Skocz do zawartości

Moja dziura ... Zielona Góra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W niedziele wybrałem się w okolice Krosna Odrzańskiego. Nic ciekawego nie wyskakiwało aż w jednej dziurze cewka Whitesa oszalała a po chwili już wiedziałem dlaczego.

Napisano

Pod tą pierwszą skrzynką namacałem jeszcze dwie ale spękałem jak zobaczyłem co jest w pierwszej. Zdjęcie zrobione podczas wydobycia całej zawartości przez saperów z pobliskiej jednostki WP.Dobrze że sam tam dalej nie dłubałem bo ręce mi się jeszcze w życiu przydadzą ...

Napisano

Pomiędzy skrzynkami leżało aluminiowe pudełko, wewnątrz były jakieś bawełniane kółka z nadrukami. Saperzy wyjaśnili, że te kółka są nasączone środkami wybuchowymi (palnymi) i nakładało się je na lotkę pocisku co wzamcniało siłę wyrzutu pocisku z lufy a tym samym jego donośność. Wszystko zabrali na poligon do ecyklingu"

Napisano
Skrzynki były mocno skorodowane mimo to myślałem żeby je zabrać ale żołnierze powiedzieli, że procedura zakazuje w takim przypadku wyciągania pocisków ze skrzynek.
Napisano
Saperzy wyjaśnili, że te kółka są nasączone środkami wybuchowymi (palnymi)" - ci saperzy to chyba sami są nasączeni, ale odrobinę innymi środkami. To zwykły proch nitrocelulozowy tylko flegmatyzowany w cienkie plastry, aby umożliwić odpowiednią prędkość spalania materiału i przyrost ciśnienia gazów prochowych. Reszta się zgadza, są to dodatkowe ładunki miotające zakładane na stabilizator pocisku. Dość częste znalezisko, jak dla mnie nic specjalnego, ale co kto lubi.
  • 6 months later...
Napisano

Do lasu nie można wejść bo komarów miliony więc odpada nad jeziorko szukać zgubinych monet też się nie da bo gorąco i się kibol smaży na plaży, patrzę a za płotem sąsiad ma wybrane kilka rzędów ziemniaków no to wyskoczyłem zobaczyć co nowego. I wykopałem jakąś odznaka/broszka od wewnętrznej strony są jakieś litery ale nie można już ich odczytać

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Ile można dumać co lepsze : wilcze oczy odziedziczone po dziadku z Whermachtu czy zdradzony o świcie przez podstawioną brzozę z tytanowym środkiem.
Na polu u sąsiada sa lepsze zajęcia
Wyskoczył taki mini skałkowiec na kapiszony dla małego Jurgena żeby od maleńkości do huku wystrzału przywykł.Info dla smutnych Panów gun nie posiada cech bojowych - urwany spust , zapchana piachem lufa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie