Jump to content
  • 0

Stalowe łuski - pistolety, karabiny

DOMILUD PL

Question

Posted

Panowie w trakcie jednego z ostatnich wypadów w miejsce jednej z końcowych bitew IIWŚ - luty 1945 - trafiłem kilka szt. stalowych łusek Mausera. Ledwie, ale jednak dało się odczytać na jednej z nich syg. 45 r. Czy takie wykonanie to efekt braków surowcowych Niemiec przed końcem wojny, czy zdarzało się to wcześniej i było penwnego rodzaju normą? Proszę o wasze informacje na ten temat. Jeżeli nie ten dział to proszę moderatora o przeniesienie.
pzdr

9 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Witam.
Jak niemcy poprzetapiali już wszystkie koścíelne dzwony na łuski,pozostała stal:) ,swoją drogą miałem pierwszowojenne mauserowskie stalowe platerowane.
Pozdrawiam.
Posted
Pierwsze stalówki zaczęto produkować w 1941 także sporo tego złomu zalega w ziemi... Co innego trafić mosiężną z 1945, gdyż wyprodukowano łącznie tylko 7 partii przez 4 zakłady (auy, fb, hlb, tko).
Posted

Panowie w trakcie jednego z ostatnich wypadów w miejsce jednej z końcowych bitew IIWŚ - luty 1945 - trafiłem kilka szt. stalowych łusek Mausera. Ledwie, ale jednak dało się odczytać na jednej z nich syg. 45 r. Czy takie wykonanie to efekt braków surowcowych Niemiec przed końcem wojny, czy zdarzało się to wcześniej i było penwnego rodzaju normą? Proszę o wasze informacje na ten temat. Jeżeli nie ten dział to proszę moderatora o przeniesienie.
pzdr

Posted
sam sobie odpowiedziałeś:)
nie polecam rozcalania pestek,chyba że za dużo masz palców:/
głównym powodem były braki surowcowe,oszczędnośc itp.
pozdrawiam (ja bym założył w towarzyskich,albo identyfikacji)

Sz
Posted
Stalowe łuski do Mausera na polach bitew z 1944/45 nie stanowią żadnej rzadkości. szczęsliwie chodzę z dyskryminacją i omija mnie przyjemność" ich kopania. Za jakiś czas sam się przekonasz, że jest ich naprawdę dużo. Stalowe łuski lakierowane były na zielono lub szaro. Dla przykładu amunicja pośrednia do MP 43/STG44 posiadała tylko stalowe łuski. Zresztą niech wypowiedzą się łuskolodzy"...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information