Krzch Napisano 9 Styczeń 2011 Autor Napisano 9 Styczeń 2011 WitamJestem nowicjuszem,wykrywacz mam zaledwie 8 miesięcy,w wakacje wpadło mi kilka Silber Groschen,mam pytanie do osób,które może kolekcjonują te monety.Czy mini kolekcja 50szt każda inna rocznikiem posiada jakąś sensowną wartość (jako całość)W serwisie aukcyjnym chodzą średnio po 6-14zł za szt,rozumiem,że monety są słabej próby,jednak mi chodzi wartość zestawu a nie poszczególnej szt. Monet nie chcę sprzedać,myślałem raczej o wymienianiu,dokupywaniu no i jak szczęście dopisze kopaniu brakujących roczników.Z tym,że właściciel sklepu numizmatycznego,starał się mnie odwieść od zbierania tych właśnie monet,sugerując,że nie warto ich zbierać co dopiero pakować w palety numizmatyczne ze względu na stan (korozję) itp...Będę bardzo wdzięczny za wskazówki pozdrawiam Krzysztof
Diago Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Kolego jedni kolekcjonują kapsle inni Silber Groschen co kto lubi 50 monet po 1o zl masz juz wartosc 500 zl sam sobie odpowiedz Pozdro
meteor1 Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 To bedzie z pewnoscia ciekawa kolekcja. Bedzie jednak ona o wiele bardziej wartościowa dla tego, komu uda się ją stworzyć niż dla ewentualnego kupca. Często zdarza się że kolekcja jest mniej warta niż poszczególne jej składniki liczone osobno. W tym przypadku chyba tak będzie. Nie chciałbym zniechęcac nikogo do tworzenia tej czy innych kolekcji, w końcu nie chodzi o wartość za jaką możemy sprzedać naszą kolekcję ale o radość i zadowolenie, którą daje nam jej tworzenie.Sam posiadam kilkanaście tych monetek.
karpik Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Zbieraj krzch. Sam o tym myślałem bo jest to najpopularnijsze sreberko u mnie i sporą część zestawu już posiadam:) Wystarczyłoby trochę się powymieniać. Jak coś wal śmiało.Piszesz 6-14zł. Jeszcze 2 lata temu był to przedział 1-10zł. Pany- stare rzeczy nie tanieją...Ps. pół silbra są droższe:)
sza.man Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 też mam tego dziadostwa sporo.Silbergrosze mają same zalety:-jakby nie było jest to srebro więc cieszy-można eksperymentować z czyszczeniem do woli, jak się dziada zniszczy to trudno i nie żal-fajnie wygląda w ramce na aksamitnym tle:-)w tych monetach rocznik jest bez znaczenia, nawet połówki nie pomogą - liczy się stan zachowania.W przypadku monet z ziemi zawsze jest zbyt zły, by moneta miała sensowną wartość.
RAJTEKZKS Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Ja także miedzy innymi kolekcjonuje silberki według dat i mennic i muszę przyznać,że sprawia mi to wielka frajdę.Powiem więcej satysfakcję:)
karpik Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 w tych monetach rocznik jest bez znaczenia, nawet połówki nie pomogą - liczy się stan zachowania.W przypadku monet z ziemi zawsze jest zbyt zły, by moneta miała sensowną wartość."Muszę się nie w pełni zgodzić. Silbry w piasku zachowują się świetnie.W jakim stanie zdaniem kolegi jest ten grosik?:)
tyfus Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 takie wyskoczyły w ogródku podczas siania marchewki :))http://myvimu.com/exhibit/1629--einen-thaler-silber-groschenhttp://myvimu.com/exhibit/1634--einen-thaler-silber-groschenhttp://myvimu.com/exhibit/1635--einen-thaler-silber-groschen
Vorax Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 Odnosnie lokowania kasy w tego typu monety to mysle iz warto isc w wieksze nominaly .Np zamiast 20-30 klepakow kupic(wymienic)na pol talara albo talara.Im bardziej masowa i popularniejsza moneta tym mniejsza szansa na wyrazny wzrost jej wartosci w przyszlosci.(nie zawsze tak jest ale czesto).Poza tym zawsze latwiej ,szybciej i mniej pracochlonnie sprzedasz wieksze sztuki niz bedziesz mielil" setki klepakow.Pisze o stronie inwestycyjno finansowej a nie o frajdzie zbierania.Pozdrawiam Vorax
sza.man Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 karpik: 2-/3+.W przypadku tej monety tylko stan 1 ma wartość materialną.Nota bene, rozumiem że mówimy tu o ziemiach wyzyskanych.U mnie najpopularniejsze są 1/24 talara, a nie grosze.
RAJTEKZKS Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 sza.manJa jestem z ziem wyzyskanych (ha ha piękna nazwa) i u mnie najpopularniejsze są 1/48 choć fakt 1/24 też wychodzą niezmiernie często:)Ponadto cała masa 1,2,3i 4 pfeningówek z lat 1821-1874i silberki.Jak wcześniej wspomniałem kolekcjonuje je według dat i mennic a 24 i 48 dodatkowo według rozetek.I nie zgodzę się z Voraxem że zamiast 20-30 klepiaków warto mieć talara :)Każdy lubi co innego itd :)i nie zbieram ich dla kasy.Dla inwestycji.Zbieram je bo to uwielbiam i kocham wręcz ten mój bilonik :)
Diago Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 ale wam dobrze u nas tylko kopiejki :)ale tez sa fajowe :D
sza.man Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Diago, fakt że u nas jest chyba więcej mamony w ziemi niż w innych częściach kraju.Ale mnie bardzo doskwiera fakt, że wszystkie szwabskie.Wolałbym kopać nasze miedziaki, niż obce srebra.Jakieś one takie obce, nie nasze.Jak znalazłem 3 grosze polskie 1812 to mało mi zwieracz nie póścił z radości.
jacho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 A ja wolę sreberka. Niezależnie z której strony do nas przyjechały.Bo sreberko to sreberko i tyle. Na złotko czekam niecierpliwie. Jak znajdę to obiecuję nie puścić świstaka w spodnie ;)
RAJTEKZKS Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Diego dlatego w mych zbiorach kopiejki są tylko zakupione lub wymienione.Carska Rosja wychodzi tylko na ziemiankach radzieckich:)a na polach niemszczyzna ale uwierz marzą mi się takie tereny co by kopiejki,Polskę królewską wyciągać(choć niedaleko mnie przebiegała granica i takowe też wyskakują)Tak to jest,że marzymy przeważnie o tym czego u nas nie ma:)I jak patrze na foty naszych kolegów z forum zastanawiam się dlaczego tak wiele mi moniek nie wyskakuje z ziemi :)
Diago Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Kolego Rajtekzks swiete słowa :) ah.... te polskie miedziaki :)uwielbiam je :)
ad Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Kolego Krzch jedno jest pewne, jeśli będziesz zbierał silberniaki to nie będziesz miał w swojej kolekcji kopii.
Krzch Napisano 13 Luty 2011 Autor Napisano 13 Luty 2011 WitamBardzo dziękuję za wszystkie wpisy i porady.Najzabawniejsze jest to,że dopiero teraz zauważyłem,że udało mi się założyć temat.Wcześniej nie pojawiał się on na forum i myślałem,że robię coś nie właściwie,zerkam i szok.Jesteście naprawdę pomocni,co do tematu to teraz jestem spokojny i zamierzam dalej zbierać :)Nie nastawiam się na żadne zyski,zbieranie tych monet sprawia niesamowitą frajdę Nie będę się sugerował opiniami Pana" ze sklepu numizmatycznego,jeszcze raz bardzo dziękuje za zainteresowanie THX :)
zielaa Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Moim zdaniem fajna sprawa je zbierać,jest bardzo dużo typów tzn. roczniki i mennice.Ja mam 43 jedynki 24x1/2 i 14x2i1/2 każda z innym rokiem lub mennicą.Kilka zdjęć z najładniejszymi stanami
zielaa Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Prawie wszystkie trafiłem sam,a kilka od kolegów z którymi kopie.Życze powodzenia w ich zbieraniu,kopaniu pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.