Cyrograf15 Napisano 6 Luty 2011 Share Napisano 6 Luty 2011 Zacznij od konserwacji żabki > Lanolina.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Rączka wygląda na bakelitową, powinna wytrzymać. Dokładnie takiego samego nie miałem w elektrolizie, inne z plastikowymi okładkami owszem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Anabolowi raczej chodziło o rekojesc a nie o okładki. Rekojesc nie jest ze stali tylko z jakiegoś stopu (tzw. szajsmetal"), więc elektroliza jest zbędna. Z czego dokladnie to nie pamietam a ze wzgledu na późną porę nie chce mi sie szukać teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 Jak głowica jest cynkalowa, to nie wytrzyma elektrolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 14 Marzec 2011 Share Napisano 14 Marzec 2011 Kolego możesz napisać jak wydajna jest ta lanolina te 40g na ile wystarcza? Pytam bo mam trochę ładownic do uratowania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 14 Marzec 2011 Share Napisano 14 Marzec 2011 Ja stosowałem lanolinę jako roztwór z benzyną ekstrakcyjną.Jest też drugi sposób na terpentynę 1:4.Podgrzać do około 80 stopni i pędzlem nanosić ale raczej od środka.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 14 Marzec 2011 Share Napisano 14 Marzec 2011 A jakie proporcje lanoliny i benzyny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 Ja używam gliceryny.Aro75 najpierw musisz wyciągnąć wilgoć ze skóry dopiero po tym zabiegu wszelakie konserwatory.1.Umyć przedmiot dokładnie pod bieżącą wodą.2.Owinąć w gazetę(papier typu fakt") i zapakaować w reklamówkę.Na drugi dzień wymienić gazetę.Czynność powtarzać dopóki za którymś razem, podczas wymiany gazety będzie ona kompletnie sucha.3.Użycie konserwatora.W moim przypadku gliceryna nanoszona pędzelkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 Aha glicerynę używam w rostworze z benzyną ekstrakcyjną...proporcje tak na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 Aha ku przestrodze.Jeżeli chodzi o skóre z ziemi to w żadnym wypadku jej nie suszyć.Unikać piecy, słońca, kaloryferów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 A czy ten sposób kolegi Hebdy można zastosować nadmieniam że moje ładownice są w pojemnikach z wodą żeby nie wyschły Temat: RE: Lanolina a kolor skóry..Napisał: HebdaData: 2010-04-29 12:32:41Treść: wsadziłem do miski z ciepła wodą,szczotka oczyściłem z piachu i syfu.ogolnie w wodzie się namoczyła i na jeszcze wilgotną szczoteczką do zębów naniosłem i wcierałem lanoline,co jakiś czas suszarką do włosów grzałem wtedy lanolina sie topiła i wchłaniała.ładownica była ruska,skóra groszkowana. Zmiękła tak że udało mi się zszyć nowa nicia.teraz wisząc na ścianie stwardniała ale kształt trzyma. Mam tez dwie 3komorowe szwabskie,tez potraktowałem lanolina,ale nie zszyłem póki były miękkie-też stwardniały ale nie chce mi się za nie brac. ogólnie wcierałem na wilgotną skóre,szczoteczka do zębów,trochę wcierania i suszarka,znów wcieranie i znów suszarka.Lanoline nakładałem po trochu,jak walniesz za dużo to cięzko ją usunąc.. I doszedłem do wniosku że najlepiej od razu zszyć ładownice na mokro po lanolinie,jak nie ukształtujesz skóry po zabiegu to znów będzie twarda i znów trzeba będzie powtarzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 Według mnie błędem było wcieranie lanoliny w jeszcze wilgotną skórę.Najpierw tak jak pisałem trzeba się pozbyć wilgoci.Jeżeli liczysz że ładownice odzyskają swoją elastyczność to zapewne się rozczarujesz.Ciężko jest przy tak grubej skórze odzyskać elastyczność, co innego przy np fasunku hełmowego który jest wykonany c cienkiej skóry.Co byś nie zrobił zapewne wyjdą twarde.Później wkleje fotki i ładownicy i fasunku po takim zabiegu jak przedstawiłem.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 OK będę wdzięczny za każdą podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Marzec 2011 Share Napisano 15 Marzec 2011 A co myślicie o tym : Ja mam troszkę inny sposób na rozmiękczenie skóry:) Wkładam fanta do denaturatu, rozmiękcza mi przedmiot na maxa, po wyjęciu lanolina(błyskawicznie) bo denaturat odparowywuje " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Marzec 2011 Share Napisano 16 Marzec 2011 Gliceryna twrdnieje > nienadaje się! Wode musi zastąpić lanolina. Przy denaturacie jak zabieg wypierania wody/spirytusu nie wyjdzie skóra bardzo kurczy się, ryzykowne posunięcie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 16 Marzec 2011 Share Napisano 16 Marzec 2011 No nie wiem czy twardnieje.Mój fasunek jest elegancko elastyczny.Zobaczymy za pół roku.Aro75 niestety nie będę mógł wkleić teraz tych fotek bo dzisiaj wyjeżdżam i wracam dopiero w Lipcu.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Marzec 2011 Share Napisano 16 Marzec 2011 Jeżeli skóra była mocno wysuszona > twarda i została napuszczona gliceryną to mniej więcej po roku kamienieje. Nie da się wtedy nic z tym zrobić bo pory są zatkane wyschniętą gliceryną. Jedyna nadzieja że w tym wypadku skóra nie była bardzo wyschnięta.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.