Skocz do zawartości
  • 0

orzełek policyjny III rzesza

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam taki cudak mi wpadł w ręce wielkości złotówki mocowany na nakretkę troszkę wytarty ale i tak ładny:-)wykonany z brązu srebrzony mam pytanie czy to z czapki jest czy z innej części umundurowania?z góry dzięki za info.i pozdrawiam wszystkich.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
o właśnie to by mogło pasować z tyłu nakrętka do mocowania całości na mundurze której tutaj brakuje na mojej fotce ale nie wiem też jak mocownana jest ta glapa na twojej focie:)mimo wszystko dzięki za trop kolego Ave Danzig
Napisano

witam
to żeby nie zakładać nowego wątku jeszcze trzy sztuki blaszek do rozszyfrowania dla znawców chodzi mi o to jakie to jednostki i ewentualnie szlak bojowy tzn. w jakich rejonach walczyła dana jednostka:-)

Napisano

witam taki cudak mi wpadł w ręce wielkości złotówki mocowany na nakretkę troszkę wytarty ale i tak ładny:-)wykonany z brązu srebrzony mam pytanie czy to z czapki jest czy z innej części umundurowania?z góry dzięki za info.i pozdrawiam wszystkich.

Napisano
Przy żadnym rodzaju czapek takich maluchów nie noszono,obawiam się że to powojenny wynalazek,wykonawca mógł się wzorować na orle noszonym przy cywilnym stroju -w klapie dla ozdoby
Napisano
dzięki abcd ale sęk w tym że to wykopek czyli znaczyło by to że już nawet takie cuda podzucają?glapa była lekko przczyszczona słabym kwaskiem dlatego takie zaczerwienienia na niej w miejscach wytarcia a jest możliwość taka że mogło to byc coś od szpady paradnej lub kordzika?widziałem właśnie takie w internecie ale nie wiem jak one mocowane są?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie