Iron Duke Posted February 6, 2011 Author Posted February 6, 2011 Jestem zainteresowany powojenną historią, zdjęciami terenu Luft 3 - to ten od Wielkiej Ucieczki. Wszelkie ciekawostki mile widziane.
Oskarus Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Co chciał byś wiedzieć wiem od mieszkańców Formozy że zaraz po wojnie z jednych z sektorów stacjonowali jakiś czas Rosjanie.Skąd jestes?
Swiety82 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Jeśli chodzi o sam Stalag-jest o nim mase materiałów-od ksiażek po strony www-nawet francuskie się trafiają. Na miejscu jest muzeum i teren do zwiedzania, czasem organizowane są imprezy historyczne i inscenizacje. Przed wojną na terenie stalagu (o ile dobrze pamietam) miał miejsce wypadek lotniczy z udziałem niemieckiego pilota. Co się teraz dzieje-najprościej przyjechać i obchodzić dookoła. Ciekawostką jest fakt że długo po wojnie różne ciekawe rzeczy tam wychodziły. Generalnie znacznie ciekawszy temat to leżący nieopodal były obóz I-wojenny, ale to zupełnie inny temat...
Swiety82 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 ...o i jeszcze taką fotkę nieznaną kilka dni temu znalazłem. Luft 3Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 23:46 06-02-2011
Oskarus Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Swiety82 Co do fantów to prawda bywały cuda:)krążą takie małe legendy o nieśmiertelnikach wręcz ich setki z jednego dołka ale największe cuda wyorali chłopaki z Złotoryi.
abcd Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Obóz 1 wojenny miescił się na tzwn. Grunthalu,obecnie obszar ten jest zdegradowany przez budynki osiedla Bema i niestety stracony dla poszukiwań.
Iron Duke Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 Do Żagania mam 120 km i byłem tam kilka razy. Pierwszy raz w 2000 roku jak jeszcze teren Luft 3 był zapuszczony a przebieg Harrego wyznaczały tasiemki na drzewach. I mam sporo materiałów na ten temat ale nic na temat powojennej historii terenu obozu.
Swiety82 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Otóż nie, Grunthal to Grunthal, od dawien dawna typowy Gasthof i nic więcej. Rejon obozu I-wojennego to nie również osiedle Bema... Rozmawiałem na ten temat z miejscowym historykiem i jest na to owa" teoria.Grunthal---> http://sagan-niderschlesien.pl.tl/Grunthal.htmPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 22:20 07-02-2011
Iron Duke Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 Co konkretnie przedstawia fotka i skąd była zrobiona ?
Swiety82 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Obóz I-wojenny, notabene nic nie mający wspólnego z Luft'em
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.