jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 Tak sobie przeglądam i przeglądam allegro i zauważyłem, że nastąpił ostatnio wysyp szklanych manierek, a co najciekawsze, wszystkie albo prawie wszystkie podciągnięte są pod carskie, a przecież w czasie wojny ojczyźnianej " takich szklanych manierek były dziesiątki tysięcy jak nie więcej. Ja jestem pewien, że jest na pewno carska, tylko wtedy jak ją osobiście znajdę albo jest bardzo charakterystyczna. A więc grube szkło, gruby kołnierz przy otworze i mniejszy otwór. Podobno są też odlane dwie litery. Gdzieś na tym forum widziałem taką, ale jak dla mnie była politycznie podejrzana " bo te litery to, U Z tak jakby skrót od radzieckiej Urszelskiej Stiekło Zawod i tak jak w Urszelskiej na dole taki sam jak w tych brązowych półokrągły szew, odlew czy jak tam zwał. I jeszcze parę fragmentów z Odkrywcy nr. 4 i 7 - 2005 r. Te pierwszowojenne najczęściej spotyka się ze szkła zielonkawego, rzadziej białego, kształtem identyczna jak manierka aluminiowa, dalej - podczas wojny z Niemcami dla Armii Czerwonej wyprodukowano gigantyczne ilości oszczędnościowych manierek szklanych, produkowano je w rozmaitych kolorach, m.in. żółte, zielone, brązowe, białe, a korki drewniane lub z czarnej gumy, niektóre miały dłuższe szyjki i trochę inaczej wykończone. I stąd moja refleksja - dlaczego na allegro są prawie zawsze manierki carskie, a nie ma tych radzieckich? A może macie jakieś uwagi, wątpliwości, coś do dodania, może jakieś inne sposoby rozróżniania manierek? P.S. Kamilian - rysunków korków nie mam, mogę jedynie podać wymiar otworu - 17,5mm. 20mm. i tą z aluminiową opaską 22 mm. Jak zdążę to pokażę te typy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 Przekrój carskiej. W najgrubszym miejscu około 6 - 7 mm. Niestety ale nie mam szczęścia do znajdywania całych manierek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 Tą znalazłem po aluminiowym pierścieniu. Mało co a doszło by do nieszczęścia tzn. z manierki zrobiły by się szklane odpady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 I to są właśnie carskie pewniaki " dosyć charakterystyczne, czy są jeszcze inne charakterystyczne cechy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Wrócę do domu, to zarzucę kilka fotek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Sygnowana Y.3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2011 Właśnie o takie UZ mi chodziło, z tym że m.in. takie były podciągnięte pod carskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Radziecka na bank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 2 i 1/5 carskiej, widoczne 2 różne szyjki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Widać szyjki, te z takimi samymi są sygnowane na dnie Ja Ch" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Sygnowanie. Jako gratis manierka austro-węgierska wz 1868 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 To ja pochwale się swoją manierką ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Znaleziona na stryszku opuszczonego domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Możę by ten wątek bardziej pasował w Naszych Odkryciach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Możnaby przenieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 nie ma problemu - mogę przenieść jeżeli chcecie na NO :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Chcemy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 no to czary-mary :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.