pawcio75 Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
pawcio75 Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
honker Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Witam.Z wyglądu karabela.Resztę info w Google.Pozdro.*
pawcio75 Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Bardzo dziekuje za wszelkie informacje. mst28, dziekuje za linka:) Co do szabli to jest to prezent ktory dostalem, pamiatka. Szabla Karabela wyplynela od rodziny po 35 latach wraz z szabla kawaleryjska wz.21/22 G.Borowskiego. Byly razem przez dlugie lata. Nie ma mowy o jakis wspolczesnych zakupach ala Cepelia, Wegry itp. @Kijow Patrzac na zdjecia Twojej szabli od razu widac ze kopia. Glownia i wykonanie daleko odbiega od mojej. Nie ma nawet co porownywac. Zobacz Jakosc i wykonanie rekojesci, jest naturalna patyna a nie jakies przymusowe postarzanie.
mst28 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Witam, wygląda na piękną bojową (a nie kontuszową!!) karabelę, te znaki sierpa to zdaje się na głowniach włoskich, polskich i z zach Europy XV-XVII w. (synonim wysokiej jakości!!). Piękności. Gratulacje.
mst28 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Znak podwójnych sierpów charakterystyczny dla wyrobów styryjskich (może naśladownictwo marki genueńskiej).
kijow Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 muszę cie zmartwić kolego ta szabla jest w całości współczesna kopią wytwarzana na Węgrzech naciąłem się sam na takie okazje wtopiłem krótko mówiąc ponad 300 tys zł dwóch kolesi z Polski bardzo dużo tego wozi z giełdy w Wiedniu i Budapesztu nie raz można zobaczyć jak wciskają je przez allegro.pozdrawiam a wartość takiej szabli na giełdzie zachodniej to 1500 euro,
kijow Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 a tu masz przykład roboty tego samego płatnerza na 100 kopia coraz precyzyjnie im to wychodzi.
Question
pawcio75
Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
13 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.