Rosforek Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 witam,wiem, że temat wielokrotnie wałkowany itp.Ale na forum nie ma jakiejś hmm dobrej metody. Chciałbym wyczyścić moje sreberka, zależy mi na tym, żeby pozostała patyna, która uszlachetnia monetkę;] czytałem różne sposobyi na pewno odpadają zabiegi typu: moczenie w kwasku cytrynowym lub w occie. Brałem pod uwagę: autolizę (ale czy ona nie niszczy przypadkiem patyny?)czym najlepiej wyczyścić?na zdjęciu: 15 kopiejek 1905 6stak 1698 10 groszy 1840 oraz z lichego srebra 5 groszówki półtorak koronny Zygmunta III 1614.i innepozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 tej chyba bym nie czyścił jest w dość dobrym stanie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 nie ma sensu polerować",czyścić" Wszystko to obniża wartość monety Więc ja ci proponuję i zapewne koledzy też, mycie zwykłym mydłem najlepiej szarym , nastepnie opłukanie wodą wysuszyć i do np. Kapselka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 Z tego co pamiętam patyna występuje na miedzi i jej klonach.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 adrian masz rację. 6staka i 15 kopiejek nie bede czyscil tylko odrazu w kapsel. Ale neistety liche srebro i póltorak ZW jest w strasznym nalocie (to nie patyna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 witam,wczoraj znalazłem sreberko: 5 złotych z 1934 z Głową kobiety.Chciałbym ją oczyscić, ale nie chce niszczyć patyny, tym bardziej że nakład emisyjny to 250 000 sztuk.http://www.monetyobiegowe.pl/moneta-1934zl005gko0.htmlfotki mogę zamieścć później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 ja na takie monetki stosuję kwasek z cytrynki ale nie dlużej jak 10 minut i wychodzą naprawdę świetnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 argentum i po bólu:-) - niestety po patynie często też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Moja kobietka czyści srebro miętową pastą do zębów. Ładnie schodzą wszelkie naloty. Ale tak jak już ktoś wspomniał- czyszczenie monet obniża ich wartość. Obmyj wodą i w kapsel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Ewentualnie słaby roztwór amoniaku spożywczego(do kupienia w większości sklepów spożywczych) - ok.1 łyżeczki na 3/4 szklanki wody. Moczyć i co jakiś czas sprawdzać stan monety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam,Chciałbym pokazać efekt po czyszczeniu. Moneta była cała czarna i oblepiona w różnym syfie, niestety woda z mydłem niewiele pomogła (dłuższe moczenie również). Więc użyłem Argentum . Nie jest to krypto-reklama. Doszedłem do wniosków następujących: Argentum i wszelkie płyny do srebra i złota o podobnym działaniu, będę używał w ostateczności (jeśli zwykłe mycie w palcach nie będzie pomagało). Lepiej mieć monetę brudniejszą, niż bez patyny i świecącą jak nowa. I na koniec: Pasta do zębów jest do zębów,Cytryna do herbaty,Kwasek cytrynowy do ciast,A ocet do grzybków lub do śledzi,Nie do czyszczenia monet i innych rzeczyDziękuje za wszelką pomocpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 i patyna cała;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.