norman04 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 Witam.Mam zamiar kupić sobie nową wykrywke.Wczeniej chodzilem na kolorek z ace 250 a na militarke z armandem.Myslalem o zmianie na cos uniwersalnego i ciut lepszego.Mam na oku teknetics omega 8000.Czy może jakieś inne propozycje,w tym przedziale cenowym?Prosze o pomoc.
jacho Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 A mi się cały AtPro. Wg mnie bardzo ciekawa wykrywka z dobrymi zasięgami. Omega to super sprzęcik w tej cenie ale nie mogę się doczekać porządnych testów At. Gdybym miał kupić sprzęt do 2500 to bym jeszcze poczekał na więcej testów nowego garretta.Teknetics G2 (praktycznie identyczny jest Fisher Gold Bug SE) też zbiera super pochlebne opinie. Może nie grzeszy zasięgiem ale bardzo często trafia się na info, że na łączkach na których było już bardzo dużo wykrywek G2 cały czas wyskubywał z ziemi nowe fanty. Jednak i w tym przypadku trzeba poczekać na więcej info.
VanWorden Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 White's MXT - świetny na monetki i na militarkę. Solidnie zbudowany, czuły i o świetnym zasięgu. PozdrawiamVW
draven85 Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Od dawna interesuje mnie jaki to jest świetny zasięg w MXT? Na forum Proscana w dwóch trybach MXT przegrywa w testach z Vaquero, Terra itp jedynie na jednym ma prawie identyczne wyniki jak powyższe wykrywacze. Więc jak to jest?
VanWorden Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 draven85 - jakiekolwiek testy są jedynie pewnym wskazaniem potencjału wykrywacza i nie można na ich podstawie stwierdzić jednoznacznie który wykrywacz jest lepszy a który gorszy. Jeśli identyczny test przeprowadzisz na innej glebie możesz otrzymać skrajnie różne wyniki. Najbardziej wiarygodne testy to testy porównawcze, tzw. łeb w łeb" w autentycznym terenie, gdzie sprawdzasz KAŻDY sygnał PRZED jego wykopaniem za pomocą różnych wykrywaczy. Ale nawet i w tym wypadku powinieneś takie testy przeprowadzić w różnych terenach żeby móc potem wypośrodkować dane. Takie właśnie testy przeprowadzałem conajmniej kilkakrotnie z Xterrą 70/705, MXT, F75, Vaquero, Proximą i paroma innymi sprzętami i mogę śmiało powiedzieć, że MXT ma generalnie świetny zasięg i czułość. Oczywiście są sprzęty, które w pewnym warunkach pobiją" MXT, ale jest też często dokładnie odwrotnie, czyli gdy MXT zostawi z tyłu konkurencję. Używałem MXT dość długo, w tym na wykopaliskach archeologicznych, gdzie pozwolił mi on znaleźć setki monet i artefaktów w naprawdę ekstremalnie trudnych warunkach. Dlatego uważam ten wykrywacz za jedną z najlepszych konstrukcji na rynku. Nie jest to sprzęt dla wszystkich, ale Ci którzy go poznają i polubią jego charakterystyczny sposób pracy na pewno się nie zawiodą.PozdrawiamVW
norman04 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 zapomniałem dodać że chciałbym zeby wykrywka była nowa - zależy mi na gwarancji.
draven85 Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Jeśli można dokładniej jak charakteryzuje się specyficzny tryb pracy z MXT?pozdrawiam
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Dość dziwne pytanie. Przecież każde urządzenie, które nie podaje jednoznacznej odpowiedzi i rezultat w znacznym stopniu zależy od doświadczenia i sprawności intelektualnej użytkownika, charakteryzuje się pewną specyfiką działania. Raczej trudną do opisania, o ile w ogóle możliwą. Do takich właśnie urządzeń należą wykrywacze metali. W każdym razie z pewnością te z najwyższej półki. Co się da opisać - jest w instrukcji.
Raptile Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Dziwne pytanie? Raczej dziwna odpowiedź kolegi B. Przecież VW napisał, że MXT ma charakterystyczny sposób pracy oznacza to, że w jakiś sposób się wyróżnia. Skoro kol. B. nie jest w stanie tego opisać to może komuś innemu się uda.
norman04 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 Panowie a co sadzicie o garrett at pro? Kolega Jacho o nim wspominał.
Mnieciu Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Jak masz chłopie 2,5 tyśia, to kup sobie Xterre 705 i nie będziesz miał powodów do powrotów na pole. Kolega lata z 705 i jak się wprawił, to mnie z proximą zostawił w tyle.Dasz dół.
norman04 Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Napisano 14 Styczeń 2011 ale czy 705 bedzie dobra na militarke?
egon10 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 To kwestia doboru odpowiedniej sondy.Mysle ze standardowa sonda wystarczy na militarke, a na kolor lepiej dokupic sonde o wyzszej czestotliwosci.
Marcelinho Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 zastanów się nad suvereign GT sprzęt moim zdaniem lepszy i bardziej uniwersalny i przede wszystkim wieloczestotliwościowiec" tzn. poszalejesz i na militarce i na monetkach
VanWorden Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 norman04 - to cewka uniwersalna i nie musisz niczego dokupować.Marcelinho - wbrew pozorom Sovereign nie jest bardziej uniwersalny i poszaleć" się nie da chyba, że czasem z frustracji;-) Co nie znaczy, że jest złym sprzętem. Po prostu nie do wszystkiego.PozdrawiamVW
norman04 Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 bardzo wszystkim dziekuje za rady,a w szczególności VanWorwen.Pozdrawiam
kondrat6 Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Witam,ja chodzę z GT i nie moge nażekać,po okło 40 do 50 monet dziennie i na ruskich ziemiankach kilka hałerków i innych żelastw,tylko trzeba go zrozumieć i daje rade na wszystko,wieloczestotliwościowe wykrywki to najlepsze moim zdanie rozwizanie,do tego jest fajny bo nie mam wyświetlacza tylko gałki i moje uszy (;Jedna jego wada to waga ale daje rade jak jest sporo sygnałów bo można odsapnąc od machania...
norman04 Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 konrad6 - 40 monet dziennie to dla mnie kosmos.Mam nadzieje ze kiedyś trafie na taką miejscówke.Co do wagi myślałem ze bedzie troszke lżejsza,ale to nic oby były efekty.Pozdr.
kondrat6 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 na monetki polecam miasta lub osady które liczą sobie więcej jak 500 lat i nie zaszkodzi jak miały zamki ksiązęce lub królewskie,albo stare trakty kupieckie...a co do wagi to naprawde,jak nie ma sygnałów to możma po kilku godzinach spuchnąc,ale polecam wysunąć elektronikę pod łokciem do tyłu i trochę się wyważenie poprawia,bo chodzenie z elektroniką po środku mija się z celem przyjemności bobrowania po lasach i polach (:
norman04 Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 w x-terra 705 niestety nie moge regulować elektroniki.mieszkam w miejscowości gdzie był zamek,ale takich ilości monet nie znajdywałem.Może juz wyczyszczono albo mój wcześniejszy wykrywacz(ace 250)był za słaby.
samulb Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 norman04, nie przejmuj się że nie znajdujesz tyle monet. Też sie możesz chwalić.
kondrat6 Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 WIDZE TU NIEDOWIARKA ALE ZAPEWNIAM ŻE JAK BĘDZIE KONTYMUOWAŁ ZAGLĄDANIE TU DO TEGO POSTU TO UDOWODNIE SWOJE SŁOWA FOTKAMI A JAK TRZEBA NAKRĘCE FILMIK NA YT...cały pic polega na miejscu,oblazłem to miasto w koło i monety znajuje tylko na trzech polach i sporadycznie na innych i raczej mało interesujące,hipoteza ze może tam wyżucali śmieci po pożarach miasta lub po pożadkowaniu ogólnym,bo zarówno mnogość i różnorodność jest wielka,od Zygmunta III Wazy,Jana Kazimierza,Augusta III,Stanisława Augusta po monetki pruskie,francuzkie,norweska i wiele innych,pomijając hitlerowskie i PRLowskie,o trafiają sie też austryjackie krajcary,a przypominam że GT mam dopiero rok i cały klaser tych ładniejszych,bo reszta leży w słoikach (:
norman04 Napisano 18 Luty 2011 Autor Napisano 18 Luty 2011 a ja z chęcią popatrze na te fotki-czekam i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.