Skocz do zawartości

żydowski schron

WWO292

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich otóż moje pytanie dotyczy żydowskiego schronu ,tunelu odkrylem taki w pewnej wiosce w malopolsce najpierw przeczytałem o nim tj była informacja że we wsi giebułtów w czasie wojny pewien gospodarz ukrywal 15 żydów niestety niemcy wpadli na ich trop i zostali rozstrzelani wraz z żoną i córką tegoż gospodarza ale nie oto chodzi otóż odnalazłem to schronienie jest to dziura o głebokości około 3 metrów i nadole korytarz odchodzi w bok do pobliskiego lasu mam pytanie czy próbowac tam wchodzić czy po tych wszystkich latach istnieje zagrożenie ze się to zawali (gleba lessowa) no wkoncu stoi juz kilka lat i sie trzyma dajcie rade czy jest sens wchodzić i czy jak myslicie może tam coś byc czy juz splądrowane raczej jest
Napisano
A/ Wejście w pojedynkę trąci upośledzeniem umysłowym.
B/ Wejście z asekuracją to też loteria.
C/ A co Ty za cuda-wianki chciałbyś w takim miejscu znaleźć?
D/ Należy liczyć się, że w czasie wojny i po niej, miejsce zostało sprawdzone.
Napisano
Po części można się zgodzić z przedmówcą, jednak chciałbym wtrącić, że to co zaraz po wojnie było uważane za śmieci teraz nabiera innej wartości. Jedno jest pewne - nie należy wchodzić tam bez asekuracji i samotnie.

pozdrawiam!
Napisano
nie nie nie szukam bynajmniej zlota chciałem zobaczyc tylko jak to od środka wygląda może byly by jakieś przedmioty codziennego uzytku i sama ciekawość..
Napisano
Ciekawość - ludzka rzecz. Priorytet to bezpieczeństwo. Osobiście, jeżeli już tam się wybierzesz to liczę na krótką fotorelację na forum. Powodzenia.
Napisano
na pewno zamieszczę ale chwile to potrwa musze czekać aż gleba dobrze wyschnie teraz za duże ryzyko w takie jamy gliniane sie pchać
Napisano
dobry pomysł ale z tego co słyszałem od ludzi to tunel od momentu załamania w bok ma min 50 metrów ale jaka jest prawda to musze sam sie przekonac mozliwe ze jest zawalony bo pod nim jest pole uprawne
Napisano
witam brudnyharry chetnie sie zgadam tylko nie wiem jak tam teraz jest roztopy i pogoda narazie nie sprzyjają chyba wchodzeniu pod ziemie w razie czego masz moje gg 31651926 można ustalić jakiś termin jeśli jestes zainteresowany pozatym są jeszcze inne fajne miejsca w pobliżu na powierzchni
Napisano
powtarzam się, ale bądź bardzo ostrożny, przysypanie ziemią jest fatalne w skutkach. Byłem na zdarzeniu, gdzie 14latka przysypał żwir w żwirowni, wcale nie głęboko. I po zawodniku :(
Napisano
rozumiem ryzyko trzeba pomyśleć nad tym dobrze bede chciał od góry go rozkopać ale nie wiem jak glęboko od powierzchni jest tunel georadar by całą sprawe załatwił
Napisano
no to bliziutko bo z okolic miechowa i z samego miechowa to nie ma raczej ziomków z piszczałkami a samemu nudno mam nadzieje że kiedyś sie zgadamy i coś wyjdzie z planów
Napisano
Coś winno być 200-300 m od kapliczki ufundowanej ku pzmięci powstanców z 1863r. Stacjonował tam przez pewien czas oddział Apolinarego Kurowskiego.
Pozdrawiam
Napisano
Blisko - 200 km. Ale okolice Kamieńczyc, Celin Przesławickich i Jaksic znam od lat 70 ubiegłego wieku.
Tam mieszka mój przyjaciel u którego czasem bywam. Kopalnia wiedzy o terenie. Ja osobiście już nie latam po fanty - wiek nie ten".

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie