pawcio75 Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Napisano 5 Styczeń 2011 Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
pawcio75 Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Napisano 5 Styczeń 2011 Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
honker Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Witam.Z wyglądu karabela.Resztę info w Google.Pozdro.*
pawcio75 Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Napisano 5 Styczeń 2011 Bardzo dziekuje za wszelkie informacje. mst28, dziekuje za linka:) Co do szabli to jest to prezent ktory dostalem, pamiatka. Szabla Karabela wyplynela od rodziny po 35 latach wraz z szabla kawaleryjska wz.21/22 G.Borowskiego. Byly razem przez dlugie lata. Nie ma mowy o jakis wspolczesnych zakupach ala Cepelia, Wegry itp. @Kijow Patrzac na zdjecia Twojej szabli od razu widac ze kopia. Glownia i wykonanie daleko odbiega od mojej. Nie ma nawet co porownywac. Zobacz Jakosc i wykonanie rekojesci, jest naturalna patyna a nie jakies przymusowe postarzanie.
mst28 Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Witam, wygląda na piękną bojową (a nie kontuszową!!) karabelę, te znaki sierpa to zdaje się na głowniach włoskich, polskich i z zach Europy XV-XVII w. (synonim wysokiej jakości!!). Piękności. Gratulacje.
mst28 Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Znak podwójnych sierpów charakterystyczny dla wyrobów styryjskich (może naśladownictwo marki genueńskiej).
kijow Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 muszę cie zmartwić kolego ta szabla jest w całości współczesna kopią wytwarzana na Węgrzech naciąłem się sam na takie okazje wtopiłem krótko mówiąc ponad 300 tys zł dwóch kolesi z Polski bardzo dużo tego wozi z giełdy w Wiedniu i Budapesztu nie raz można zobaczyć jak wciskają je przez allegro.pozdrawiam a wartość takiej szabli na giełdzie zachodniej to 1500 euro,
kijow Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 a tu masz przykład roboty tego samego płatnerza na 100 kopia coraz precyzyjnie im to wychodzi.
Pytanie
pawcio75
Prosze o pomoc w identyfikacji szabli. Szczegolnie interesuje mnie okres powstania.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.