Skocz do zawartości
  • 0

Saperka

kaz41

Pytanie

Napisano

Witam, nabyłem oto taką saperkę. Czy mógł by ktoś ją zidentyfikować? jakaś specjalistyczna czy ktoś jej boki opiłował? Z góry dzięki.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nabyłem oto taką saperkę. Czy mógł by ktoś ją zidentyfikować? jakaś specjalistyczna czy ktoś jej boki opiłował? Z góry dzięki.

Napisano
janczar potrafisz czytać ?
jeśli tak to przeczytaj wpis kolegi mst28, a następnie mój dotyczący pomarańczowego podkładu..

To że u Ciebie w szkole są takie czy podobne do sadzenia drzewek nic raczej nie wnosi do wyczerpania tematu..
Podałeś ich wymiary, wielkość i odległość między nitami, kształt sztychu czy charakterystykę wąsów i pierścienia?

Wyobraź sobie że gdy przedwojenną łopatkę zjedziesz u dołu sztychu na płask, to wygląda jak LWP.
Tutaj sztych jest tak zjechany, że trzeba się imać identyfikacji przy pomocy kształtu i rodzaju detali.

ps. kaz41, czy oprócz pomarańczu, nie widać resztek farby w kolorze zielonym-khaki?

póki co przychylam się do wypowiedzi mst28, iż jest to łopatka przedwojenna.

pozdro.
Napisano
Też stawiam na opiłowaną - kształt i nitowania przypomina mi przedwojenne polskie saperki, takie jak np. na tym zdjęciu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum2/saperka.jpg
sprawdź na trzonku i po bokach ostrza", czy nie ma sygnatur/bić.
Napisano
to jest szpadel szkółkarski wykorzystywany do sadzenia sadzonek w lesie
bardzo często spotykany w leśniczówkach
nie jest opiłowany to czysto praktyczny kształt
Napisano
100% przedwojenna - sygnatura, kolor, nity.
Mój błąd z tą saperką. Łopatki LWP rzeczywiście miały nieco inny kształt, bez tego V-kształtnego elementu z nitami (przynajmniej obie moje LWPowskie, z różnych okresów) go nie mają.
Trzonek dorabiany i to chyba cywilnie - powojenne łopatki i łopaty saperskie nie miały poziomego drewienka.
Napisano
8total4 dziękuje za odpowiedź. buciory są saperki i łopatka piechoty też saperka. sprawdź w google. jeszcze raz dzięki jak jesteś taki drobiazgowy.
Napisano
kaz41, w.g. terminologii do 1939r. miałeś Łopatkę Piechoty i Łopatę Saperską (większą, na stylisku), dopiero w LWP wymyślono saperkę".
Natomiast buty saperki to określenie funkcjonujące już W II RP.
Jak mamy się trzymać fachowej terminologii to precyzujmy.

ps. pomarańczowy podkład stosowano w malowaniu sprzętu przed wojną, na niego kładziono khaki..

nie wiem czy krótko po wojnie też tak nie było, ale chyba nie..

Ja bym się z tym LWP tak nie rozpędzał..
trzeba porównać pierścień, nity, wąsy i szerokość sztychu na tych skrzydełkach u góry wśród łopatek CK - WP - LWP.
pozdro.
Napisano
Pierścień z jednym otworem na śrubkę (nie na nit wpuszczany na wylot) miały chyba tylko saperki przedwojenne, no kształt nitów tez pasuje. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie