Skocz do zawartości

Żagań - Wielka Ucieczka post scriptum

Iron Duke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem zainteresowany powojenną historią, zdjęciami terenu Luft 3 - to ten od Wielkiej Ucieczki. Wszelkie ciekawostki mile widziane.
Napisano
Co chciał byś wiedzieć wiem od mieszkańców Formozy że zaraz po wojnie z jednych z sektorów stacjonowali jakiś czas Rosjanie.Skąd jestes?
Napisano
Jeśli chodzi o sam Stalag-jest o nim mase materiałów-od ksiażek po strony www-nawet francuskie się trafiają. Na miejscu jest muzeum i teren do zwiedzania, czasem organizowane są imprezy historyczne i inscenizacje. Przed wojną na terenie stalagu (o ile dobrze pamietam) miał miejsce wypadek lotniczy z udziałem niemieckiego pilota. Co się teraz dzieje-najprościej przyjechać i obchodzić dookoła.

Ciekawostką jest fakt że długo po wojnie różne ciekawe rzeczy tam wychodziły. Generalnie znacznie ciekawszy temat to leżący nieopodal były obóz I-wojenny, ale to zupełnie inny temat...
Napisano

...o i jeszcze taką fotkę nieznaną kilka dni temu znalazłem. Luft 3

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 23:46 06-02-2011

Napisano
Swiety82 Co do fantów to prawda bywały cuda:)krążą takie małe legendy o nieśmiertelnikach wręcz ich setki z jednego dołka ale największe cuda wyorali chłopaki z Złotoryi.
Napisano
Obóz 1 wojenny miescił się na tzwn. Grunthalu,obecnie obszar ten jest zdegradowany przez budynki osiedla Bema i niestety stracony dla poszukiwań.
Napisano
Do Żagania mam 120 km i byłem tam kilka razy. Pierwszy raz w 2000 roku jak jeszcze teren Luft 3 był zapuszczony a przebieg Harrego wyznaczały tasiemki na drzewach. I mam sporo materiałów na ten temat ale nic na temat powojennej historii terenu obozu.
Napisano
Otóż nie, Grunthal to Grunthal, od dawien dawna typowy Gasthof i nic więcej. Rejon obozu I-wojennego to nie również osiedle Bema... Rozmawiałem na ten temat z miejscowym historykiem i jest na to owa" teoria.

Grunthal---> http://sagan-niderschlesien.pl.tl/Grunthal.htm

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 22:20 07-02-2011

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie