Skocz do zawartości

Bitwa o Poznań 2011

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
GRH Reichshof 1944 dziekuje za mozliwosc wzieca udzialu w Waszej imprezie oraz okazana goscine.Nasza grupa wcielila sie w 15-ty Batalion Volkssturmu 36-go regionu Wartheland ktory jako jedyny walczyl w Poznaniu.Do Waszej imprezy przygotowywalismy sie bardzo długo wiec byla dla nas efektem koncowym naszej ciezkiej pracy.Miło bylo sie spotkac, pogawedzic i wymienic doswiadczenia oraz fanty;)Chcialem tez podziekowac Filipowi Fornalczykowi za to, ze poratowal nas paskiem do mausera, bo nasz niestety zostal w domu oraz opatrunkiem na moja obtarta noge;)Zabrałem pozostawiony termos oraz kubek przek kolege Dunczyka ktorego prosze o kontakt-leon880@op.pl. Pozdrawiam wszystkich uczestnikow imprezy!
Leszek Szrejder
GRH Reichshof 1944

Witamy.

Również i my, członkowie Stowarzyszenia Die Freiwilligen chcielibyśmy podziękować wszystkim za możliwość zaprezentowania po raz pierwszy naszej grupy na tej rekonstrukcji.
Obserwowaliśmy ją już od dawna i miło nam, że tym razem staliśmy się jej częścią.
Bardzo cieszy nas fakt, że z roku na rok staje się ona coraz bardziej profesjonalna.
Liczymy na to, że spotkamy się na niej także w przyszłym roku.
Dziękujemy wszystkim za współpracę.

Pozdrawiamy. Die Freiwilligen.

Dokładnie, ja nic, broń Boże, nie mam do tego że uzywa się ersatzów, tylko kiedyś był wątek o rekonstrukcyjnych dziwadłach, które, moim zdaniem były w miarę ok. i dla laika ( a dla takich robi sie imprezy ) jest w porządku.

Nota bene uważam ten wątek rekonstrukcyjne dziwadła za jeden z lepszych na forum. Taki Odkrywca greatest hits. Nie ulega wątpliwości że współczesne rekonstrukcje są ograniczone , czasem, finansami, władzami, terenem ilością uczestników i można by tak wypisywać jeszcze mnóstwo elementów składowych, któresię liczą. Natomiast uważam że te elementy które można ulepszyć należy ulepszać podnosić i utrzymywać stałe tempo wzrostu poziomu. Np umundurowanie i wyposażenie pojedyńczej osoby biorącej udział w wydarzeniu.

Przy okazji innej inscenizacji wałkowane to było 1000 razy - współczesna broń maszynowa to pozoracja pola walki, z braku oryginalnych czy replik. Zgadzamy się w tym miejscu na pewną umownośc i po co do tego wracac? Czym innym jet szczegół umundurowania rekonstruktora (na który ma wpływ), czym innym broń dostarczona przez firmę wypożyczającą na pole inscenizacji.
Umowna jest pirotechnika imitująca ostrzał artyleryjski, umowne są petardy imitujące granaty. Takie są realia.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 06:59 28-02-2011

Jeszcze tylko nadmienie że warto było zadbać aby ta nowoczesna broń była jakoś zamaskowana jak miała imitować konkretne efekty strzeleckie i nie raziła w oczy.Jak tam na tej imprezie o to zadbano bo tam nie byłem ale to jest konieczna konieczność żeby być w zgodzie z przykazaniami rekonstruktora:)

Jeszcze tylko nadmienie że warto było zadbać aby ta nowoczesna broń była jakoś zamaskowana jak miała imitować konkretne efekty strzeleckie i nie raziła w oczy.Jak tam na tej imprezie o to zadbano to nie wiem bo tam nie byłem ale to jest konieczna konieczność żeby być w zgodzie z przykazaniami rekonstruktora:)

a jak kolega pyra75 jest taki pro koszer to bardzo proszę, niech sam zorganizuje choćby malutką potyczkę a my będziemy wytykać palcami jego błędy organizacyjne. i na samym starcie jestem ciekaw skąd zorganizuje oryginalną broń z epoki, no bo przecież nie ma mowy o zamiennikach !!!
pozdrawiam wszystkich superkoszernych...

Kolega Pyra75 nie atakuje nikogo a stwierdza fakt wystąpienia takiej broni z lekką ironią, co opisuje w ostatnim swoim poście że daleko mu od wyśmiewania. przygladając się zdjęciom można zauwazyć kilka rózności. Forum jest publiczne i jak najbardziej ukazanie mankamentów jest impulsem do poprawienia jakości i poprawności rekonstrukcji. na niektóre sprawy nie ma się wpływu ale nad innymi mozna popracować.Ja osobiscie składam organizatorom życzenia wszystkiego dobrego i pomyślności w przygotowaniu kolejnych spotkań na Cytadeli. bo trud włożony w organizację jest naprawdę dosyć spory.

zamaskować broń owszem ale pod warunkiem, że jest tylko statycznym elementem danego zestawu. sprawa wygląda inaczej kiedy jedno i drugie (motocykl i żołnierz z karabinem) są różnymi elementami inscenizacji a scenariusz wymaga pod koniec wspólnego występu... ciekaw jestem czy w warunkach polowych pod ostrzałem wroga maskowano karabiny maszynowe na motorach, bo to tez musi mieć jakieś swoje uzasadnienie. dziś się czepiamy braku maskowania a gdyby było to pewnie znalazł by sie ktoś kto domagałby sie wytłumaczenia tego.. i tak w koło Macieju...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie