Jump to content
  • 0

Manierka krajowa podejrzewana o powojenność

De Contrabando

Question

23 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Pod podanym linkiem w postach 34 i 35 są dwie manierki. Ta na pierwszym planie to taka,jaką pamiętam u swojego sąsiada o której pisałem, że z mniejszym otworem. Ta na drugim planie jest identyczna jak współczesna, przynajmniej na zdjęciu. Widocznie oba wzory były używane w '39. Niemniej jeśli nie ma żadnych oznaczeń to trudno określić czy ta, której dotyczy wątek jest po/przedwojenna.
Posted
Z całą pewnością jest to wzór obowiązujący współcześnie. Huta aluminium OLKUSZ. Brak nakrętki na łańcuszku i pokrowca filcowego z klamrami do przypięcia do pasa lub plecaka. Wydaje mi się, że przedwojenne miały znacznie mniejszy, zbliżony wielkością do butelki otwór. Jeśli chcesz mieć taką jak na zdjęciu tylko kompletną to pisz na priv. Zapłacisz tylko za przesyłkę, mam parę sztuk z dawnych czasów. Raz wyposażyłem nawet jedną grupę rekonstrukcyjną, choć jak wspomniałem model przedwojenny był chyba nieco inny. pozdro.
Posted
Jest przedwojenna bo mam w ręce powojenną i otwór wlewowy jest mniejszy niż na ten z foto. Kolego podaj wymiar wlewu mój ma 5.5 cm a na foto wydaje się jak by było z 7 cm...
Posted
R51 no przepraszam Cię bardzo starałem się pomóc czasem liczą się chęci... Pisałem do znajomego odpowiedział że przedwojenne miały 6 cm , więc ?
Posted
Argonauta napisał:

Nie jest to takie pewne, zadarzaja sie manierki wyprodukowane tuz przed wybuchem wojny, a nie posiadajce żadnych sygnatur."

To skad wiadomo,że są przedwojenne?
Posted

Wydaje mi się, że przedwojenne miały znacznie mniejszy, zbliżony wielkością do butelki otwór"

Jest przedwojenna bo mam w ręce powojenną i otwór wlewowy jest mniejszy niż na ten z foto"

Panowie. Skoro nie potraficie pomóc, to chociaż nie przeszkadzajcie...

Tutaj manierka wz. 1938. Wysokość 16, 5 cm, średnica wylewu 5, 5 cm.
Skoro na szyjce Twojej nie ma żadnych bić, to wydaje się wysoce prawdopodobne, że to egzemplarz powojenny.

Posted
R51 napisałeś skoro nie potraficie pomóc....". Otóż Szanowny Kolego staram się nie pisać bzdur. Wiem, że kiedyś mój sąsiad posiadał taką manierkę z ieco mniejszym otworem" i wiem, że współczesne są inne więc drogą indukcji wysunąłem takie a nie inne wnioski. Jakoś założyciel wątku nie protestował, że mu nie pasują odpowiedzi. Jeśli chodzi o ten mniejszy otwór"
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681636#1183991
Posted
Aluminiowa, karbowana wygląda dokładnie identycznie jak współczesna stąd moja ocena, że przedwojenne były inne. Właśnie takie jak napisałem, że widziałem u swojego sąsiada.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information