Skocz do zawartości
  • 0

Wpinka Peenemünde

seeker

Pytanie

Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji wpinki. Posiada napis: Heeresversuchsanstalt Peenemünde oraz widoczny numer. Średnica ok. 50mm, z tyłu ułamana zapinka.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsza myśl - identyfikator pracownika ?

Heeresversuchsanstalt Peenemünde - tam jest muzeum, może złapać kontakt, podesłać foto z prośbą o ID ?

no chyba, że ktoś od nas z Forum kojarzy szczegóły ...
Napisano
Tyfus,uparłeś się na mnie? Po przetłumaczeniu literek ze znaczka wychodzi,że jest to związane z tym ośrodkiem.Uważam,że to znaczek tego typu jak dzisiejsze np. PZW, PZŁ czy Odkrywca,informujący o przynależności do pewnej społeczności.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
tja.... piszesz o oczywistej oczywistości, o której autor wątku pewnie wie.

i pewnie nie pyta co to Peenemünde, tylko do czego, komu, po co, na co - służyła ta konkretna wpinka.

i ja nie piszę że do Peenemünde (oczywista oczywistość), tylko sugeruję identyfikator pracownika tegoż ośrodka - zauważasz różnicę między oczywistą oczywistością a próbą identyfikacji konkretnej wpinki ?

a uprzeć się nie uparłem na ciebie, chociaż jeżeli tego pragniesz ....
Napisano
To znaczek-przepustka uprawniała do przebywania na terenie instytucji,barwa wpinki oznaczała dział na który pracownik miał wstęp.Takie znaczki nosili nie tylko pracownicy w Peenemunde ale też licznych filii ośrodka.
Napisano
tyfus dobrze prawi, a abcd dobrze strzela ;) Dzięki panowie. Profilaktycznie wysłałem mail'a do muzeum, zobaczymy co odpiszą.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie