draven85 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 W wyroku masz, że prowadziłeś poszukiwania zabytków" a nie, że chodziłeś po stanowiskach. Ja bym się oparł o to czy zrobili ekspertyzę rzeczy, które u Ciebie znaleźli i czy są one zabytkami. Jeśli tak zrobili i są zabytkami to lipa a jeśli nie są zabytkami to skąd wiadomo, że szukałeś zabytków. Jednak to tylko takie gdybania, prawnik na pewno lepiej Ci powie co i jak zrobić oraz jak interpretować wyrok.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aedariaw23 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 powtórzę pytanie:czy Sąd jak powiem, że chodziłem po polu za zgodą właściciela-czy zażąda tej zgody na piśmie.Czyli czy do chodzenia po polu potrzebna jest koniecznie pisemna zgoda od właściciela?Drugie pytanie:ponieważ plaża jest własnością Państwa to czy powinienem mieć zgodę na poszukiwania na plaży od Urzędu Morskiego który plażą się opiekuje.Bo ostatnio kolegę na plaży o takie zezwolenie poproszono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Na plaży nie potrzebujesz pozwolenia.A co do ustnej zgody na wykopki to weź flaszkę i pojedź po pisemną. Niech Ci napisze, że dnia tego i owego zezwolił Ci na łażenie z wykrywką po swoim polu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 I jeszcze jedno. Nie bądź taki tajemniczy. Chcesz pomocy to powiedz jak było, co skonfiskowali, co im powiedziałeś a co sami sobie dopowiedzieli.Oczekujesz poświęcenia Ci czasu i pomocy a nie dajesz nic od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Dokładnie plażą zajmuje się Urząd Morski i wszystko co na niej się znajduje pozyskuje" właśnie UM. Nawet na zabranie bursztynu z plaży teoretycznie musisz mieć wykupione pozwolenie.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 kolego aedariaw23 to czy bedziesz miał zgode własciela pisemną czy ustną to bez znaczenia, nie miales zgody WKZ.W artykule jest napisane ze ,,Zatrzymany przyznał, że na własną rękę prowadził poszukiwania archeologicznych przedmiotów za pomocą wykrywacza metali w pod szczecińskich miejscowościach oraz na terenie SzczecinaWiec nie wiemy na ile to przyznanie Twoje jest prawdą.Wiem że nie chodzi tu o kase, ale zasady tyle że mozesz bawic sie w ocene ,,zabytków" przez rzeczoznawców, za to zaplacisz, mozesz wziac radce prawnego i tez za to zaplacisz, a czy cokolwiek ugrasz ? Nikt tego Ci nie powie teraz, to duze ryzyko. Mozesz równie dobrze przez drugą instancje mieć zasądzoną wyższa kwote +te koszty o ktorych pisalem wyzej. Nikt nie zna Twoje sprawy, tego co zeznawałes itp . W papierach po tym nic nie bedziesz miał, to nie jest przestępstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Należy pamiętać jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy. Sąd po ponownym rozpoznaniu tej sprawy może ją umorzyć,może utrzymać taką jaka jest ale może też dołożyć jeszcze więcej. Miałem taki temat ,mianowicie skazano mnie z art178par.1 za jazdę na rowerku po kilku jabłuszkach,dostałem 120 godzin prac społecznych. Odwołałem się to dołożyli jeszcze 50 (pewnie po to abym się już nie odwoływał) .Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Problem wraca jak bumerang. Na poszukiwania w miejscach niewpisanych, powtarzam niewpisanych, do rejestru zabytków zgody nie potrzeba. Mam na to potwierdzenie na piśmie od WKZ w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwed68 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Miałem sprawę drogową(kolizja) złożyłem sprzeciw taki krótki jak napisałem.W tym samym dniu osobno złożyłem sprzeciw i osobno wniosek o kopie, sąd wszystko skserował.Sprawa się odbyła na niej wszystko wyjaśniłem i zostałem uniewinniony. W twoim wniosku o ukaranie jest napisane że zgodnie z art 58 par 112 KPW sam zgodziłeś się na ukaranie w wysokości 50 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 plomby towarowe z XVII-XIX w., (...) stanowiące własność Skarbu Państwa"ale w bogatym państwie żyjemy :DDDDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:35 27-01-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 fanatyk - pohamuj swoje słownictwo, albo przeczytaj regulamin Forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 zancus,jeśli to nie problem to zapodaj fotkę takiego pisma i zdradź jak je dostałeś.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 zadałem pytanie i uzyskałem odpowiedź. kto pyta nie błądzi". Jesteście obywatelami (podatnikami) ale nie znacie swoich praw. Dlatego urzędy są dwa kroki przed wami. Ja im depczę po piętach a czasem wyprzedzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerkris Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 Kolego Zacnuś Twoje pismo dotyczy prac ziemnych (budowy, zagospodarowania terenu) a nie poszukiwań w terenie.Poza tym chyba to jest logiczne,ze jesli dany teren czy też obiekt nie jest pod ochrona WKZ to po co ich zgoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.