golki Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 niestety całego nadna nie moge umiescic za duzy format - jak go zmniejsze to jest nieczytelneprosze o wypowiedzi co sadzicie o tym nadaniu ( kopia czy oryginał)gorne zdjecie kto otrzymał na dolnym kto wystawił :) kto był oberst und adjutant" tej jednostki 5./s.Art.Abt.85pozdrawiam
golki Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 niestety całego nadna nie moge umiescic za duzy format - jak go zmniejsze to jest nieczytelneprosze o wypowiedzi co sadzicie o tym nadaniu ( kopia czy oryginał)gorne zdjecie kto otrzymał na dolnym kto wystawił :) kto był oberst und adjutant" tej jednostki 5./s.Art.Abt.85pozdrawiam
abcd Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Oberst u. Adjutant,jakiśtam pułkownik i adiutant generała Hansa Freisnera,odwalał za generała papierkową robotę podpisując w jego imieniu np. takie nadania
Luftlander Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Dla mnie osobiście rzeczy pewne są podejrzane a wzbudzające wątpliwości są nie do dotknięcia.
abcd Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Do jakiej odznaki to nadanie,zastanawia mnie że potwierdziła je (przez adiutanta) tak wysoka instancja jak Freisner . Hans Freisner był chyba w 44 dowódcą grupy armii Północna Ukraina
abcd Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 I te zdrobnienie Rudi zamiast Rudolf w imieniu odznaczonego, mi się ten papier nie podoba,ale niechaj się jacyś fachowcy wypowiedzą.
Luftlander Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Coś mi tu nie pasuje; Rudi" wygląda na zdrobnienie od Rudolph, na nadaniu odznaczenia (?) to tak jak by ktoś napisał Krzyś" na nadaniu Virtuti Militari.
Robert Szczepaniak Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Rudi PawelkaRudi DutschkeRudi StuderRudi SupekSą to tylko pierwsze z brzegu przykłady.Dwóch polityków ,dwóch naukowców.Trzech Niemców i jeden Chorwat.
Robert Szczepaniak Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 http://allegro.pl/medaille-winterschlacht-im-osten-i1401665634.htmlMamy i medal.Ktoś bardzo mota się w zeznaniach.No i nick sprredającego.
Robert Szczepaniak Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Nadanie jest do kolejnej aukcji pana H.-KVK 2. klasse mit schwertern und urkunde"
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Z tym Rudi jest coś nie halo,urzędowo to być powinno Rudolf-tym bardziej u niemców.
Robert Szczepaniak Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Nie czepiałbym się tego imienia.Bardziej istotna jest ocena samych odznaczeń.Jeśli są oryginalne,to być może nadanie też.
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Robert,ta pieczęć okrągła wygląda jak z kartofla,do tego pisał że nadanie się nie zachowało. Jak dla mnie to co najmniej mocno podejrzane,by nie rzec że to oszustwo.Pozdrowionka
Robert Szczepaniak Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Wszystko się zgadza oprócz tego,że to nadanie pochodzi z innej aukcji pana H.Zobacz inne przedmioty sprzedającego.Pozdrawiam.
abcd Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 gez. od gezeichnet ,taka formuła przy podpisie pod dokumentem
abcd Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 przykład http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Death_penalty_for_Jews_outside_ghetto_and_for_Poles_helping_Jews_anyway_1941.jpg
bjar_1 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 N. Odmiana kolego: obergefrajtrowi, nie obergefrajter.
abcd Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Pieczęć faktycznie jakby z kartofla,co zastanawia bo przy obecnych możliwościach techniki w polimerze można wykonać kopię jakiejkolwiek pieczątki,i nie jest to ani kosztowne ani skomplikowane.
golki Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Napisano 8 Styczeń 2011 dla mnie wazne jest to ze pieczec jest kiepska -nie widac nic.... mam 20 nadan roznych na zadnym nie ma takiej pieczeci ( kolor tez chyba ten sam tusz co podpis)po drugie nie moge znalesc informacji na temat tego obersta" a Johannes Frießner - podpisywał sie inaczej przed nazwiskiem dawał h" (jego podpis wraz ze zjeciem znalazłem na niemieckiej stronie z autografami)...ten podpis to jak by próba jego nasladowania....ale papier jest taki jaki powinien byc :)
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Papier może być taki jak powinien,ale skąd pewność że na strychu czystej nie znalazł lub wielu takich . Jak frycki uciekały to różności kukali po kątach.Ja bym tego nie wziął,tym bardziej że ten podpis jest nie halo ,no i ta pieczęć z kartofla.
Pytanie
golki
niestety całego nadna nie moge umiescic za duzy format - jak go zmniejsze to jest nieczytelne
prosze o wypowiedzi co sadzicie o tym nadaniu ( kopia czy oryginał)
gorne zdjecie kto otrzymał na dolnym kto wystawił :)
kto był oberst und adjutant" tej jednostki 5./s.Art.Abt.85
pozdrawiam
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.