jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 Tak sobie przeglądam i przeglądam allegro i zauważyłem, że nastąpił ostatnio wysyp szklanych manierek, a co najciekawsze, wszystkie albo prawie wszystkie podciągnięte są pod carskie, a przecież w czasie wojny ojczyźnianej " takich szklanych manierek były dziesiątki tysięcy jak nie więcej. Ja jestem pewien, że jest na pewno carska, tylko wtedy jak ją osobiście znajdę albo jest bardzo charakterystyczna. A więc grube szkło, gruby kołnierz przy otworze i mniejszy otwór. Podobno są też odlane dwie litery. Gdzieś na tym forum widziałem taką, ale jak dla mnie była politycznie podejrzana " bo te litery to, U Z tak jakby skrót od radzieckiej Urszelskiej Stiekło Zawod i tak jak w Urszelskiej na dole taki sam jak w tych brązowych półokrągły szew, odlew czy jak tam zwał. I jeszcze parę fragmentów z Odkrywcy nr. 4 i 7 - 2005 r. Te pierwszowojenne najczęściej spotyka się ze szkła zielonkawego, rzadziej białego, kształtem identyczna jak manierka aluminiowa, dalej - podczas wojny z Niemcami dla Armii Czerwonej wyprodukowano gigantyczne ilości oszczędnościowych manierek szklanych, produkowano je w rozmaitych kolorach, m.in. żółte, zielone, brązowe, białe, a korki drewniane lub z czarnej gumy, niektóre miały dłuższe szyjki i trochę inaczej wykończone. I stąd moja refleksja - dlaczego na allegro są prawie zawsze manierki carskie, a nie ma tych radzieckich? A może macie jakieś uwagi, wątpliwości, coś do dodania, może jakieś inne sposoby rozróżniania manierek? P.S. Kamilian - rysunków korków nie mam, mogę jedynie podać wymiar otworu - 17,5mm. 20mm. i tą z aluminiową opaską 22 mm. Jak zdążę to pokażę te typy.
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 Przekrój carskiej. W najgrubszym miejscu około 6 - 7 mm. Niestety ale nie mam szczęścia do znajdywania całych manierek.
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 Tą znalazłem po aluminiowym pierścieniu. Mało co a doszło by do nieszczęścia tzn. z manierki zrobiły by się szklane odpady.
jeremiahjohnson Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 I to są właśnie carskie pewniaki " dosyć charakterystyczne, czy są jeszcze inne charakterystyczne cechy?
snajper-s1 Napisano 19 Styczeń 2011 Napisano 19 Styczeń 2011 Wrócę do domu, to zarzucę kilka fotek ;)
jeremiahjohnson Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Napisano 19 Styczeń 2011 Właśnie o takie UZ mi chodziło, z tym że m.in. takie były podciągnięte pod carskie.
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 2 i 1/5 carskiej, widoczne 2 różne szyjki
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Widać szyjki, te z takimi samymi są sygnowane na dnie Ja Ch"
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Sygnowanie. Jako gratis manierka austro-węgierska wz 1868
rafal_etz Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Znaleziona na stryszku opuszczonego domu.
snajper-s1 Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Możę by ten wątek bardziej pasował w Naszych Odkryciach?
tyfus Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 nie ma problemu - mogę przenieść jeżeli chcecie na NO :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.