hokan Napisano 6 Luty 2011 Autor Napisano 6 Luty 2011 Wpadło mi w ręce coś takiego.Orzeł chyba carski,napis:pocztowaja marka"cyrylicą,cóż to może być?Grubość ok.50mm,materiał wygląda na stop ołowiu z cyną,miedziowany od czoła.
Luftlander Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Wygląda na matrycę Fińskiego znaczka pocztowego pod panowaniem rosyjskim z 1901 nr.kat.66.
kopijnik2 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Luftlander napisał:...Wygląda na matrycę Fińskiego znaczka pocztowego ...dokładniej winno być rysunek przypomina"......Wpadło mi w ręce coś takiego...jak Ci wpadło?-------------------bo matrycą znaczka ten obiekt nie jest...a matrycą tego znaczka ten obiekt nie jest - w zupełności...
abcd Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 A czemu nie może to być matryca chemigraficzna ? jedna z 2 na znaczek , co prawda znaczki drukowano w blokach całą płytą i to mnie dziwi
abcd Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Może fałszerskie klimaty z epoki,znaczki przecież kiedyś fałszowano na szkodę poczty.
Luftlander Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Znaczki drukowało się metodą stalorytu a to nie ma nic wspólnego (oprócz rysunku) z tym znaczkiem, zręczna próba wyciągnięcia paru groszy.
hokan Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 zręczne wyciągnięcie paru groszy" Jak mam to rozumieć?Historia tej matrycy jest taka:25 lat temu pracowałem w Szwecji w drukarni.Prowadził ją drukarz w 4 pokoleniu.Podczas porządkowania starej rupieciarni znalazłem dwie sztuki w/w matrycy.Szef stwierdził ze to jego dziadek kiedyś drukował znaczki dla carskiej Rosji i to pozostałości z tamtego okresu.Dostałem je obie w prezencie,jedną dostał mój szwagier szwed,drugą przywiozłem do domu.Przeleżała w szufladzie przez te lata i teraz postanowiłem dowiedzieć się,co to jest dokładnie.Niezbyt miło czuję się po powyższym komentarzu.
kopijnik2 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 bardzo ciekawe...jak widać - albo rybki - albo akwarium"jak na piórach precyzja jest okiejto 10 się nie zgadzanie mówiąc o liternictwie-------------------odrębnym zagadnieniem - jest iewyjaśniona konstrukcja bordiury"czyli brak ramki dla druku w tym samym kolorzei jeszcze kilka zagadek----------------------druk zwykle jest stratny" w kontekście precyzjia tu na znaczku widać więcej" niż na obiekcie...
karpik Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Hokan- wiesz co to jest, co jest napisane i znasz źródło. Jesteś pewien pochodzenia i oryginalności:) Po co ten wątek?
fidzir Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 dokladnie tak jak mówi karpik masz zarzucony temat,a ty jesteś przekonany co do pochodzenia i już wszystko jasne po co polemizować czy litery inne,czy orzeł grubszy czy chudszy..nie ma sensu..
kopijnik2 Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 czy nie ma sensu...---------założenie o celowym działaniu wytwórcy - jest podstawą...ponieważ ktoś poświęcił czas, materiał i użył narzędzi...niezależnie od iezgodności rysunku ze znanymi odbitkami"niezależnie od innego niż spodziewane w epoce wykonanianiezależnie od innej niż spodziewana - szczegółowości-precyzji matrycyten aspekt jest hm... dziwnyodrębnym zagadnieniem - jest "niewyjaśniona konstrukcja bordiuryczyli brak ramki dla druku w tym samym kolorze"...póki co - brak wyjaśnieniatechnologia druku tego nie wyjaśnia...
abcd Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Może sią przyda przy rozważaniach http://wloclawek.wsinf.edu.pl/~ppietrza/znaczki/art_pierwszy.html
grba Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 W IKC-u, w kronice kryminalnej, przeczytałem historię rozbicia przez Policję Państwową bandy zajmującej się fałszowaniem znaczków pocztowych. Nie fałszowano kolekcjonerskich cymeliów, rarytasów, tylko masowo trzaskano w Wiedniu z fałszywych matryc znaczki Poczty Polskiej o nominałach 25 gr., następnie przemycano do Polski i sprzedawano w Łodzi i miastach Zagłębia Dąbrowskiego. Na kolportażu wpadli panowie Albach, Bumblich, Eichenbaum...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.