cebermen Napisano 12 Luty 2011 Autor Share Napisano 12 Luty 2011 W niedziele wybrałem się w okolice Krosna Odrzańskiego. Nic ciekawego nie wyskakiwało aż w jednej dziurze cewka Whitesa oszalała a po chwili już wiedziałem dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 12 Luty 2011 Autor Share Napisano 12 Luty 2011 Pod tą pierwszą skrzynką namacałem jeszcze dwie ale spękałem jak zobaczyłem co jest w pierwszej. Zdjęcie zrobione podczas wydobycia całej zawartości przez saperów z pobliskiej jednostki WP.Dobrze że sam tam dalej nie dłubałem bo ręce mi się jeszcze w życiu przydadzą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 No i bardzo dobrze ze to zabrali ,kolejne istnienia ludzkie ocalone żeby tak zawsze było dzwonie i przyjezdzają ,a nie policja na głowie itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 12 Luty 2011 Autor Share Napisano 12 Luty 2011 Pomiędzy skrzynkami leżało aluminiowe pudełko, wewnątrz były jakieś bawełniane kółka z nadrukami. Saperzy wyjaśnili, że te kółka są nasączone środkami wybuchowymi (palnymi) i nakładało się je na lotkę pocisku co wzamcniało siłę wyrzutu pocisku z lufy a tym samym jego donośność. Wszystko zabrali na poligon do ecyklingu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pemko26 Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 mam nadzieje kolego,że ty tego nie rozkładałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Vegas Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Przecież napisał że saperzy się za to zabrali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badal Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Mogli ci przynajmniej skrzynki zostawic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek8723 Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 o już wiem kto tak szalał koło mnie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezar WW II Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Ja raz wykopałem aż 12 granatów moździerzowych to saperzy mieli roboty nosić je z góry na dół he he :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Tylko widzieć jak na alezło niedługo wyląduje sporo nowych skorupek. Saperzy nie próżnują ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskarus Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Mam nadzieje że skrzynie po nich zabrałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 13 Luty 2011 Autor Share Napisano 13 Luty 2011 Skrzynki były mocno skorodowane mimo to myślałem żeby je zabrać ale żołnierze powiedzieli, że procedura zakazuje w takim przypadku wyciągania pocisków ze skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Kolego mam pytanie :DCo trzeba mówić do takich saperów , tak po prostu że się łaziło z wykrywaczem ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Ładunki dodatkowe w ładnym stanie. Trzeba było rozpruć nożem - zawartość zostawić, a jedwab brać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Saperzy wyjaśnili, że te kółka są nasączone środkami wybuchowymi (palnymi)" - ci saperzy to chyba sami są nasączeni, ale odrobinę innymi środkami. To zwykły proch nitrocelulozowy tylko flegmatyzowany w cienkie plastry, aby umożliwić odpowiednią prędkość spalania materiału i przyrost ciśnienia gazów prochowych. Reszta się zgadza, są to dodatkowe ładunki miotające zakładane na stabilizator pocisku. Dość częste znalezisko, jak dla mnie nic specjalnego, ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Przyłączam się do pytania kol maku955, jak to kolego cebermen załatwiłeś że obeszło się bez kłopotów?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2011 Do lasu nie można wejść bo komarów miliony więc odpada nad jeziorko szukać zgubinych monet też się nie da bo gorąco i się kibol smaży na plaży, patrzę a za płotem sąsiad ma wybrane kilka rzędów ziemniaków no to wyskoczyłem zobaczyć co nowego. I wykopałem jakąś odznaka/broszka od wewnętrznej strony są jakieś litery ale nie można już ich odczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2011 Troche dalej wyskoczył taki ptaszek. Niestety po tylu latach na polu dostało mu się trochę ale i tak fajna znajdka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 http://berliner-unterwelten.de/files/museum_exponate_einmannbunker_05_1.jpg na górze była taka oto pokrywka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 9 Październik 2011 Autor Share Napisano 9 Październik 2011 Ile można dumać co lepsze : wilcze oczy odziedziczone po dziadku z Whermachtu czy zdradzony o świcie przez podstawioną brzozę z tytanowym środkiem. Na polu u sąsiada sa lepsze zajęcia Wyskoczył taki mini skałkowiec na kapiszony dla małego Jurgena żeby od maleńkości do huku wystrzału przywykł.Info dla smutnych Panów gun nie posiada cech bojowych - urwany spust , zapchana piachem lufa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 9 Październik 2011 Autor Share Napisano 9 Październik 2011 Monetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 9 Październik 2011 Autor Share Napisano 9 Październik 2011 cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 9 Październik 2011 Autor Share Napisano 9 Październik 2011 itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 9 Październik 2011 Autor Share Napisano 9 Październik 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.