kaz41 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Napisano 25 Grudzień 2010 Witam, nabyłem oto taką saperkę. Czy mógł by ktoś ją zidentyfikować? jakaś specjalistyczna czy ktoś jej boki opiłował? Z góry dzięki.
kaz41 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Napisano 25 Grudzień 2010 Witam, nabyłem oto taką saperkę. Czy mógł by ktoś ją zidentyfikować? jakaś specjalistyczna czy ktoś jej boki opiłował? Z góry dzięki.
8total4 Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 janczar potrafisz czytać ?jeśli tak to przeczytaj wpis kolegi mst28, a następnie mój dotyczący pomarańczowego podkładu..To że u Ciebie w szkole są takie czy podobne do sadzenia drzewek nic raczej nie wnosi do wyczerpania tematu..Podałeś ich wymiary, wielkość i odległość między nitami, kształt sztychu czy charakterystykę wąsów i pierścienia?Wyobraź sobie że gdy przedwojenną łopatkę zjedziesz u dołu sztychu na płask, to wygląda jak LWP.Tutaj sztych jest tak zjechany, że trzeba się imać identyfikacji przy pomocy kształtu i rodzaju detali.ps. kaz41, czy oprócz pomarańczu, nie widać resztek farby w kolorze zielonym-khaki?póki co przychylam się do wypowiedzi mst28, iż jest to łopatka przedwojenna.pozdro.
kaz41 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 Po dokładniejszym oczyszczeniu sygnatury ukazało mi się coś takiego.
Nirven Napisano 25 Grudzień 2010 Napisano 25 Grudzień 2010 Też stawiam na opiłowaną - kształt i nitowania przypomina mi przedwojenne polskie saperki, takie jak np. na tym zdjęciu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum2/saperka.jpgsprawdź na trzonku i po bokach ostrza", czy nie ma sygnatur/bić.
kowalinho Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Znaczyt przedwojenna, AS był polskim producentem łopatek, nożyc, etc.
kaz41 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 trzonek chyba dorobiony bo niema sygnatur
kosciej Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 to jest szpadel szkółkarski wykorzystywany do sadzenia sadzonek w lesie bardzo często spotykany w leśniczówkach nie jest opiłowany to czysto praktyczny kształt
kowalinho Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Żelazo z przedwojennej łopatki piechoty produkcji AS przerobione na szpadelek i wsadzone na dorobione drewno.
8total4 Napisano 25 Grudzień 2010 Napisano 25 Grudzień 2010 saperka to jeden but od pary, a to jest łopatka piechoty.trzeba sprawdzić CK, WP i LWP..pozdro.
Nirven Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 100% przedwojenna - sygnatura, kolor, nity. Mój błąd z tą saperką. Łopatki LWP rzeczywiście miały nieco inny kształt, bez tego V-kształtnego elementu z nitami (przynajmniej obie moje LWPowskie, z różnych okresów) go nie mają.Trzonek dorabiany i to chyba cywilnie - powojenne łopatki i łopaty saperskie nie miały poziomego drewienka.
kaz41 Napisano 26 Grudzień 2010 Autor Napisano 26 Grudzień 2010 8total4 dziękuje za odpowiedź. buciory są saperki i łopatka piechoty też saperka. sprawdź w google. jeszcze raz dzięki jak jesteś taki drobiazgowy.
kaz41 Napisano 26 Grudzień 2010 Autor Napisano 26 Grudzień 2010 szukając sygnatury znalazłem z lewej strony kółeczko ale nieczytelne i odkryła się pomarańczowa farba.
krystian-szabla Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 mnie to wyglada na zeszlifowana saperke lwp
8total4 Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 kaz41, w.g. terminologii do 1939r. miałeś Łopatkę Piechoty i Łopatę Saperską (większą, na stylisku), dopiero w LWP wymyślono saperkę".Natomiast buty saperki to określenie funkcjonujące już W II RP. Jak mamy się trzymać fachowej terminologii to precyzujmy.ps. pomarańczowy podkład stosowano w malowaniu sprzętu przed wojną, na niego kładziono khaki..nie wiem czy krótko po wojnie też tak nie było, ale chyba nie..Ja bym się z tym LWP tak nie rozpędzał..trzeba porównać pierścień, nity, wąsy i szerokość sztychu na tych skrzydełkach u góry wśród łopatek CK - WP - LWP.pozdro.
mst28 Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Pierścień z jednym otworem na śrubkę (nie na nit wpuszczany na wylot) miały chyba tylko saperki przedwojenne, no kształt nitów tez pasuje. Pozdr.
Pytanie
kaz41
Witam, nabyłem oto taką saperkę. Czy mógł by ktoś ją zidentyfikować? jakaś specjalistyczna czy ktoś jej boki opiłował? Z góry dzięki.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.