De Contrabando Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 Ryc.1 Znalazłem w boru taką manierkę, wygląda jak przedwojenna, ale nie ma żadnych napisów. Proszę o id.
palenqe Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Pod podanym linkiem w postach 34 i 35 są dwie manierki. Ta na pierwszym planie to taka,jaką pamiętam u swojego sąsiada o której pisałem, że z mniejszym otworem. Ta na drugim planie jest identyczna jak współczesna, przynajmniej na zdjęciu. Widocznie oba wzory były używane w '39. Niemniej jeśli nie ma żadnych oznaczeń to trudno określić czy ta, której dotyczy wątek jest po/przedwojenna.
snajper-s1 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Przecież ta manierka jest całkiem inna, stalowa, malowana farbą, bez karbowań - polska wz.31Koledze De Contrabando chodzi o aluminiową, karbowaną, wz.38...
De Contrabando Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 Ryc.1 Znalazłem w boru taką manierkę, wygląda jak przedwojenna, ale nie ma żadnych napisów. Proszę o id.
Argonauta Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Nie jest to takie pewne, zadarzaja sie manierki wyprodukowane tuz przed wybuchem wojny, a nie posiadajce żadnych sygnatur.
palenqe Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Z całą pewnością jest to wzór obowiązujący współcześnie. Huta aluminium OLKUSZ. Brak nakrętki na łańcuszku i pokrowca filcowego z klamrami do przypięcia do pasa lub plecaka. Wydaje mi się, że przedwojenne miały znacznie mniejszy, zbliżony wielkością do butelki otwór. Jeśli chcesz mieć taką jak na zdjęciu tylko kompletną to pisz na priv. Zapłacisz tylko za przesyłkę, mam parę sztuk z dawnych czasów. Raz wyposażyłem nawet jedną grupę rekonstrukcyjną, choć jak wspomniałem model przedwojenny był chyba nieco inny. pozdro.
pasio Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Jest przedwojenna bo mam w ręce powojenną i otwór wlewowy jest mniejszy niż na ten z foto. Kolego podaj wymiar wlewu mój ma 5.5 cm a na foto wydaje się jak by było z 7 cm...
pasio Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 R51 no przepraszam Cię bardzo starałem się pomóc czasem liczą się chęci... Pisałem do znajomego odpowiedział że przedwojenne miały 6 cm , więc ?
De Contrabando Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 Panowie, jest identyczna jak przedwojenna (porównywałem), tylko nie ma żadnych bić.
herman1984 Posted February 19, 2011 Posted February 19, 2011 https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxrYXdhbGVyaWFpaXJwfGd4OjQ0ZTNkN2I4OTgzNGYzM2E
snajper-s1 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Z lewej Olkusz 1953 r., z prawej Myszków 1939 r. - identyczny otwór.. pozdrawiam ;)
herman1984 Posted February 19, 2011 Posted February 19, 2011 https://sites.google.com/site/kawaleriaiirp/warunki techniczne m.in. manierki wz.38.
herman1984 Posted February 19, 2011 Posted February 19, 2011 Coś nie działa,proszę o usunięcie 1-go i tego posta.Podziękował;)
R51 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Argonauta napisał:Nie jest to takie pewne, zadarzaja sie manierki wyprodukowane tuz przed wybuchem wojny, a nie posiadajce żadnych sygnatur."To skad wiadomo,że są przedwojenne?
snajper-s1 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Może wychodziły gdzieś na wrześniowych miejscówkach
R51 Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Wydaje mi się, że przedwojenne miały znacznie mniejszy, zbliżony wielkością do butelki otwór"Jest przedwojenna bo mam w ręce powojenną i otwór wlewowy jest mniejszy niż na ten z foto"Panowie. Skoro nie potraficie pomóc, to chociaż nie przeszkadzajcie...Tutaj manierka wz. 1938. Wysokość 16, 5 cm, średnica wylewu 5, 5 cm. Skoro na szyjce Twojej nie ma żadnych bić, to wydaje się wysoce prawdopodobne, że to egzemplarz powojenny.
palenqe Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 R51 napisałeś skoro nie potraficie pomóc....". Otóż Szanowny Kolego staram się nie pisać bzdur. Wiem, że kiedyś mój sąsiad posiadał taką manierkę z ieco mniejszym otworem" i wiem, że współczesne są inne więc drogą indukcji wysunąłem takie a nie inne wnioski. Jakoś założyciel wątku nie protestował, że mu nie pasują odpowiedzi. Jeśli chodzi o ten mniejszy otwór"http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681636#1183991
palenqe Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Aluminiowa, karbowana wygląda dokładnie identycznie jak współczesna stąd moja ocena, że przedwojenne były inne. Właśnie takie jak napisałem, że widziałem u swojego sąsiada.
snajper-s1 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 palenqe, o którą Ci konkretnie chodzi?..Bo to chyba nie ta
bjar_1 Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 http://serwisy.ioh.pl/kuchenny-sprzet-wojskowy/index.php?art=9
Question
De Contrabando
Ryc.1 Znalazłem w boru taką manierkę, wygląda jak przedwojenna, ale nie ma żadnych napisów. Proszę o id.
23 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.