wzllubin Napisano 4 Luty 2011 Autor Napisano 4 Luty 2011 Szukam informacji o walkach lub potyczkach w okolicach lubin z okresu I i II wojny światowej. Interesują mnie mapy, informacje o ruchu wojsk, odwroty, itp., itd. Jeśli ktoś posiada materiały lub informacje na ten temat niech pisze w wątku lub na gg 8552385
pasio Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Jeśli o Lubelszczyznę chodzi polecam forum Chłopaki tam mają wszystko !- http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/index.php
pasio Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Moja pomyłka ;) zarówno w temacie jak i treści tematu jest Lubin....
wzllubin Napisano 5 Luty 2011 Autor Napisano 5 Luty 2011 Nic się nie stało. Nikt nie ma żadnych informacji?
pattern1937 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Pierwsza wojna Lubin?? Chyba nie bardzo....Co do dws to google ani forumowa wyszukiwarka nie gryzą. Ksiażki zresztą też.
michal1514 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 wzllubinja nie wiem czego ty oczekujesz zakładając taki wątek?wierz mi, że w naszym mieście jest kupa ludzi z piszczałkami i nikt nie poda Ci tego typu rzeczy bo woli zachować do dla siebie i sprawdzić samemu ;), no chyba że trafisz na kogoś kto lubi się dzielić ale wątpie.
s_wirus Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Chętnie spotkam się z mniejszą lub większą grupą ludzi w celu wspólnych wypadów w teren. Jestem z Lubina.GG 6082419
parus Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 Witam, a może kolegę za rączkę zaprowadzić, pokazać i jeszcze wykopać i oddać w prezencie? Książek jest juz toche, mapy też mozna znaleść w necie, nie ma lekko ...
pattern1937 Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 PARUS, piszesz, że książek jest troche.... możesz podać tytuły...Jak do tej pory znane mi są:von Ahlfen Walka o Śląsk", Majewski i Dolata, ale tam nie ma nic szczegółowego....Więcej informacji niż w tych książkach znalazłem na stronie jednego z lubińskich LO.
wm Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 Książek jest cała masa ale w literaturze obcojęzycznej głównie rosyjskiej i niemieckiej. Jeśli chodzi o walki w samej i najbliższej okolicy tak do 3-4 km, to w nich za wiele niema ale jeśli chodzi o cały przyczółek Ścinawski to naprawdę sporo opisów w tych książkach się znajdzie. W polskiej literaturze za wiele niema, jest kilka książek jak R.Majewski- Dolny Śląsk 1945 Wyzwolenie czy Dolata. Co nieco jest w zeszytach Ścinawskich o walkach o Ścinawę. Dodatkowo dochodzą jeszcze artykuły w przeróżnej prasie o charakterze naukowym- ziomkowskim czy organizacji zrzeszających byłych żołnierzy oczywiście głownie w niemieckiej i rosyjskiej. Trzeba jednak trochę wysiłku włożyć to i się znajdzie co się chce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.