyszła...zazdroszcze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Piękna, nawet patyna się ostała. Gratujuje podwójnie - pułkówki i dobrego efektu konserwacji.A możesz coś o samym znalezieniu opowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Pokaż jeszcze tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 Temat wprost metafizyczny-poznałem sołtysa wsi Łętownica,zacząłem go ciągnąć za język,czy coś ma,czy coś wie,gdzie za młodu na kulki chodził",gość wspaniały,dusza człowiek-ale nie militarysta.Obiecał za to,że popyta.I dzwoni-przyjeżdżaj,wiem gdzie ostatnio ludzie szukali.Pojechałem,łusek nakopałem i trochę guzików.Miejscówka przekopana.Obiecał,że znów popyta (śmiał się,że sam coś zakopie,żebym miał radochę).Niestety,zmarł w sierpniu 2009(był chory na hemofilię).W niecały miesiąc po jego śmierci 12.IX w to samo miejsce pojechałem z kolegą,który chciał zobaczyć jak wygląda latanie z piszczałką.I jest-trafienie marzenie!Równo 70 lat po bitwie,w miejscu wskazanym przez Piotra.Oj,miał i on radochę tam na górze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Super historia. Sprawił Ci niemałą radochę swoją szczerą chęcią ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.