maadin Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Witam, pewna osoba powiedziała mi ,że to butla samolotowa z okresu II wojny światowej, czy może ktoś to potwierdzić, lub zdementować, jeśli jest inaczej?
vis1939 Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 http://peakwreckhunters.blogspot.com/2008/12/republic-p-47d-thunderbolt-42-75101_3401.htmlZgadza się.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 Jest to amerykańska drugowojenna butla tlenowa D-2 z wielu różnych typów samolotów.D-2 - w zależności od wysokości i wysiłku organizmu - wystarczała na 15-35 minut. Miała pojemność 500 cali sześciennych. Ładowano ją maksymalnie do ciśnienia 425 psi.D-2 oficjalnie miała nazwę Portable Walk-Around, czyli należała do grupy czterech butli tlenowych USAAF (A-4, A-6, D-2, F-1), z jakimi można było chodzić po pokładach bombowców. Ale D-2 były też używane jako butle stacjonarne w mniejszych samolotach.Dla załóg bombowych D-2 miała uprząż, aby nosić ją jak plecak. Miała regulator A-13 i była ładowana czystym 100-procentowym tlenem. Regulator służył do odpowiedniego doboru mieszanki w funkcji wysokości.- na wys. 10 tys. stóp podawało się 35% tlenu- na wys. 18 tys. stóp podawało się 55% tlenu- na wys. 26 tys. stóp podawało się 85% tlenu- na wys. 34 tys. stóp i wyżej szedł już tylko czysty tlen
maadin Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Witam, pewna osoba powiedziała mi ,że to butla samolotowa z okresu II wojny światowej, czy może ktoś to potwierdzić, lub zdementować, jeśli jest inaczej?
Pytanie
maadin
Witam, pewna osoba powiedziała mi ,że to butla samolotowa z okresu II wojny światowej, czy może ktoś to potwierdzić, lub zdementować, jeśli jest inaczej?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.