Taktyk Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Minelab to w 90-procentach marketingowa paka, sam sovereign - pomysł na niego jest z lat 90-tych. 90 + 90 = 180, to kąt obrotu, bo tyle dokładnie wynosi jeśli chodzi o spojrzenie na to, co jest, w porównaniu z tym, co było...;)Taktyk
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Oj Taktyk, teraz to dowaliłeś do pieca ;)
E TRAC Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 To może jeszcze powiecie że Minelab to jak dzisiejszy Apple wtedy to się wkrzę.Tak do rzeczy, czy Mnelab to dno?Czy np. Garrett jest lepszą marką?Czy Minelab to zwykła ściema?
E TRAC Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 VW ty jako użytkownik wykrywaczy znający temat od 30 lat, zadam ci osobiste pytanie:1. jakiego wykrywacz używasz?2. Jaki wykrywacz jest twoim marzeniem?3. Z kąd taki gość który jest użytkownikiem wykrywacza 30 lat, jest w stanie być użytkownikiem komputera, internetu tak dobrze, który założył 2707 postów i założyć 44 tematów w sumie mając może ponad 50lat? Chyba jesteś nad człowiekiem, bo mój Ojciec nie jest w stanie znaleźć rzeczy o C-360 a co mówić o znajomości języka Angielskiego i śledzić tematy zagranicznych Forum o Minelabach i czytając posty inżynierów Minelaba, którzy nie chętnie rozmawiają o wieloczęstotliwościowej technologi FBS, sory ale jak ja ide załatwiać poważne tematy o poważnych rzeczach, nie rozmawiam o tym przez telefon.Mało tego, jak ktoś uważa że inżynier Minelaba udziela się na publicznym forum to chyba jest dzieckiem, albo jest niepoważny, bo kto poważny podstawia sobie nogę, jeśli ktoś wie o co mi chodzi?Nie wiem czy ja jestem poważny czy głupi?Czy ja jestem na Forum Odkrywcy czy przedszkola i czy ja rozmawiam o zapałkach czy technologi która kosztuje użytkownika takiego jak mnie 6200zl od sztuki?????, to co ja kupiłem? Wykrywacz który potrafi tyle co Garrett EURO ACE? Oj rospisałem się troche, ale jak dla mnie, człowieka który siedzi w handlu już parę lat, nie wierzę w niektóre rzeczy, a już napewno nie w takie coś, że inżynier Minelaba ogłasza na publicznym forum, że technologia FBS jest gówno warta kropka.....
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Van jest na forach od lat. I nawet jedno z nich prowadzi, o zdecydowanie największej wartości merytorycznej, nie ujmując niczego Odkrywcy i jego userom :> 2700 postów Vana nie jest niczym wyjątkowym i nie powinno dziwić.Wybacz E TRAC, ale pracując w handlu, nie wiesz za wiele o produkcji i technice w ogóle. Czytam to w Twoich wypowiedziach. To jest bardzo dobre pytanie, dlaczego taki wykrywacz kosztuje tyle ile kosztuje. Ale odpowiedź nie powinna być akurat dla handlowca żadną tajemnicą. Kosztuje, bo... kosztuje. Od kiedy to cena sprzedaży ma cokolwiek wspólnego z kosztami produkcji, poza tym że jest zawsze wyższa od kosztów produkcji? To nie jest produkt masowy. Niejednostkowy, ale zdecydowanie nie masowy. To się produkuje w znacznej mierze metodami manufakturowymi, nawet w Garrettcie który robi N-razy więcej wykrywaczy niż Minelab.A dlaczego przedstawiciele firm są na forach? Bo bez aktywnego kreowania rynku, sprzedaż poleciałaby na ryj. A to już nie są drobnicowcy, którzy utrzymają się z wyprodukowania 10 czy 30 sztuk na miesiąc. Dlatego nie mając i tak nic do zaoferowania (bo nie mają), kreują nowe byty, tworzą nowe modele działające tak samo jak stare. A to kolorowy ekranik, a to GPS-ik. Normalka! Rynek trzeba utrzymać w ruchu. Klient musi kupić nowy model. Nowy, czyli lepszy. A nic tak nie upewnia klienta, że kupił coś ekstra, jak ekstra cena. I Ty, nioby zawodowiec, tez się na to nabierasz jak dziecko :)Tak samo jak nie nabierzesz zawodowego mechanika samochodowego, że nowy model auta jest super lepszy od poprzedniego (często jest gorszy), bo ma blachę na wierzchu inaczej wygiętą i inne lampy, tak i nie nabierzesz zawodowego elektronika sloganami z kolorowych ulotek. I od czasu do czasu, ktoś dla zabawy przyciśnie minelabowców na forum, tak że muszą popuścić farbę, bo nie mogą skłamać. Lepsze to, niż by się taki pytający wkurzył, i wyłożył publice całą prawdę o" :) Na szczęście dla minelabocwów, whitesówców , tesorówców i innych, większość czytających i tak w ogóle nie kuma o cho chodzi, i reklamowe komiksy są dla nich bardziej przekonujące niż mękolenie jakiegoś podejrzanego typa, który ośmiela się negować tak wygodne dla wszystkich prawdy :)))A wracając do tematu wcześniejszego, to jak będzie z tymi oscyloskopami? ;)
E TRAC Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Zdałem pytań wiele, ale odpowiedz uzyskałem na nie wiele, hehe.Ile VanWurden masz lat? Bo jak pisałem mój ojciec ma ponad 60 i tak jak pisałem ma problem z czytaniem, a już nie wspomnę z pisaniem i rejestracją na forum.Co do samochodów, nowszy znaczy bardziej komfortowy, nie lepszy, chociaż przwarznie chodzi o prestiż, ale po co zmieniać samochód na nowy? Po to właśnie żeby był kolorowy GPS, więcej koni mechanicznych przy mniejszej pojemności, xenon, sensory deszczu czy zmierzchu po to aby nie musiał juz się o to martwić, 4x4 żeby w każdych warunkach byś lepszym od 4x2, mniejsza z tym, ja kupiłem E-Traca żeby być lepszym od EURO ACE czy Argo, żeby być pewniejszym że mam większe szanse od innych. Po to właśnie go kupiłem. Czasami jest tak, że choć trochę leprze kosztuje dużo więcej, chodzi mi tu o porównanie.Ja uważam że nikt sobie nogi nie podstawia, przeważnie ci poważni ludzie, którzy mają więcej od innych.Uważam też ze ty kolego Brzęczyszczykiewicz jesteś inteligenty i umiesz się sprzedać.Ale z drugiej strony, jak wiesz tak dużo o tych sprawach, nawet uważam, że więcej od inżynierów Minelabów czy Whitsów, to ty jesteś geniuszem, który umie zbudować podobny sprzęt i nawet lepszy, a jak już wiesz o marketingu tak wiele to i nam prostym użytkownikom wciśniesz patyka z zegarkiem zamiast wykrywacza Minelaba.Kij z tym, uważasz że E-Trak czy Safari jest śmieciem?Na pytania jakich wykrywaczy używacie nie doczytałem.A jutro doczytam co dzisiaj pisałem, bo znów jestem po paru głębszych.Pozdrawiam wszystkich użytkowników E-Traca, uważam że sprzęt jest spoko.
Taktyk Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 B. ja wybieram HP..? hmm?Atten jest ok ale ma wolne wyzwalanie - do większości amatorskich zastosowań wystarczy...;)Jakby co to wiesz, gdzie mnie szukać... k.
E TRAC Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Brzęczyszczykiwewicz nie będziemy się kłócić, E-Trac ma więcej funkcji od większości wykrywaczy i ma więkrzy zasięg i jak dla mnie jest wart większej ceny, ma też więcej wyświetlanych informacji na wyświetlaczu.Czy jest warty 6200zł nie wiem, ale jak chce się go mieć, trzeba za to zapłacić.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 E TRAC, nikt tu nie napisał, że Minelaby BBS i FBS to badziew, tylko że ściemą jest ich marketingowa otoczka.Co do mnie, to ja akurat jestem producentem urządzeń, a nie handlowcem, i moim zdaniem jest robienie dobrych rzeczy, a nie wciskanie czegokolwiek otumanionym klientom. Dlatego nie miewam dylematów moralnych i bardzo dobrze sypiam. Rzeczywiście musisz być po kilku głębszych, bo i grubych błędów ortograficznych więcej, i łatwo rzucasz frazesami w stylu geniusz". Do geniusza mi daleko, i nigdy kogoś takiego nawet nie spotkałem. To są jednostki w skali świata. Jeszcze oczywiście kwestia punktu odniesienia...Minelab nie podstawia sobie nogi, ale nie ma problemu, żeby na oficjalnym forum minelaba zadać kłopotliwe pytanie i zapędzić ich w kozi róg. Tylko że co z tego? Zaraz skasują posty i do widzenia :)A wiesz na przykład dlaczego się nie widuje Toyot na lawecie? Bo się nie psują? Bzdura. Otóż dlatego, że laweciarze mają zakaz wożenia Toyot do ASO w dzień, kiedy ludzie patrzą. Złamany zakaz = koniec współpracy. Dlaczego o tym piszę? Rzeczywistość można kreować na wiele sposobów, bardzo elastycznie i jest do tego sporo narzędzi. W tym przypadku 5-letnia gwarancja, która powoduje trzymanie się przez klientów reguł ASO. A lud widzi to, co mu pozwolono widzieć i wie co mu pozwolono wiedzieć. Nie ma w tym w sumie nic złego, bo nadmiar wiedzy na nieprzygotowaną głowę mógłby zaszkodzić. Nic, poza świadomością, że jest się baranem wypasanym na wcześniej przygotowanym pastwisku tudzież jeleniem hodowanym do planowego odstrzału :)Jest 6 głównych kategorii klientów, i działając planowo można zaoferować dla każdego coś miłego, tak że każdy niemalże połknie haczyk. Tylko kwestia tego, czy ktoś zamierza żyć z kuglarstwa handlowego, czy z sensownej pracy.
alex_2013 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Primo: dajcie juz spokoj ( prosze wszystkich oprócz B.. bo do niego nie dotre..)o co tu sie spierac, kazdy ma wykrywacz na jaki go stac albo jaki chce miec.drugie primo: e trac odpusc sobie a najlepiej dyskusje o minelabach powinienes zawęzic do grona włascicieli minelabów a nie osób które ze slyszenia"( cytuje B) wiedza jak pracuje FBS.trzecie primo: szanuje opinie VW bo on sie udziela duzo i merytorycznie, ale może wypowie sie tu ktos kto wykrywacze robi i sprzedaje na codzien( a nie o tym marzy jak B..)rutus albo armand, moze oni rozebrali ktregos z FBS i maja cos konstruktywnego do powiedzenia..czwarte primo: E trac, zabrakło jeszcze jednego pytania do B wiec ja je zadam: jakie, ile wykrywaczy zrobiłes własnorecznie poza schematami z Praktycznego Elektronika?Ile ich sprzedales, gdzie moge kupic, ocenic Twoj autorski produkt? poprosze o link..Nie trawie bicia piany, robienia z igły widły, bo zycie nauczyło mnie skromnosci a Tobie tez by sie przydała obiektywna ocena wlasnej wartosci i odrobina pokory..
E TRAC Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Jestem ciekawy jaki WV ma wykrywacz, z tego względu że ma długą praktykę z tymi urządzeniami, i jestem po prostu ciekawy czy to jest Minelab czy też inna marka.Odpowiadać nie musi. Chyba czas zakończyć dyskusję, bo robi się nie smacznie :)
alex_2013 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 kupie z checia magnitec 20a albo inny wykrywacz firmy Agrotronik. Moze wiecie gdzie móglbym się zapoznac z modelami i wybrac? Ma ktos taki sprzęt? Może być używany:):):)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 To Ci mogę zagwarantować alex, tu, wobec wszystkich, że nigdy nie kupisz wykrywacza ze źródła o którym piszesz. I bynajmniej nie dlatego, że ich nie będzie w sprzedaży. Ten kto mnie dobrze zna wie, że zawsze dotrzymuję słowa :)E Trac, chcąc pogadać z Vanem, powinieneś to zrobić na TH. Chociaż nie sądzę, żeby chciał się przed Tobą spowiadać ze spraw prywatnych, tylko dlatego, że jesteś ciekawy. Akurat to powinienieś wiedzieć a nie dziwić się że nie dostajesz odpowiedzi.
Amontillado Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Alex uzbrój się w cierpliwość, a doczekasz się Magnetica.Miałem przyjemność poznać Grzegorza i wiem że Mu się uda dopiąć celu. Może w wielu przypadkach ponosi Go ars poetica, ale uwierz mi on ma w sobie to coś. Nowe rodzi się w bólach, poprzeczkę ustawił sobie bardzo wysoko, mam wielką nadzieję że ją przeskoczy.
krzysiek9559 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 taka sama ściema jest z Biotonic x4 pracujący z telefonem z systemem androida
VanWorden Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 E TRAC - zdradzasz poważną ignorancję wrzucając wszystkie starsze" osoby do jednego worka. To, że Twój tata ma opisane przez Ciebie problemy to tylko i wyłącznie jego sprawa i nie powinieneś wszystkich oceniać tą miarą. Gdybyś się zastanowił nad tym co piszesz to może zrozumiałbyś, że pionierzy" internetu są dziś w mocno podeszłym wieku i że przynajmniej teoretycznie łatwiej powinien się poruszać po necie ktoś kto baaardzo długo w nim siedzi;-)Tak się składa, że mam wolny zawód i bardzo dużo czasu spędzam przed kompem i w necie, gdzie jest sporo for bardziej technicznych (anglojęzycznych) i gdzie można wychwycić jakieś ciekawostki, w tym te dotyczące pracy konkretnych modeli. Nikt nie reklamuje się na takich forach jako inżynier z Minelaba", ale stali bywalcy potrafią czytać między wierszami i pewne osoby są tam po prostu rozpoznawalne. Tyczy się to zresztą prawie każdej z firm produkujących wykrywacze, bo elektronicy to też ludzie (wbrew pozorom:)) i czasem zwyczajnie muszą odreagować ciężką pracę i pogadać między sobą a nawet zaszczycić kilkoma postami zwykłych śmiertelników;-) Odpowiadając na Twoje pytanie to aktualnie mam dwa wykrywacze - Xterrę 705 i Sovereigna GT, ale to się dość często zmienia (a przynajmniej kiedyś tak było) w zależności od poszukiwawczej potrzeby. Jeden skonfigurowany na drobne cele i ultra lekki a drugi na mokre, odpływowe plaże (mieszkam głównie w Walii). Nie marzę o wykrywaczach, więc ciężko odpowiedzieć mi na Twoje drugie pytanie:)) Dla mnie wykrywacz to tylko jedno z narzędzi w arsenale poszukiwań i nie mam zbyt dużo czasu żeby go używać, ale pewnie byłoby to skrzyżowanie lekkiego, składalnego Deusa z morskimi" właściwościami Excalibura.PozdrawiamVW
krzysiek9559 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Super wypowiedź Van Worden. .... z poważaniem Krzych
E TRAC Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 VW a jednak poszedłeś w stronę Minelaba, który według pana Brzęczyszczykiewicza jest takim sprzętem jak każdy inny tylko z leprzą reklamą, według niego dałeś się naciągnąć na ten sprzęt, ale to już pomińmy.Mam jeszcze jedno pytanie, trochę ich dużo z mojej strony, ale kto pyta nie błądzi :)Czy wykrywacze naprawdę się czymś różnią czy to jakaś ściema, chodzi mi tu o te całe częstotliwości, np. czy 5kHz znajdzie to samo co 18kHz?Bo według niektórych znajdzie to samo, ile w tym prawdy, czy warto nastawiać się na co się chce chodzić przy zakupie wykrywacza, czy też kupić np. Rutusa Argo i chodzić na monetki bo znajdzie to samo co Teknetics T2 lub jeszcze lepiej G2?
MEKO Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 E TRAC wychamój znam osobiście Igora VW . Jak spokojnie i rozwagą oraz pokorą zadasz mu pytanie o co ci chodzi to wiele ci powie i pomoże oraz nauczy to gość z sporym bagażem doświadczenia jeśli chodzi o światek poszukiwaczy i sprzętu jaki używamy !!!
E TRAC Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Znalazłem już odpowiedni temat z udziałem VW, Brzęczyszczykiewicza oraz pana Nikt.Dziękihttp://img.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684570
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.