Skocz do zawartości

Działania wojenne lubin i okolice

wzllubin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji o walkach lub potyczkach w okolicach lubin z okresu I i II wojny światowej. Interesują mnie mapy, informacje o ruchu wojsk, odwroty, itp., itd. Jeśli ktoś posiada materiały lub informacje na ten temat niech pisze w wątku lub na gg 8552385
Napisano
Jeśli o Lubelszczyznę chodzi polecam forum
Chłopaki tam mają wszystko !

- http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/index.php
Napisano
wzllubin
ja nie wiem czego ty oczekujesz zakładając taki wątek?
wierz mi, że w naszym mieście jest kupa ludzi z piszczałkami i nikt nie poda Ci tego typu rzeczy bo woli zachować do dla siebie i sprawdzić samemu ;), no chyba że trafisz na kogoś kto lubi się dzielić ale wątpie.
Napisano
Chętnie spotkam się z mniejszą lub większą grupą ludzi w celu wspólnych wypadów w teren. Jestem z Lubina.

GG 6082419
  • 1 month later...
Napisano
Witam, a może kolegę za rączkę zaprowadzić, pokazać i jeszcze wykopać i oddać w prezencie? Książek jest juz toche, mapy też mozna znaleść w necie, nie ma lekko ...
Napisano
PARUS, piszesz, że książek jest troche.... możesz podać tytuły...

Jak do tej pory znane mi są:

von Ahlfen Walka o Śląsk", Majewski i Dolata, ale tam nie ma nic szczegółowego....
Więcej informacji niż w tych książkach znalazłem na stronie jednego z lubińskich LO.
Napisano
Książek jest cała masa ale w literaturze obcojęzycznej głównie rosyjskiej i niemieckiej. Jeśli chodzi o walki w samej i najbliższej okolicy tak do 3-4 km, to w nich za wiele niema ale jeśli chodzi o cały przyczółek Ścinawski to naprawdę sporo opisów w tych książkach się znajdzie. W polskiej literaturze za wiele niema, jest kilka książek jak R.Majewski- Dolny Śląsk 1945 Wyzwolenie czy Dolata. Co nieco jest w zeszytach Ścinawskich o walkach o Ścinawę. Dodatkowo dochodzą jeszcze artykuły w przeróżnej prasie o charakterze naukowym- ziomkowskim czy organizacji zrzeszających byłych żołnierzy oczywiście głownie w niemieckiej i rosyjskiej. Trzeba jednak trochę wysiłku włożyć to i się znajdzie co się chce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie