Skocz do zawartości

Nasze Odkrycia Czechy 2011.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 314
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Podziękowania dla wszystkich biorących udział w konkursie a w szczególności dla tych, którzy na nas głosowali.
Serdeczne podziękowania dla Vojtaza - on dobrze wie za co :)
pozdrowienia

• 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich po długim oczekiwaniu na wieści z Czeskiego frontu" Cieszę się że nasz najmłodszy odkrywca już nie będzie daleko w tyle, szybciej namierzy swoje fanty:) dziękuję za wszystkie głosy na skarb Gersemiego.

Dziś byłem po fant z ubiegłej jesieni, dodatkowe opancerzenie stug III, trudna robota musieliśmy przedostać ten ciężki fant przez rzekę, dodając to że woda zimna:) Pomogła lina i Kazio:)

Napisano

Już na właściwej stornie, 100 metrów od busa:) Kolega się ukrył w krzakach za pomocą programu graficznego :) Pozdrawiam wszystkich. W sobotę kopiemy:)

Napisano
Duszę odnajduję w fantach o bardziej indywidualnym charakterze(właśnie odznaki czy inna drobnica)no ale faktycznie,co kto lubi...pozdro i gratuluję
Napisano
Witam, dla mnie ta blacha to cudo, bo to jest jedna z rzeczy która została zostawiona przez Niemców przy wysadzonych mostach, ale ale trochę kłamią, bo trochę dalej jest czyny most ze śladami wybuchu. strona 117 :

http://books.google.pl/books?id=_7_12WWOmuQC&pg=PA116&lpg=PA116&dq=hotzenplotz+osoblaha&source=bl&ots=cGMsOJEBFK&sig=inV1XfxuC1zRbaizshlvrkNS2eY&hl=pl&ei=57TFTI7_DNKDswb_hujbCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CDgQ6AEwCTgK#v=onepage&q=hotzenplotz%20osoblaha&f=false
Napisano

Postanowiłem że zrobię małą mapkę:) zniszczone mosty są zaznaczone krzyżykiem jeden jest cały w kierunku Slezkich Pavlovic, właśnie przez ten jeden musiał przedostać się RSO I STUG III bo za nim przy starej drodze były fanty świadczące o tych pojazdach. reszty nie zaznaczałem na tej mapce bo za dużo by było do opisywania, płyta z ostatnich fotek była koło zniszczonego mostu w kierunku na Racławice Śląskie (Polska). Są tam też bagna na granicy z polską, też wychodzą rzeczy po RSO, ale przedwczoraj tam było dużo wody:( :( kolega wpadł lekko pod lód(jedną nogą). Pozdrawiam

Napisano
Team Łódź przybywa 31 go marca - mam nadzieje że masz czas.
Patrząc na tą osłonę przypomniałem sobie jak kopaliśmy obok skrzynie" od handgranate" hehe.
Napisano
Dla złotej łodzi zawsze mam czas:) jesteście wtajemniczeni w te czeskie miejsca:) Andrea za wami tęskni, ma dla was dobrą polewkę(zupę) :) pozdrawiam :):)
Napisano
Witam ,chciałem dodać jeszcze jeden ciekawy link do wspomnień rosyjskich kombatantów, znalazłem tam wzmiankę o wydarzeniach z 23 marca 1945 roku. oraz mapkę z zaznaczoną Osoblahą i Krzyżkowicami oraz Gołuszowicami koło Głubczyc.

Link http://www.srpo.ru/forum/index.php?topic=451.45

Jak ktoś lepiej rozumie rosyjski to prosiłbym o udzielenie się.
Napisano
w podanym linku Rosjanin pyta się o miejsce pochowania członka rodziny który walczył w 166 Strzeleckim Pułku i został pochowany w w tych podkreślonych miejscowościach w rejonie Osoblahy i Głubczyc. Zapytuje się czy coś wiadomo gdzie teraz są pochowani. I niema tam żadnych wspomnień walczących żołnierzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie