Skocz do zawartości

Wykrywacz dla pary...

keczupy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Na samym początku zaznaczę, że jestem zupełnym amatorem (nigdy nawet nie mialem wykrywki w reku).
Chcialbym zaczac swoja przygode z poszukiwaniami (kropke nad i postawila moja narzeczona,ale o tym za chwile) i w zwiazku z tym, mam do Was weteranow" w tym temacie kilka pytan.
Od malego marzylem o takim wlasnie spedzaniu wolnego czasu (swieze powietrze, przyroda, przestrzen i smak adrenaliny kiedy czlowiek cos znajdzie),ale zawsze wyskakiwalo jakies ale...
Kiedy poznalem swoja dziewczyne (obecnie juz narzeczona)podczas jednej z rozmow zeszlismy na temat tego co kryje ziemia.
Mowila mi, ze pracujac w ogrodku czasami przypadkiem cos znalazla (moneta, medalik czy tez guzik).
I tak, od slowa do slowa doszlismy do wniosku,ze wiekszosc wolnego czasu moglibysmy spedzac na zabawie" z wykrywaczem laczac przyjemne z pozytecznym.
Chcialbym-chcielibysmy, prosic Was o pomoc w wyborze sprzetu.
Podjelismy decyzje,ze na ten cel (nasze pierwsze dziecko ;) ), mozemy przeznaczyc maksymalnie 1200zl (no chyba,ze za dodatkowe 100-150zl wiecej by byl jakis zdecydowanie lepszy to mozemy rozwazyc taka propozycje). Najlepiej gdyby byl nowy.
Jezeli chodzi teren to przynajmniej 70% beda to przydomowe ogrodki, pola i laki,a mniej niz 30% las.
Natomiast jezeli chodzi o przedmioty to w 80% interesuje nas drobnica (monety, bizuteria, odznaczenia itp z roznego rodzaju kruszcu),a pozostale 20% to jakas militarka typy bagnet czy helm (chodzi o to,zeby mogla wykrywka zlapac czasami cos wiekszego).
Wazne tez,zeby mozna bylo sie z nim i jego ustawieniami w miare szybko zaprzyjaznic.
Zdajemy sobie sprawe,ze za ta cene nie ma urzadzenia uniwersalnego,aby rewelacyjnie spisywal sie zarowno w drobnicy jak militarce, dlatego podalem procentowo.
Jezeli polkniemy bakcyla to zapewne w przyszlosci i po zgromadzeniu odpowiednich srodkow pomyslimy na czyms z przeznaczeniem typowo do militarki.
Od dluzszego czasu czytam roznego rodzaju fora zwiazane z ta tematyka,ale im wiecej czytam, tym mam wiekszy metlik w glowie.
W zwiazku z tym chcialbym, abyscie mi doradzili i udzielili porad zwiazanych z wykrywaczami.
Czytajac, przegladajac internet takie o to modele rozwazamy (ale za kazda inna sugestie bedziemy wdzieczni).

Garrett EuroACE (niestety bardzo malo informacji na temat jego dzialania w terenie, zwlaszcza mozliwosci nowej cewki)

Garrett ACE 250 + cewka DD 8.5 x 11 (nie wiem jednak co daje ta dodatkowa cewka,a dokladnie czy jest sens kupowac dodatkowa cewke czy ACE ze standardowa cewka, biorac pod uwage wymienione przeznaczenie wystarczy)

White's Coinmaster Pro (podobne parametry do ACE250,ale rowniez malo informacji o szczegolach tego urzadzeniu w terenie i wylapywaniu przedmiotow w porownaniu z ACE)

Bralismy rowniez pod uwage PROxime,ale obawiamy sie o wage (z racji rownouprawnienia raz ja chodze ze sprzetem,a polowka kopie,a przy nastepnym wypadzie role sie odwracaja)?
Druga sprawa to ustawienia (obawiamy sie czy nie zniechecimy sie juz na wstepie i zamiast szukac, bedziemy wiekszosc czasu poswiecac,aby sie zaprzyjaznic z jego ustawieniami)?
No i trzecia kwestia to pytanie czy PROxima nie jest bardziej nastawiona na militarke (a jak pisalem wyzej, militarka to dla nas max 20%)?

Z innych,ale juz troche powyzej naszego pulapu cenowego sa Tesoro Cibola czy Fisher F4
Tutaj pojawia sie pytanie czy do naszych celow warto dolozyc do takiego sprzetu czy gra nie jest warta swieczki i lepszym rozwiazaniem z porownywalnymi osiagami (patrzac na nasze przeznaczenie sprzetu )sa wyzej wymienione modele.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc i porady.
Mam nadzieje,ze juz niedlugo zostaniemy z Wami na dluzej.
Pozdrawiam(y) :)
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jeżeli myślisz o dwóch sprzętach, to może Garret ACE250, standartowa cewka wystarczy. Pomyśl nad używanym - są tańsze od nowych (allezło).
sam przerobiłem takie 3 szt (używki), w tym jedna w dalszym ciągu jest w użyciu i nie było z nimi zadnych kłopotów.

Na początek jest OK, prosta obsługa - włączasz gotowy tryb pracy i już.

-pozdro-
Napisano
Witam na naszym forum:)
Ja osobiście posiadam Midasa,ale to typowy PI pod militarke gdyż w tym gustuję. Gdybym był na waszym miejscu kupiłbym Proximę,w sam raz pod waszn oczekiwania.Poczytajcie ten dział jeszcze o różnych sprzętach.
Zdrów
Napisano
Tak jak Tyfus napisał ace 250 można kupić dwa w tej cenie i kłopot z głowy kto ma dzisiaj kopać ;)
Jeżeli ma to być zdecydowanie jeden to wtedy bym się rozglądał za używanym Vaquero lub F4 jeżeli potrzebujecie wyświetlacza ( jeśli macie w rejonie wysyp kulek szrapnelowych czy też łusek może się przydać)
Proxima jak zauważyliście swoją wagą może chyba odebrać kobiecie radość z poszukiwań.
Nikt nie powie, że na 100% ten i ten będzie najlepszy jest kilka sprzętów wedle własnych potrzeb musicie wybrać.
pozdrawiam
Napisano
Staralem sie napisac precyzyjnie do czego ma sluzyc i na jaki teren. Czyli 80% to drobnica (roznego rodzaju kruszec). Tak jak tez napisalem,wiem ze nie ma cudow i nie ma uniwersalnego,a na pewno za takie pieniadze. Jezeli kiedys bede mial wiecej grosza i zalapie bakcyla to kupie cos z przeznaczenie typowym do militarki.
Napisano
Ale my nie o tym ;). Wszystkie podane nadają się głównie na kolor ale również znajdą większe żelazo na mniejszej czy większej głębokości. Chodzi o różnice w funkcjach wykrywaczy(wyświetlacz, identyfikacja,strojenie do gruntu itp), wybierz taki, z tych wymienionych którego funkcje uznasz za niezbędne i na początku będą pomocne.
Napisano
Hmmm, z regoly uklad 2 osoby na 1 wykrywke z czasem staje sie koszmarem:D Naprawde dobrze wiem ze potem jeden chce, drugi tez, drugiemu sie nudzi itd. Najlepiej jakbyscie kupili 2 wykrywacze.W owej cenie kupisz 2 rutusy... Ultra II chodzi po jakies 500zl, salris ok 600-700. Dla malzonki moze byc ultra, a dla ciebie bardziej wygajacy solaris. Oczywiscie mozecie sobie kupic 2 takie same. Kazda ultra(solaris jeszcze lepszy) bije Ace (napewno na standardowej cewce) na drobnice, nie wspominajac o militarce bo jak to kiedys ktos napisal na forum Rutusy bija gleboko" :)

Pozdrawiam!
Napisano
Witam jest jeszcze taka obcja Teknetics Delta 4000 z cewką DD11 cali i mieścicie się w kwocie 1300zł wykrywacz jest uproszczoną wersją fishera f4 jest dosyc głęboki jak na drobnicowca a i na militarkę się nadaje pozdrawiam:)
Napisano
Na początek doradzają Ace 250, kobiecie by pasował, Tobie niekoniecznie, więc podobny, a ciut lepszy Fisher F2, a ponieważ masz więcej kasy to Fisher F4 pasuje najbardziej.
Napisano
Bierzcie ACE 250 sport pack z gwarancja ze sklepu. Koszt 1100zl + plecaczek, sluchawki i dodatkowa ceweczka.Lub EURO ACE.
Na poczatek nic wiecej nie trzeba a gwarancja zapewni spokojny sen :)
Nie ma co, za ta kase mozna kupic kilka sprzetow uzywanych ale po co? Skoro ACE 250 ma swietne recenzje i napewno bedziecie zadowoleni nie slyszalem jeszcze negatywnej opini o tym wykrywaczu.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam keczupy mam dobra radę na co ci dwie wykrywki dla dziewczyny kup jedną a dobrą wykrywkę sobie szpadel do ręki i można razem chodzić.Pozdrawiam
Napisano
panowie zaśmiecacie wątek typu lepszy gorszy ogólnie powiem ace 250 jest odrobinke płydszy od f2 i brakuje mu identyfikacji numerycznej typu od 0-99 która jest bardzo pomocna przy identyfikacji przedmiotu obydwa są dobre w swojej klasie cenowej pozdro;)
Napisano
adam793
Ja wlasnie chce jedna wykrywke :) Jedno szuka-drugie kopie,a pozniej na odwrot.
Mysle nad ACE250+dodatkowa cewka lub euroACE, ale nie wiem co lepsze. Czy 250 z dodatkowa cewka czy euro z ze swoja nowa cewka? Jakie sa roznice miedzy nimi?
Napisano
Może kup se używanego z górnej półki w dobrym stanie,garrett jest dobry ale płytki,mówię ci prawdę miałem garretta wcześniej chodząc po polach znajdował parę rzeczy ale jak sie przeszłem po tym samym polu explorerem to naprawdę wiele więcej wykopałem a chodzenie wykrywką te same,zazdroszcze że partnerka lubi exploracje,co ja muszę się nakombinować żeby żona mnie wypuściła na pole.
Napisano
A ja pójdę torem Fanboyów ACE 250.

Uważam, że ACE 250 jest najlepszym wykrywaczem na świecie. Możesz kupić F75 albo E-trac ale po co przepłacać jeśli są tylko kilka cm głębsze. A do tego kupa niepotrzebnych opcji, których i tak nigdy nie będziesz używał.

ACE 250 się nie psują i nigdzie w internecie nie znajdziesz negatywnych opinii na ich temat.

A te o beznadziejnej jakości cewkach czy dużych rozrzutach podczas identyfikacji to bzdura. To nagonka konkurencji.

I oczywiście kanarki mają jedyny słuszny kolor, który nie pozwoli Ci się zgubić. Widać Cię będzie z daleka.

Ci co gadają że F2 jest lepszy to ignoranci. Co z tego, że bardziej stabilnie, nieporównywalnie dokładniej identyfikują znajdki i są ciut głębsze. Olać to. ACE 250 jest lepsze bo ... jest lepsze. Bo ja go mam!
A to, że F2 jest szybszy to też mało istotne. Wystarczy wolniej przemiatać. Mniej się zmęczysz.
Napisano
jacho zastanów się mocno jakie piszesz bajki,chłopie gdzie ty chodzisz ze swoja wykrywką chyba tylko po plaży,czy chodzisz po polach i lasach??Czy znasz działanie dobrego wykrywacza od plażówki jak go ustawić i co on może żeby wyciągnąć carskie łezki np?Jednak i ja zachwale i polecę ci e-traca chłopie bys nim pochodził to napewno byś miał inne zdanie a nie zachwalasz typową plażówkę.Ace to dobry wykrywacz ale nie równaj go z e-trac czy f75,słabym jesteś poszukiwaczem jeżeli piszesz że to TYLKO KILKA CM. WIĘCEJ.
Napisano
keczupy-dla mniewjazd" roku na forum w tym dziale,sporo slangu jak byś kopał parę lat.Widać,że przed zadaniem pytania mocno się przygotowałeś.

Właściwie odpowiedziałeś sobie sam w pierwszym poście na to czego wam potrzeba.

Moje rady:

-zawsze stawiajcie namiary ponad centymetry.
-od maleńka" przyzwyczajajcie ucho do słuchawek.
-nie oszczędzajcie kasy przy zakupie solidnej łopaty.
-koniecznie zakupcie dwa wykrywacze różne{cewka koncentryczna i 2 D }

P.S.
Nie wybieraj sam piszczały dla narzeczonej,raczej namów ją aby sama się tu zalogowała i założyła podobny post z pytaniem do dziewczyn o sprzęt,mamy tu parę mistrzyń.
Dobrze by było , jak faceci by się w jej wątek nie wcinali ale to mało realne;}

Witamy na forum.

pzdr.

aaaa .... jak by narzeczona wybrała ace 150 to mamy tu na forum takiego mistrza z Torunia,który chętnie odpowie na wszystkie pytania związane z kanarkiem.
Napisano
Adam793. Takiej odp. to się nie spodziewałem :)
Dziękuję za uświadomienie.

A tak na marginesie to mówiłem z ironią lekko wkurzony bezkrytycznym zachwytem userów ACE 250 nad ich mega maszynami. Nigdy nie podają przewagi nad F2 a zawsze polecają go jako najlepszy w swojej klasie cenowej. Ba, polecano już (nawet ostatnio) kanarka przy budżetach 2-3x wyższych.

I potem ludziska kupują. I są zadowoleni, bo to dobre wykrywki. Ale w mojej opinii i opinii praktycznie całej reszty świata F2 jest o niebo lepszy i tyle.
Napisano
Wreszcie Jacho powiedział prawdę o kanarku. W jednym poście koleś chciał zmienić kanara na coś innego i napisałem zmieniaj - wszystko inne będzie lepsze. I się zaczęły przepychanki, że Ace taki super jest, zapomnieli o tym, iż koleś już ciał inny wykrywacz. Oni by mu wsadzili w gardło tego kanara, żeby tylko miał i nic lepszego sobie nie kupił. Już się robi żałosne. Kanar jest fajny na początek jak nie masz kasy. Za kilka miesięcy będziesz żałował, że przecież mogłeś kupić lepszy i nie kupiłeś. Skoro zastanawiałeś się na F4 i widać, że Ci podchodzi to kupuj i nie słuchaj o tych kanarach z bajerami i dodatkowymi cewkami. Masz fajny dynamik na kolorek i statyka na te swoje 20 % militarki. Tryb statyczny jest typowo na militaria w odróżnieniu od funkcji all metal" na której też będziesz znajdował zwykłe żelastwo nawet kanarem. I nie będziesz wyglądał jak duży dzieciak z żółtą zabawką tylko jak rasowy poszukiwacz skarbów :) Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie