wzllubin Posted February 4, 2011 Author Posted February 4, 2011 Szukam informacji o walkach lub potyczkach w okolicach lubin z okresu I i II wojny światowej. Interesują mnie mapy, informacje o ruchu wojsk, odwroty, itp., itd. Jeśli ktoś posiada materiały lub informacje na ten temat niech pisze w wątku lub na gg 8552385
pasio Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Jeśli o Lubelszczyznę chodzi polecam forum Chłopaki tam mają wszystko !- http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/index.php
pasio Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Moja pomyłka ;) zarówno w temacie jak i treści tematu jest Lubin....
wzllubin Posted February 5, 2011 Author Posted February 5, 2011 Nic się nie stało. Nikt nie ma żadnych informacji?
pattern1937 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Pierwsza wojna Lubin?? Chyba nie bardzo....Co do dws to google ani forumowa wyszukiwarka nie gryzą. Ksiażki zresztą też.
michal1514 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 wzllubinja nie wiem czego ty oczekujesz zakładając taki wątek?wierz mi, że w naszym mieście jest kupa ludzi z piszczałkami i nikt nie poda Ci tego typu rzeczy bo woli zachować do dla siebie i sprawdzić samemu ;), no chyba że trafisz na kogoś kto lubi się dzielić ale wątpie.
s_wirus Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Chętnie spotkam się z mniejszą lub większą grupą ludzi w celu wspólnych wypadów w teren. Jestem z Lubina.GG 6082419
parus Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Witam, a może kolegę za rączkę zaprowadzić, pokazać i jeszcze wykopać i oddać w prezencie? Książek jest juz toche, mapy też mozna znaleść w necie, nie ma lekko ...
pattern1937 Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 PARUS, piszesz, że książek jest troche.... możesz podać tytuły...Jak do tej pory znane mi są:von Ahlfen Walka o Śląsk", Majewski i Dolata, ale tam nie ma nic szczegółowego....Więcej informacji niż w tych książkach znalazłem na stronie jednego z lubińskich LO.
wm Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Książek jest cała masa ale w literaturze obcojęzycznej głównie rosyjskiej i niemieckiej. Jeśli chodzi o walki w samej i najbliższej okolicy tak do 3-4 km, to w nich za wiele niema ale jeśli chodzi o cały przyczółek Ścinawski to naprawdę sporo opisów w tych książkach się znajdzie. W polskiej literaturze za wiele niema, jest kilka książek jak R.Majewski- Dolny Śląsk 1945 Wyzwolenie czy Dolata. Co nieco jest w zeszytach Ścinawskich o walkach o Ścinawę. Dodatkowo dochodzą jeszcze artykuły w przeróżnej prasie o charakterze naukowym- ziomkowskim czy organizacji zrzeszających byłych żołnierzy oczywiście głownie w niemieckiej i rosyjskiej. Trzeba jednak trochę wysiłku włożyć to i się znajdzie co się chce.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.