Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie nadanie

golki

Pytanie

Napisano

niestety całego nadna nie moge umiescic za duzy format - jak go zmniejsze to jest nieczytelne

prosze o wypowiedzi co sadzicie o tym nadaniu ( kopia czy oryginał)

gorne zdjecie kto otrzymał na dolnym kto wystawił :)

kto był oberst und adjutant" tej jednostki 5./s.Art.Abt.85

pozdrawiam

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

niestety całego nadna nie moge umiescic za duzy format - jak go zmniejsze to jest nieczytelne

prosze o wypowiedzi co sadzicie o tym nadaniu ( kopia czy oryginał)

gorne zdjecie kto otrzymał na dolnym kto wystawił :)

kto był oberst und adjutant" tej jednostki 5./s.Art.Abt.85

pozdrawiam

Napisano
Oberst u. Adjutant,jakiśtam pułkownik i adiutant generała Hansa Freisnera,odwalał za generała papierkową robotę podpisując w jego imieniu np. takie nadania
Napisano
Do jakiej odznaki to nadanie,zastanawia mnie że potwierdziła je (przez adiutanta) tak wysoka instancja jak Freisner . Hans Freisner był chyba w 44 dowódcą grupy armii Północna Ukraina
Napisano
I te zdrobnienie Rudi zamiast Rudolf w imieniu odznaczonego, mi się ten papier nie podoba,ale niechaj się jacyś fachowcy wypowiedzą.
Napisano
Robert,ta pieczęć okrągła wygląda jak z kartofla,do tego pisał że nadanie się nie zachowało. Jak dla mnie to co najmniej mocno podejrzane,by nie rzec że to oszustwo.
Pozdrowionka
Napisano
przykład http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Death_penalty_for_Jews_outside_ghetto_and_for_Poles_helping_Jews_anyway_1941.jpg
Napisano
Pieczęć faktycznie jakby z kartofla,co zastanawia bo przy obecnych możliwościach techniki w polimerze można wykonać kopię jakiejkolwiek pieczątki,i nie jest to ani kosztowne ani skomplikowane.
Napisano
dla mnie wazne jest to ze pieczec jest kiepska -nie widac nic.... mam 20 nadan roznych na zadnym nie ma takiej pieczeci ( kolor tez chyba ten sam tusz co podpis)

po drugie nie moge znalesc informacji na temat tego obersta" a Johannes Frießner - podpisywał sie inaczej przed nazwiskiem dawał h" (jego podpis wraz ze zjeciem znalazłem na niemieckiej stronie z autografami)...ten podpis to jak by próba jego nasladowania....

ale papier jest taki jaki powinien byc :)
Napisano
Papier może być taki jak powinien,ale skąd pewność że na strychu czystej nie znalazł lub wielu takich . Jak frycki uciekały to różności kukali po kątach.Ja bym tego nie wziął,tym bardziej że ten podpis jest nie halo ,no i ta pieczęć z kartofla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie