Yankess(Deutch Krone) Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 witam serdeczie planuje z chlopakami utworzyc stwarzyszenie historyczno fortyfikacyjne, by zajac sie niszczejacymischronmi w naszej okolicy, planujemy zrobic mini skansen, powystawiac fantu z wlasnych kolekcji i przedstawic młodzieży, do kogo mam sie zgłosić u kogo szukac pomocy? czy bede miał trudności z podjęciem takich działań jakie kroki poczynic w tym kiedynku ?prosze o pomocPS wujka google juz przetrzepałem troche sie dowiedziałem lecz prosze o wypowiedzi kolegów którzy tez zaczynali tak jak my" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam793 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Byłem w takim muzeum w miejscowości Suraż woj. Podlaskie,muzeum to nic innego jak warsztan w środku półki wszystko ulożone kolejno epokami,wszystkim opiekuje się starszy pan,założycielem był jego ojciec jest tam wszystkiego od czasów p.n.e do czasów Rzymskich,Napoleońskich aż do II w.ś.Wejdż na internet coś tam znajdziesz namiary do tego pana są napewno ci coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janowicz Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Przeczytać ustawę o stowarzyszeniach. Wybrać formę stowarzyszenia. Zebrać odpowiednią liczbę osób. Wybrać komitet założycielski. Opracować statut. Zgłosić do sądu wniosek o zarejestrowanie stowarzyszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janowicz Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 przeczytałem uwaznie mam tylko jedno pytanie, czy załoga w sądzie rozpatruje takie wnioski na nasza korzyść czy raczej odrzucają wiekszość wypocin ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Yankess..kolega założył stowarzyszenie,niedawno przyszły papiery na ak"..szczegółów nie znam..zdrów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andzy Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 w jakim rejonie to stowarzyszenie? oby sie udaolo... Powodzenia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Yankess- zauroczyło mnie czy załoga w sądzie rozpatruje takie wnioski na nasza korzyść" :-) Wy chcecie jakąś załogę/obsadę bunkra do sądu oddać?Dwa- jeśli mnie pamięć nie myli, na Forum był już wałkowany temat zakładanie stowarzyszeń. Obstawiam, że Artur Borat o tym pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 dzięki za skierowanie do konkretnego tematu...otuz nie planujemy oddać sie oddać do sądu chociaż załogą sie możemy nazwać, posiadamy kompletne umundurowanie i spory zakres wiedzy na temat wiekszosci obiektów, lecz chcielibysmy robić wszystko pełnoprawnie, poprzednia grupa która sie tym zajmowała została dość szybko wykurzona"z racji tego ze miastu nie pasowały różne przekręty, z czym sie w 100% zgadzam. NIe chcemy na tym zarabiac pieniedzy naszym głównym celem jest przede wszystkim dobra zabawa i ogromne chęc przekazania historii związanej z naszym regionem młodemu pokoleniu, które na chwilę obecną w wiekszosci nie ma pojęcie nawet w którym dniu wyzwolono ich miejscowość, ba nie znają nawet daty rocznej :( Nasze działanie ma na celu naukę i zagospodarowanie czasu młodzieży poprzez czynne odkrywanie histori... a jest co poznawac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Myślę że w tak szczytnym celu Sąd problemów robił nie będzie,no chyba że ten sam sądził poprzedników za przekręty. Bądźmy dobrej myśli.Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 @karabin Myślę że w tak szczytnym celu Sąd problemów robił nie będzie,no chyba że ten sam sądził poprzedników za przekręty." - sąd nie rozpatruje wniosku pod kątem przydatności stowarzyszenia czy tego, że jest/nie jest fajne". Sąd rozpatruje wniosek pod kątem formalnym. Masz porządek w papierach, masz wymaganą liczbę osób, opierasz się na Ustawie? Zarejestrują.@Yankess NIe chcemy na tym zarabiac pieniedzy " :)) Jak nie zarobisz pieniędzy dla swojego stowarzyszenia- oczywiście takich, które zostaną wydane na cele statutowe- to marnie widzę Wasz rozwój. Stowarzyszenie musi zarabiać jeśli chce się rozwijać i realizować swoje projekty coraz lepiej.Ze swojego doświadczenia- reasumując:Jeśli posiedzicie troszkę nad papierami, napiszecie tak, jak powinno być, załączycie wszelkie potrzebne załączniki- nie widzę problemu. Nam rejestracja zajęła pół roku, bo sąd zwracał wniosek, bo np brakowało przecinka.Powodzenia.mjut Stowarzyszenie Twierdza Chełmno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 wzorcowy statut stowarzyszenia jest na końcu którejś książki Antkowiaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 10 Luty 2011 Autor Share Napisano 10 Luty 2011 znalazlem parę gotowych wniosków na pewnej stronie innternetowej, będe postęował zgodnie z wyznacznikami tam zamieszczonymi, zobaczymy jak pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Zeby juz zaczac dzialac ja bym zalozyl stowarzyszenie zwykle - 3 osoby 15zlotych i gora 30 dni. Tak ze startujesz prawie natychmiast a w miedzyczasie, jesli jest taka potrzeba zakladasz stowarzyszenie rejestrowane. Wazne ze sprawy sadowe, czesto pol roczne czesto dluzsze w niczym Cie nie wstrzymuja. Szczegolnie jesli nazwy obu stowarzyszen beda takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Niezarejestrowane stowarzyszenie to jedna wielka bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 O a moze powiesz czemu ?Prawo jak najbardziej przewiduje stowarzyszenia zwykle, ba nawet moga w sadach wystepowac. Zatem jesli Sad je respekyuje to czemu twierdzisz takie glupoty ?Masz prawo uzywac drukow firmowych, wizytowek, pieczatek, zbierac skladki itp. itd.Prawda nie mozesz prowadzic dzialalnosci gospodarczej i przyjmowac do stowarzyszenia firm jako takich, ludzi mozesz. W czym wiec problem ? Jesli nie zalezy Ci na robieniu pieniedzy ?Wazne ze idzie wiosna i juz w polowie marca moze takie stowarzyszenie zaczac dzialac, co jednoczesnie nie przeszkadza w zakladaniu stowarzyszenia rejestrowanego, a takie zacznie dzialac moze za trzy miesiace, moze za rok zalezy jak tam sie uda Tobie i Sadowi. W takiej sytuacji rozsadniej jest zaczac dzialanie od stowarzyszenia zwyklego, zamiast czekac do kolejnej zimy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Miło, że twierdzisz, że wierdzę głupoty". Ja rzekłbym raczej, że stwierdzam głupoty". To, co oferuje stowarzyszenie zwykłe możesz robić i nie mając stowarzyszenia. To głupota? Jeśli nie masz osobowości prawnej niewiele osób z Tobą pogada.Jeśli pisać już wnioski, to radzę od razu pisać o rejestrację stowarzyszenia zarejestrowanego. Skoro myślisz o renowacji fortów, mini skansenie, to chyba masz kilkunastu kumpli po fachu? Więc nie powinno być problemu.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 Jest wiele stowarzyszen ktore startuja jako zwykle jednoczesnie zakladajac jak najszybsze przeksztalcenie sie w rejestrowe :) To daje szanse najszybszego startu. Od razu widac czy komus zalezy na natychmiastowym dzialaniu czy na czekaniu z dzialaniem na mozliwosci zdobycia wiekszej kasy :) http://www.invest-komfort.com/stowarzyszenie/W przypadku późniejszego przekształcenia stowarzyszenia zwykłego w stowarzyszenie o osobowości prawnej (przekroczeniu limitu 15 członków ) http://www.smlp.police.pl/regulamin.aspxPrzekształcenie Stowarzyszenia w stowarzyszenie rejestrowe, z chwilą gdy liczba członków osiągnie ilość wymaganą ustawą o której mowa w § 1, a formuła stowarzyszenia zwykłego będzie niewystarczająca do pełnej realizacji celów stowarzyszonych osób." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 @ Cpt Od razu widac czy komus zalezy na natychmiastowym dzialaniu czy na czekaniu z dzialaniem na mozliwosci zdobycia wiekszej kasy :)" - ty sobie jaja robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Podłączę się pod temat, gdzieś czytałem,że piszczałkowcy są w stowarzyszeniu i szukają na legalu. czy to prawda i możliwe. Jeśli tak, czy w istniejącym stowarzyszeniu można rozszerzyć statut o powiedzmy dział historyczny :) Dodam, że to tzw. stowarzyszenie na rzecz rozwoju miejscowości X ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Zadne stowarzyszenie nie daje automagicznie prawa na poszukiwania gdzie sie zechce :)Zadne stowarzyszenie automagicznie nie daje zadnych praw na poszukiwania. Umowa miedzy WKZetem albo Archeologiem prowadzacym wykopki moze dawac prawo uczestnictwa w nich dowolnym osobom badz stowarzyszeniom, ale to juz zupelnie inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 dzięki Cpt.Nemo, a już myślałem....pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.