HASAG40 Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 witam taki cudak mi wpadł w ręce wielkości złotówki mocowany na nakretkę troszkę wytarty ale i tak ładny:-)wykonany z brązu srebrzony mam pytanie czy to z czapki jest czy z innej części umundurowania?z góry dzięki za info.i pozdrawiam wszystkich.
lenere Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Witam Schirmmütze Feuerlöschpolizei ,WW2,WK2,WH
Shark14_a1 Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 za ładny jak na wykopek. Epokowe aluminium zaczęło by się utleniac po tylu latach.
HASAG40 Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 o właśnie to by mogło pasować z tyłu nakrętka do mocowania całości na mundurze której tutaj brakuje na mojej fotce ale nie wiem też jak mocownana jest ta glapa na twojej focie:)mimo wszystko dzięki za trop kolego Ave Danzig
abcd Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 ˝z brązu, srebrzony ˝ toż w 1 pośćie było powiedziane.
HASAG40 Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 witamto żeby nie zakładać nowego wątku jeszcze trzy sztuki blaszek do rozszyfrowania dla znawców chodzi mi o to jakie to jednostki i ewentualnie szlak bojowy tzn. w jakich rejonach walczyła dana jednostka:-)
HASAG40 Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 witam taki cudak mi wpadł w ręce wielkości złotówki mocowany na nakretkę troszkę wytarty ale i tak ładny:-)wykonany z brązu srebrzony mam pytanie czy to z czapki jest czy z innej części umundurowania?z góry dzięki za info.i pozdrawiam wszystkich.
abcd Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Przy żadnym rodzaju czapek takich maluchów nie noszono,obawiam się że to powojenny wynalazek,wykonawca mógł się wzorować na orle noszonym przy cywilnym stroju -w klapie dla ozdoby
HASAG40 Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 dzięki abcd ale sęk w tym że to wykopek czyli znaczyło by to że już nawet takie cuda podzucają?glapa była lekko przczyszczona słabym kwaskiem dlatego takie zaczerwienienia na niej w miejscach wytarcia a jest możliwość taka że mogło to byc coś od szpady paradnej lub kordzika?widziałem właśnie takie w internecie ale nie wiem jak one mocowane są?
Question
HASAG40
witam taki cudak mi wpadł w ręce wielkości złotówki mocowany na nakretkę troszkę wytarty ale i tak ładny:-)wykonany z brązu srebrzony mam pytanie czy to z czapki jest czy z innej części umundurowania?z góry dzięki za info.i pozdrawiam wszystkich.
13 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.